محبوبترینها
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1840565748
سرنوشت مبهم طلاي سياه
واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: سرنوشت مبهم طلاي سياه
يكصد و چهل و نهمين اجلاس اوپك در حالي قرار است امروز در وين اتريش كار خود را آغاز كند كه برخلاف اجلاس قبلي قيمتهاي نفت سير نزولي گرفتهاند.
در ميانه دو اجلاس قبلي و فعلي، عربستان نشستي را ترتيب داد تا توليدكنندگان و مصرفكنندگان نفت بر سر يك ميز به تبادلنظر بپردازند.
جالب آنكه در اين اجلاس عربستان تصميم گرفت 500 هزار بشكه در روز به توليد خود بيفزايد اما بازار نفت گوشش به اين تصميمها بدهكار نبود و همچنان ركوردهاي جديد ثبت ميشد.
147 دلار و 30 سنت نقطه پايان بازي نفت بود و بعد از آن ديگر خبري از ركوردزنيهاي جديد نبود اين بار بايد خبر از سقوطهاي وحشتناك و شديدتر از صعود داد. به طوري كه هماكنون قيمت نفت به زير 110 دلار رسيده است.
توليدكنندگان عمده نفت در هنگامه بالا رفتن قيمتها اعتقاد داشتند كه عواملي غيربنيادين همچون سفتهبازان و موسسات بزرگ مالي با ورود به بازار طلاي سياه موجبات اين افزايش قيمت را فراهم آوردهاند.
اين عده اين بار و در هنگام سقوط نيز معتقدند كه عرضه نفت مازاد به بازار توسط برخي از كشورها موجب اين نزول يكباره شده است.
وزير نفت ايران پيش ازاجلاس يكصد و چهل و نهم اعلام كرده بود كه ايران به دنبال قيمت منصفانه نفت است.
برخي منصفانه را اينگونه معنا ميكنند كه قيمتها بايد به گونهاي باشد كه جذابيت سرمايهگذاري در صنعت نفت محفوظ بماند. اين عده معتقدند كه قيمت منصفانه موجب ميشود كه امنيت عرضه نفت طي سالهاي آتي تضمين ميشود.
ايران و برخي كشورهاي صادركننده نفت اوپك همچون ليبي و ونزوئلا اعلام كردهاند كه بازار با مازاد عرضه مواجه است.
عربستان كه بيشترين مازاد عرضه به بازار را داشته تمام اظهارنظرها نسبت به اين انتقاد را نشنيده گرفته و موضعي اتخاذ نكرده است.
اجلاس صدوچهلونهم اوپك در ميان اين اظهارنظرها و سكوتها برگزار ميشود.
بايد منتظر ماند و ديد كه پس از اجلاس امروز تصميماتي كه تنها با اجماع اعضا اجرايي ميشود چه تاثيري را بر بازار ميگذارد. سرنوشت نفت بسيار مبهمتر از آن است كه ميتوان تصور كرد.
به گزارش ايسنا، بهاي نفت در بازارهاي جهاني در حال سقوط به مرز 100 دلار و يا حتي كمتر از آن است. روز شنبه قيمت هر بشكه نفت به كمتر از 106 دلار رسيد، در حالي كه دو ماه پيش اين قيمت 147 دلار بود. ميانگين بهاي نفت اوپك نيز به زير 103 دلار سقوط كرده است.
در اين ميان برخي كارشناسان پيشبيني ميكنند كه روند سقوط بهاي نفت ادامه خواهد يافت.
يك كارشناس انستيتوي اقتصاد جهاني اعلام ميكند كه ما اين امر را امكانپذير ميدانيم كه بهاي نفتدرهمين سال جاري ميلادي، به زير 100 دلار در هر بشكه كاهش پيدا كند.
انستيتوي اقتصاد جهاني در اروپا پيشبيني ميكند كه در درازمدت بهاي نفت به سطح حدود 85 دلار برسد. در اين ميان برخي كارشناسان بسيار بدبينانه به قضيه نگاه ميكنند؛ تاجايي كه مدير سابق شركت نفتي بريتيش پتروليوم نيز اخيرا گفته كه كاهش بهاي نفت تا سطح 40 دلار در بشكه نيز امكانپذير است.
