واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: بیماری روانی ممکن است هر کس را رنجور سازد. سن وسال، محدودیت، وضع اقتصادی، نژاد، مرام و مذهب یارنگ آدمی در آن اثر ندارد.
در طول قرن گذشته، دانش پزشکی در شناخت ،درمان واز میان بردن علتهای بسیاری از بیماریها، مشتمل بربیماریهای روحی، به پیشرفتهای شگرفی دست یافتهاست.
در عینحال، هر چند پزشکان همچنان به گشودن برخیاز رمز و رازهای مغز سرگرماند، ولی بسیاری ازکارکردهای آن، معماگونه است. حتی در مرکزهایپژوهشی معتبر، هیچ کس از طرز کار عضو یاد شده یاعلت کاستیهای آن اطلاع چندانی ندارد.
پژوهشگران به این نتیجه رسیدهاند که شاید بسیاری ازبیماریهای روانی، پیامد عدم تعادل شیمیائی مغز باشد.امکان دارد این نابرابری، ارثی بوده و یا بر اثر فشار روحیبی اندازه یا سوء مصرف مواد مخدر پدید آید.
گاهی از یاد میبریم که مغز ما، همچون تمامی اندامهای دیگرمان در برابر بیماریها، آسیبپذیر است. مبتلایان به بیماریهای روحی، گاه چند گونه رفتار، همانند اندوه و زودآزاری بیاندازه و در موردهای حادتر ممکن است وهمزدگی و گوشهگیری کامل را از خود نشان دهند.
چنین افرادی بهجای برخورداری از رحم، همدلی ومحبوبیت، به احتمال زیاد گرفتار دشمنی، تبعیض و داغ ننگ میگردند.
بهبود، امکانپذیر است. نشانههای بیماری را میتوان بایاری و درمان، صحیح کاهش داد یا از میان برداشت.
تجهیز نیروهای شخصی، فراگیری مهارتهای مراقبت نیکواز خود و بهره مندی از خدمات حرفهای مناسب، سبب میگردد که مردم بتوانند بر صدمههای ناشی ازبیماریهای روحی غلبه کنند.
● بیماری روانی چیست؟
بیماری روحی، به ناخوشی گفته میشود که در پندار،دریافت و رفتار آدمی، آشفتگی پدید میآورد. اگر این بههم خوردگی، توان شخصی در رویاروئی با ضروریات وامور روزمره را به طرز چشمگیری گزند برساند، در اینصورت او اعم از زن و مرد، باید به سرعت برای مداوا نزدمتخصص بهداشت روانی بشتابد. مراقبتها و معالجهدرست، باعث میشود که بیمار بهبود یابد و فعالیتهایعادی خویش را از سر بگیرد.
تصور همگان بر این است که بیماریهای روانی ازعلتهای زیستی ریشه میگیرد؛ درست مانند سرطان،مرض قند و بیماریهای قلبی، اما شماری از اختلالهای روحی بر اثر محیط و تجربههای انسان به وجود میآیند.
● پنج مقوله عمدهٔ بیماری روانی
۱) اختلال اضطرابی
این دسته از اختلالها، شایعترین بیماریهای روانی راتشکیل میدهند سه نوع آنها عبارتند از: هراسها، اختلالهای وحشتزدگی و روان رنجوریهای وسواسیفکری ـ عملی. هراسناکان، از شی یا وضعیت خاصی، بیمناک یا وحشتزده میشوند اختلالهای هراسناکانه، شامل احساسهای شدید و ناگهانی، دهشت بدون هیچدلیل ظاهری است و نشانههایش به حمله قلبی شبیه است آنانی که دربند روان رنجوری وسواسی فکری - عملیاسیرند، میکوشند که با بازگوئی واژهها یا عبارتها یاپرداختن به رفتارهای تکراری و همیشگی مانند دستشستن پیاپی، با نگرانی خویشتن، دست و پنجه نرم کنند.از سایر اختلالهای اضطرابی ”اختلال فشار روانی پسآسیبی“ (پی تی اس دی) و ”اختلال اضطراب فراگیر“ را میتوان نام برد.
