واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: بر اساس برنامه اعلامي «سازمان» اتفاق افتادناكامي «خصوصي سازي» در اجراي اصل 44
عكس:سايت سازمان خصوصي سازي گروه بورس – مجيد اسكندري: از زمان ابلاغ سياستهاي اجرايي اصل 44 تاكنون، هفت شركت دولتي وارد بازار سرمايه شدهاند.
سازمان خصوصيسازي به عنوان متولي اصلي اجراي اصل 44 همواره با اعلام ارقام واگذاريها، تصوير روشني از فرآيند خصوصيسازي در كشور ارائه كند.
ارزيابي و قيمتگذاري سهام اين شركتها به عنوان يكي از مهمترين مسائل در فرآيند واگذاريها به شمار ميرود كه اين امر مستلزم كار كارشناسي دقيق در فرصت كافي است.
بنابراين تسريع در فرآيند خصوصيسازي با توجه به ناكارآمدي موجود در برخي از بخشهاي شركتهاي دولتي امري است كه بايد با بررسي دقيق صورت گيرد.
در نظر نگرفتن موانع و اشكالات موجود بر سر راه واگذاريها موجب شده است كه برنامه واگذاريها طبق زمانبندي اعلام شده از سوي سازمان خصوصيسازي پيش نرود.
شركتهايي كه در جدول زير آمده است طبق اعلام سازمان خصوصيسازي در زمان مقرر بايد واگذار شود. اين جدول از ابتداي سال جاري در پايگاه اينترنتي سازمان خصوصيسازي منتشر شده است.
گزارش خبرنگار ما حاكي است، بهرغم اعلام قبلي سازمان خصوصيسازي مبنيبر واگذاري 21شركت تا پايان شهريورماه جاري، تاكنون تنها 5درصد سهام پالايشگاه اصفهان و 5درصد سهام مخابرات در بورس واگذار شده است كه اين ميزان نيز كمتر از درصدهاي اعلام شده است.
براساس اخبار منتشرشده در خصوص دو شركت اخير، تكليف واگذاري بقيه سهام مخابرات با توجه به مسائل مطرح شده در شوراي عالي امنيت ملي، تاكنون مشخص نشده است.
همچنين شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي نيز مخالفت خود را با عرضه بقيه سهام پالايش نفت اصفهان و ديگر شركتهاي زيرمجموعه خود اعلام كرده است.
از سوي ديگر بخشي از واگذاريهاي انجامشده بابت سهام عدالت و رد ديون دولت به بخش عمومي (تامين اجتماعي و صندوقهاي بازنشستگي) بوده است كه اين واگذاريها نيز ناتمام مانده است.
طبق جدول منتشرشده، تا پايان سال جاري بايد سهام 42شركت از سوي سازمان خصوصيسازي در بورس عرضه شود.
در اين ميان بيشترين تعداد مربوط به شركتهاي فعال در زمينه پالايش نفت و پتروشيمي است به گونهاي كه مقرر شده تا پايان سال سهام 20شركت فعال در اين زمينهها به بخش خصوصي واگذار شود.
اين در حالي است كه با وجود بحث و بررسي بين سازمان خصوصيسازي و شركت ملي صنايع پتروشيمي وبر سر نحوه واگذاري اين شركتها، بهصورت هلدينگ يا غيرهلدينگ، هنوز توافقي در اين زمينه حاصل نشده و سازمان خصوصيسازي همچنان بر اين اعتقاد است كه شركتها را بايد به صورت تكتك وارد بورس كند.اين موضوع در حال حاضر بزرگترين مانع بر سر راه خصوصيسازي پتروشيميها است.
به گزارش خبرنگار ما، در برنامه سازمان خصوصيسازي تا پايان سال، واگذاري سهام پنج بانك دولتي نيز پيشبيني شده است به گونهاي كه قرار بود 5درصد سهام بانك ملت در خرداد ماه و 5درصد سهام بانك تجارت نيز در تير ماه واگذار شود، اما طبق اعلام نظر مسوولان به دليل تعهدات صندوقهاي بازنشستگي بانكها به پرسنل خود كه ممكن است از سرمايه بانكها نيز بيشتر باشد و نيز مشخص نبودن تكليف بدهي دولت به بانكها، تا كنون عرضه سهام اين دو بانك نيز به تعويق افتاده است.
همچنين اعلام شده است كه تا پايان سال سهام سه شركت بيمه دانا، بيمه البرز و بيمه آسيا نيز در بورس عرضه شود، اما به دليل منطبق نبودن صورتهاي مالي اين شركتها با استانداردهاي حسابرسي، عرضه سهام اين سه شركت نيز محقق نشده است.كارشناسان براين باورند كه سازمان خصوصيسازي به منظور اعلام دقيق زمان و نحوه واگذاريهاي خود بايد بررسيهاي بيشتري انجام داده و با در نظر گرفتن همه جوانب امر، زمانبندي مشخص و قابل اجرايي براي واگذاريها تعيين و اعلام كند.از سوي ديگر سازمان بورس نيز بايد تمهيداتي فراهم آورد كه ورود شركتهاي دولتي به بورس به دور از هر گونه ابهام و توام با شفافيت باشد.
سه شنبه 19 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]