كارشناسان در ريشهيابي اين كاهش قيمت اعلام ميكنند كه در حال حاضر تقويت ارزش دلار بيشترين فشار را بر قيمت جهاني نفت وارد ميآورد، اما برخي ديگر از كارشناسان دليل خوشبيني خود بر ادامه كاهش قيمت نفت را با پايين بودن بهاي توليد نفت ميدانند.
اين عده معتقدند بهاي توليد هر بشكه همانند آغاز دهه جاري، زير 20 دلار براي هر بشكه است. علاوهبر اين بازار جهاني به قدر كافي از نفت اشباع است و كمبودي در اين زمينه احساس نميشود.
اما آهنگ ادامهدار كاهش بهاي نفت، دلايل ديگري نيز دارد؛ از جمله كندي آهنگ رشد اقتصادي در دو كشور مصرفكننده عمده نفت در جهان، يعني ايالات متحده آمريكا و چين. هماكنون تقاضا براي نفت هم در چين و هم آمريكا كاهش پيدا كرده است. در روزهاي اخير نيز پايان نسبتا آرام توفان گوستاو كه مهمترين ميادين استخراج نفت آمريكا در مسير آن قرار داشت، بازار نفت را از هيجان انداخته و به كاهش قيمت آن كمك كرده است.
غلامحسين نوذري، وزير نفت ايران كه از توليدكنندگان مهم نفت در جهان است، نگران ادامه كاهش بهاي نفت است.
وي اعلام ميكند كه تداوم روند نزولي قيمت نفت به ضرر توليدكنندگان خواهد بود.
به گفته وي ايران به دنبال آن است كه بازارهاي جهاني نفت، به قيمتهاي عادلانه برسد.
ايران و برخي ديگر از توليدكنندگان اوپك خواستار آن شدهاند كه سازمان كشورهاي صادركننده نفت (اوپك) ميزان عرضه نفت توسط اعضا را كنترل كند.
نوذري ميگويد: برخي از اعضاي اوپك درحال عرضه مازاد نفت به بازار هستند كه بالاتر از سهميه تعيينشده براي آنهاست.
وي از اوپك خواسته كه اين موضوع را در دستور كار اجلاس اوپك قرار دهد.
از سوي ديگر به گزارش دويچه وله، با افزايش بيسابقه بهاي نفت، توليدكنندگان در 2 سال اخير درآمد هنگفتي بهدست آوردهاند. اين درآمدهاي كلان اما هزينههاي دولتي را نيز به شدت بالا برده كه بخش بزرگي از اين هزينهها، صرف واردات شده است. هم اكنون اين كشورها نگران آنند كه ادامه كاهش بهاي نفت، اقتصاد وابسته به واردات آنها را زير فشار قرار دهد.
برخي كارشناسان عقيده دارند، در شرايط كنوني اگر بهاي نفت به زير 100 دلار سقوط كند، كشورهاي توليدكننده در تامين هزينههاي جاري خود دچار تنگناهاي جدي خواهند شد.
وضعيت توليد اوپك
در اين زمينه محمدعلي خطيبي، نماينده ايران در هيات عامل اوپك اعلام ميكند: پايبندي اعضاي اوپك به حفظ سهميههاي تعيين شده براي جلوگيري از مازاد عرضه و كاهش قيمتهاي نفت ضروري است.
وي با اشاره به اينكه هم اكنون كشورهاي عضو اوپك 500 تا 700 هزار بشكه در روز بيش از سهميههاي تعيين شده نفت به بازار عرضه ميكنند، ميگويد: كشورهاي عضو اوپك بايد توليد خود را به ميزان تعهدي كه دارند كاهش دهند تا مقداري از مازاد عرضه نفت به بازار كم شود و بازار به تعادل برسد.
