واضح آرشیو وب فارسی:فارس: ابوذر انقلاب
به مناسبت سالروز درگذشت آيت الله سيدمحمود طالقاني
19 شهريور 1358 هـ . ش سالروز درگذشت آيت الله سيدمحمود طالقاني مي باشد . آيت الله طالقاني از عالمان مبارز و انديشمند تاريخ معاصر به شمار مي رود . وي در سال 1329 قمري ديده به جهان گشود . آيت الله طالقاني كه فرزند آيت الله سيدابوالحسن طالقاني مي باشد درزادگاه خود (روستاي گليرد طالقان ) خواندن و نوشتن و مقدمات تحصيل را آغاز كرد. پس از آنكه خانواده آيت الله سيدابوالحسن طالقاني به تهران مهاجرت كرد سيدمحمود طالقاني هم در اين شهر به باروري و تحصيل ادامه داد و سرانجام در نوزده سالگي رهسپار قم شد تا به تكميل و ادامه تحصيلات بپردازد. آيت الله طالقاني در قم از محضر بزرگاني همچون آيت الله محبت و آيت الله خوانساري و آيت الله حائري يزدي بهره برد و پس از اخذ اجتهاد در عرصه هاي مختلف ديني اجتماعي و سياسي و علمي به فعاليت مشغول شد.
آيت الله طالقاني در عرصه هاي اجتماعي و فرهنگي موفق شد انبوهي از مردم را در مدار و محور دين و دينداري نگه دارد و يا اينكه افرادي را كه با دين فاصله گرفته بودند به سوي دين و دينداري بكشاند. آيت الله طالقاني هر جا حضور پيدا مي كرد رنگ آن جا و رنگ جامعه و پيرامون خود را ديني و مذهبي مي نمود. بنابراين آيت الله طالقاني يكي از عالمان مبارزي است كه در عصر خود اثر مثبت و قابل توجهي بر روند فرهنگي و اجتماعي جامعه خود نهاد.
آيت الله طالقاني در عرصه علمي نيز از عالمان فعال محسوب مي شد. وي در عرصه علمي به تاليف كتاب هايي پرداخت كه نام آن ها چنين است : پرتوي از قرآن مقدمه و توضيح و تعليق بر كتاب تنبيه الامه و تنريه المله آيت الله نائيني اسلام و مالكيت به سوي خدا مي رويم پرتوي از نهج البلاغه آينده بشريت از نظر مكتب ما آزادي و استبداد آيه حجاب مرجعيت و فتوا درسي از قرآن و درس وحدت .
بيدارگر ساختن جامعه و فعاليت مداوم و شديد سياسي و مبارزه با رژيم شاه از ديگر عرصه هايي است كه آيت الله طالقاني در آن به تكليف خود عمل كرد. داستان مبارزات آيت الله طالقاني گسترده تر از آن است كه در اين مختصر بتوان ابعاد آن را به خوبي ترسيم نمود. همين قدر كافي است كه گفته شود وي از جواني به مبارزه با رژيم پهلوي مشغول شد و با شجاعت تمام تا پيروزي انقلاب اسلامي به مبارزه اي سخت و توان فرسا ادامه داد. به همين دليل بود كه امام خميني وي را ابوذر زمان ناميد و درباره اش چنين فرمود :
آقاي طالقاني يك عمر در جهاد و روشنگري و ارشاد گذراند او شخصيتي بود كه از حبسي به حبسي و از رنجي به رنج ديگر در رفت وآمد بود و هيچ گاه در جهاد بزرگ خود سستي و سردي نداشت من انتظار نداشتم كه بمانم و دوستان عزيز و پرارج خودم را يكي پس از ديگري از دست بدهم . او براي اسلام به منزله حضرت ابوذر بود و زبان گوياي او چون شمشير مالك اشتر برنده بود و كوبنده . مرگ او زودرس بود و عمر او پربركت .
سرانجام آيت الله طالقاني در 19 شهريور 1358 در حالي كه هنوز انقلاب اسلامي يك ساله نشده بود ديده از جهان فروبست و به ديار باقي شتافت .
دوشنبه 18 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]