۲) پریشان حالی
اختلالهای خلقی شامل افسرده حالی و اختلال دوقطبییا شیدائی ـ افسردگی است. احتمال دارد این نشانهها، دربرگیرندهٔ تغییرهای خلق و خو از قبیل غمگینی یا شورو هیجان فراوان، آشفتگیهای مربوط به خواب و تغذیه و دگرگونیهائی در میزان فعالیت و نیرو باشند. در این گونهاختلالها، ممکن است خودکشی هم خطری به شمار آید.
۳) روان گسیختگی
اختلال شدیدی است که در شیوهٔ پندار، احساس واعمال بشر اثر میگذارد. گمان میرود که روان گسیختگیبه واسطه عدم تعادل مواد شیمیائی در مغز صورت پذیرد و چند علامت همانند توهم، بیهودهگوئی (هذیان)، عزلتگزینی، گفتار گسسته و استدلال ضعیف از خود مینمایاند.
۴) زوال عقل (عقل فرسودگی)
این دسته از نابسامانیها را بیماریهائی چون زوال عقلپیری (آلزایمر) تشکیل میدهد که به فقدان کارکردهای ذهنی از جمله ضعف حافظه و کاهش مهارتهای عقلی وبدنی میانجامد.
۵) اختلالهای غذائی
بیاشتهائی عصبی و پراشتهائی روانی، از بیماریهائیخطرناک و بولقوه مرگ بار شمرده میشوند کسانی که بهاختلالهائی از این دست گرفتارند، از نظر غذائی دلمشغول بوده و بیم از چاق شدنشان نامعقول میباشد.
بیاشتهائی عصبی، گرسنگی کشیدن است و حال آن که پراشتهائی روانی شامل پرخوری و پاکسازی مزاج از طریق استفراغ عمدی یا سوء مصرف ملینها میباشد امکان دارد این حالت از ورزش زیاد هم پدید آید.
۶) برداشتهای نادرست متداول دربارهٔ بیماریهایروانی
افسانه: بچهها و جوانان دچار مشکلهای بهداشت روانینمیشوند.
حقیقت: تخمین زده شده است که افزون بر ۶ میلیونجوان در آمریکا به احتمال زیاد از اختلال بهداشت روانیرنج میبرند که قدرت عمل آنان را در خانه، مدرسه یا دراجتماع به شدت مختل میسازد.
افسانه: نیازمندان به مراقبتهای روانی را باید در آسایشگاه روانی نگهداشت.
حقیقت: امروزه به برکت پشتیبانیها، برنامهها و یاداروهای مختلف، مردم زندگی پرباری دارند.
افسانه: بیماران روانی، خطرناکند.
حقیقت: جمع زیادی از این نوع افراد، خشن نیستند. درمواردی که خشونت رخ مینماید رخداد، ناشی از هماندلیلهائی است که به عموم مردم مربوط میشود مانند درمعرض خطر قرار گرفتن یا مصرف افراطآمیز مشروباتالکلی.
افسانه: اشخاص مبتلا به بیماریهای روانی قادرند مشاغلپیشپا افتاده را برعهده گیرند، ولی شغلهای مهم یاپرمسئولیت رانمیتوانند بپذیرند.
حقیقت: بیماران روحی، مانند افراد دیگر، با توجه بهتوانائیها، تجربهها و انگیزهٔ خودشان استعداد دارند کهدر هر سطحی کار کنند.
شما چگونه با بیماری روحی مبارزه میکنید؟
۱) تجربه خویش را با بیماری روانی تقسیم کنیدسرگذشت شما به دیگران میفهماند که بیماری روانیباعث خجالت نیست.
۲) به بیماران روانی کمک کنید که بار دیگر به اجتماع پیوندند. از کوششهای ایشان در دستیابی به محلسکونت و شغل، پشتیبانی کنید.
۳) در مقابل گفتههای دروغ، در مورد تصور غلط مردمراجع به بیماری روحی، از خود واکنش نشان دهید.
بسیاری از افراد در این باره نظرهای اشتباه و زیانباریدارند ممکن است حقایق و اطلاعات به تغییر اندیشهها وکنشهایشان یاری کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]