خطيبي ميافزايد: اگر اين تصميم اوپك به ايجاد ثبات در بازار منجر شود، نيازي به اقدام ديگري نخواهد بود؛ در غير اين صورت اوپك بايد تصميمهاي جديدي بگيرد.
وي ميزان توليد اوپك را بر اساس گزارش منابع ثانويه 32 ميليون و 600 هزار بشكه در روز در ماه ژوئيه عنوان كرده كه اين ميزان 32 ميليون و 800 هزار بشكه نيز عنوان شده است.
توليد 10 عضو اوپك نيز كه شامل نظام تعهد توليد هستند، روزانه 27 ميليون و 252 هزار بشكه در ماه ژوئيه بوده است.
از سوي 6 كشور عضو اوپك بيش از ميزان سهميههاي خود توليد داشتهاند، علاوه بر اين كشورهايي كه خارج از نظام تعهد توليد هستند نيز افزايش توليد داشتهاند؛ چنان كه آنگولا توليد خود را از 4/1 ميليون بشكه در روز به 9/1 ميليون بشكه در روز و عراق از 2 ميليون بشكه در روز به 4/2 ميليون بشكه در روز رسانده است.
خطيبي كاهش تقاضاي نفت خام و افزايش عرضه را از جمله عوامل افت قيمتهاي نفت خام ميداند و افزايش ذخيرهسازيها را نگرانكننده توصيف ميكند.
وي درباره پيشبيني قيمتهاي نفت خام با وارد شدن به فصل سرما ميگويد: قيمتها وابسته به شرايط زمستان است؛ چنان كه اگر زمستان سردي داشته باشيم، شرايط بازار بهبود مييابد، ولي اگر زمستان ملايمي باشد، با مشكل ديگري در بازار روبهرو ميشويم.
بر همين اساس، اگر شرايط كنوني ادامه يابد، در زمستان نه تنها از ذخاير برداشت نخواهد شد بلكه بر حجم ذخاير اضافه ميشود.
خطيبي معتقد است، بخشي از مازاد عرضه با هدف ذخيرهسازي خريداري و انباشت شده است، اما با توجه به اين كه ذخيرهسازيها نيز محدوديت دارند، نميتواند اين روند در مدت طولاني ادامه يابد.
وي ابراز اميدواري ميكند كه اوپك در اجلاس خود نسبت به افزايش ذخيرهسازيها كه اثرات مخربي دارند واكنش مناسبي نشان دهد.
بايد خاطرنشان كرد: اگر مديريت عرضه براي ايجاد ثبات در بازار انجام نشود يا به تعويق افتد، شاهد تاثير زيانبار آن بر بازار خواهيم بود و در اين صورت همه كشورها از جمله كشورهايي كه در مناطق پرهزينه براي توليد نفت سرمايهگذاري كردهاند، ضرر ميكنند و روند توليدشان متاثر ميشود.
نماينده ايران در هيات عامل اوپك درباره قيمت مناسب نفت خام براي كشورهاي توليدكننده نيز اعلام ميكند كه هريك از كشورهاي عضو اوپك شرايط توليد متفاوتي دارند و نميتوان براي همه كشورها يك قيمت مناسب تعريف كرد اما به گفته بسياري از كشورهاي توليدكننده نفت و حتي شركتهاي نفتي توليد نفت براي آنها 70 تا 80 دلار هر بشكه هزينه دارد كه با نظر گرفتن سود معقول براي پروژههاي آنها رقم 100 دلار در هر بشكه رقم مناسبي است.
از سويي گفت: با نفت 100 دلاري ميتوان به توليد در مناطق پر هزينه مانند آبهاي عميق يا به توليدات غير مرسوم با هزينههاي بالا، ادامه داد؛ البته قيمت 100 دلار هر بشكه در شرايط كنوني قيمت مناسبي است و بايد براساس شرايط و هزينههايي كه در آينده ايجاد ميشود تغيير كند.
از سوي ديگر، خبرگزاري فرانسه در گزارشي با اشاره به نشست اوپك به نقل از تحليلگران نوشت؛ مسئلهاي كه كشورهاي توليدكننده نفت عضو اوپك در جريان اجلاس خود در وين مورد بررسي قرار خواهند داد ، موضوع تعيين جدول زماني كاهش توليد و نه احتمال كاهش توليد خواهد بود زيرا كاهش آهنگ رشد اقتصادي و سير نزولي بهاي نفت در بازار جهاني، قطعيت تصميم اوپك را در كاهش توليد دوچندان كرده است.
اغلب تحليلگران در مصاحبه با اين خبرگزاري پيشبيني كردند 13 كشور عضو اوپك در نشست خود بطور غيررسمي بر سر لزوم كاهش توليد به توافق خواهند رسيد و اين مساله را به نشست بعدي اين سازمان كه احتمالا ماه دسامبر خواهد بود موكول نخواهند كرد.
اعضاي اوپك به ويژه عربستان سعودي عضو قدرتمند و صاحب نفوذ اين سازمان، با توقف مازاد توليد بالاتر از سهميه اوپك خود موافق هستند كه اين امر به طور قطع موجب كاهش عرضه نفت در بازار خواهد شد.
عربستان سعودي طي ماههاي مه و ژوئن تحت فشار شديد آمريكا و به منظور كمك به آرام كردن بازار نفت خام، زماني كه بهاي نفت به رقم بيسابقه بشكهاي يكصد و چهل و هفت دلار رسيده بود؛ ميزان توليد خود را افزايش داد.
منوچهر تكين تحليلگر ايراني مسائل نفتي در مركز جهاني مطالعات انرژي در انگليس در اين باره گفت حتي عربستان سعودي، توليدكننده طرفدار آمريكا در منطقه خاورميانه، خواهان كاهش بيش از اندازه قيمتهاي نفت خام نيست.
كارشناسان ميگويند شرايط كنوني؛ با شرايط بازار نفت در آخرين باري كه اوپك در ماه مارس تشكيل جلسه داد، بطور كامل تفاوت دارد. در آن زمان بهاي نفت از مرز بشكهاي يكصد دلار فراتر رفت و در مسير افزايش شديد قرار داشت. ولي اين بار قيمتها سيري نزولي را طي ميكند و بار ديگر به بشكهاي صد دلار نزديك شده؛ سطحي كه بسياري از اعضاي اوپك، به ويژه ايران و نزوئلا از طرفداران سنتي افزايش قيمتهاي نفت خام؛ بشدت علاقمند به حفظ آن هستند و با كاهش بيشتر آن مخالفت ميكنند.
تحليلگران مسائل نفتي ميگويند شرايط اقتصادي كشورهاي جهان كه عامل اصلي تعيينكننده تقاضاي نفت در بازار جهاني محسوب ميشود، به گونهاي قابل ملاحظه رو به وخامت گذارده است، طوري كه بسياري از اقتصادهاي اروپايي با خطر ركود اقتصادي مواجه هستند و آمريكا نيز با مسائل اقتصادي خود دست و پنجه نرم ميكند و بيم و نگراتني از وضعيت اقتصادي كشورهاي نوظهور اقتصادي نيز بالا گرفته است.توليدكنندگان اوپك بايد ميان اشتياق و خواست خود براي افزايش درآمد نفتي حاصل از بالا رفتن قيمتهاي نفت خام از يك سو و خطر كاهش آهنگ رشد اقتصادي ناشي از افزايش قيمتها، به نوعي موازنه برقرار سازند.
نوئه فنهالست دبير كل مجمع بينالمللي انرژي گفت هنوز هم اين موضوع كه چگونه تقاضاي نفت در سايه دورنماي رشد اقتصادي در آمريكا اروپا و آسيا ميتواند افزايش يابد؛ در هالهاي از ابهام قرار دارد.
جان هال تحليلگر و مدير مركز مشاوره نفتيهال، پيشبيني كرد اقدام عربستان سعودي در كاهش مازاد توليد موجب كاهش توليد در بازار شود. وي افزود فكر ميكنم سعوديها بر اساس سهميه نفت توليد كنند و توليد مازاد را متوقف سازند و بدين ترتيب ميزان توليد در بازار كاهش خواهد يافت. وي ميگويد: در حال حاضر اوپك حدود يك ميليون بشكه در روز، بيش از ميزان رسمي تعيين شده براي توليد اعضا يعني روزانه بيست و هفت ميليون و دويست و پنجاه هزار بشكه، توليد ميكند كه سهم عربستان سعودي ازاين مازاد توليد هفتصد هزار بشكه در روز برآورد ميشود.
تحليلگران مركز پي اف سي انرژي خاطرنشان ميكنند قطع نظر از نارضايتي كشورهاي مصرفكننده از كاهش توليد، به خاطر تاثيري كه اين اقدام بر هزينههاي فزاينده حمل و نقل و هزينههاي گرمايشي اين كشورها بر جاي خواهد گذارد ، بايد گفت حمايت كشورهاي اوپك از كاهش توليد در نشست روز سهشنبه بسيار قطعي و رو به افزايش است و حتي اگر در روز سه شنبه چنين تصميمياتخاذ نشود ، بايد منتظر اعلام كاهش توليد اوپك در نشست بعدي اين سازمان در ماه دسامبر باشيم.
با اين حال به نظر ميرسد در شرايط فعلي، با توجه به اشباع قيمتها در بازار مواد اوليه به نظر ميرسد كه نوبت به كاهش قيمتها و دوران ركود فرا رسيده است، اگر چه نوسانهاي موقتي در راستاي افزايش قيمتها هنوز امكانپذير است.
يك كارشناس بازار مالي معتقد است، تجربه سالهاي گذشته نشان ميدهد كه افزايش قيمت مواد اوليه از جمله نفت همزمان با افزايش تنشها و درگيريها در جهان بوده است. به عنوان مثال ميتوان به افزايش قيمت مواد اوليه در جريان جنگ جهاني اول، جنگ جهاني دوم، جنگ سرد و در نهايت جنگ با تروريسم در سالهاي اخير پس از آغاز قرن اشاره كرد.
كاهش توليد جهاني نفت از سالها قبل براي سال 2010 پيشبيني شده و به قضيه هوبرت مشهور بوده است. اين موضوع در وهله اول ميتواند عطش متقاضيان را براي خريد افزايش دهد كه در سالهاي اخير موجب افزايش قيمت نفت از محدوده 9 تا 150 دلار شده است.نكته بسيار مهم در مورد ميزان توليد و مصرف جهاني نفت، رفتار منعطف بازار مصرف در مقابل تغيير قيمتهاست كه جايگزين كردن از جمله اين رفتارهاست.
كاهش توليد جهاني نفت بيش از آنكه ناشي از نبود ذخاير در جهان باشد، به دليل ارزش افزوده پايينتر اين صنعت در مقايسه با صنايع با تكنولوژي بالا بهويژه در سالهاي آتي بوده و حتي خروج شركتهاي بزرگ نفتي از كشورهايي مانند ايران نه لزوما به دليل محدوديتهاي سياسي بلكه به دلايل اقتصادي است.رابطه مستقيم بين افزايش دي اكسيد كربن جو زمين و افزايش غير قابل تحمل دما كه ميتواند منجر به خسارات جبرانناپذير وسيع در جهان شود، در كنار ساير آلودگيهاي سوختهاي فسيلي، كشورهاي پيشرفته جهان را بر آن داشته است تا اين منابع را از چرخه سوخت حذف كرده و حداكثر جهت تهيه مواد پتروشيمياز آنها استفاده شود كه انتقال اكثر شركتهاي پتروشيمياز اروپا به كشورهاي در حال توسعه در سالهاي گذشته قسمتي از اين سناريوست.
احتمال ممنوع شدن استفاده از منابع فسيلي جهت سوزاندن در انواع خودروها و ساير تجهيزات در دهههاي آتي برنامه قريبالوقوع تصميمگيرندگان اقتصاد جهاني است. در اين راستا دولت آمريكا دستور جايگزيني كامل سوختهاي فسيلي را در 10 سال آينده صادر كرده است.
تحليل پيشرفته تكنيكال 150 ساله قيمت نفت نشان ميدهد كه هماكنون در انتهاي امواج صعودي بلند مدت بوده و كاهش قابل توجه قيمتها در راه است.
افزايش شديد قيمت، تخليه انرژي رواني ناشي از كاهش توليد جهاني، مبارزه با افزايش شديد دماي كره زمين به دليل مصرف سوختهاي فسيلي، جايگزيني انرژيهاي تجديد پذير و مهمتر از همه تخليه انرژي رواني جهت رشد فيزيكي اقتصاد و صنايع در يك چرخه بلندمدت منجر به كم رنگ شدن و حذف نهايي نفت از مبادلات و معاملات سوختي جهان در دهههاي آتي خواهد شد.
عليرغم همه اين مسائل، جهان همچنان به اجلاس يكصد و چهل و نهم چشم دوخته و بازار نفت در انتظار تصميمات آن است.
در اين ميان به نظر ميرسد، ايران، قطر و ونزوئلا سه چهره اصلي تاثيرگذار بر تصميمگيريهاي اين سازمان هستند كه روزنامه گاردين از آنها به عنوان سه عنصر كليدي اوپك نام برده است كه سرنوشت تصميمات اوپك به دست آنها تعيين ميشود.
اين روزنامه مينويسد: يكي از اين اشخاص عليالنعيمي وزير نفت عربستان است.
وي خلق و خوي آرام دارد و در مقابل اهالي رسانهها به جملههاي كوتاه بسنده ميكند و به او لقب دادهاند. شايد خاموشي او به اين دليل است كه وي به خوبي ميداند سهلانگاري در انتخاب كلمات ميتواند تاثير ميليارد دلاري بر سرمايهگذاريهاي نفتي در بازارهاي جهاني داشته باشد.
ولي در پشت صحنه، اين عربستاني تكنوكرات مشتاق است كه از تجربه و نفوذ خود براي تاثيرگذاري بر تصميمات اوپك استفاده كند. عربستان از اين قدرت برخوردار است كه بزرگترين توليدكننده نفت اوپك باشد، ولي با اينحال مذاكره و تاثيرگذاري بر اوپك به قدرت و هوش كافي نياز دارد.
با اينحال قدرتمندترين عضو اوپك به شدت براي منافع غرب حساسيت بهخرج ميدهد و معمولا از تصميماتي كه منجر به راحتتر شدن شرايط براي مصرفكنندگان ميشود، حمايت ميكند.
از سويي، ايران بعد از عربستان بزرگترين توليدكننده و صادركننده نفت در اوپك است و معمولا از قيمتهاي بالاتر براي نفت حمايت ميكند. نوذري اخيرا و در زمان ركوردشكني قيمت نفت اعلام كرده بود كه افزايش توليد نفت كمكي به كاهش قيمتها نخواهد كرد.
اين اظهارات وي درحالي عنوان شده بود كه عربستان از تصميمخود براي افزايش توليد نفت با هدف كمك به كاهش قيمتها خبر داده بود.
وزير نفت ايران رياست كميته نظارتي وزيران را هم بر عهده دارد و گزارشهايي كه اين كميته به نشست رسمي اوپك ارائه ميكند، تاثير مهمي بر تصميمات اوپك دارد.
ونزوئلا هم از ديگر اعضاي اوپك شناخته ميشود كه معمولا از قيمتهاي بالاي نفت حمايت ميكند. وزير نفت اين كشور معمولا اولين نفري است كه پيشنهاد كاهش توليد را براي دفاع از قيمت بالا مطرح ميكند. راميرز معتقد است اوپك نبايد براي دفاع از قيمتها توليد نفت را افزايش دهد. تصميمات و اظهارنظرهاي او معمولا تيترهاي جنجالي را در اختيار رسانهها قرار ميدهد.
سه شنبه 19 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 127]
-
گوناگون
پربازدیدترینها