واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: بازار آشفته تلفن همراه
بازار تلفن همراه در ايران پيش از بهبود نسبي از شوكهاي گاهوبيگاه ناشي از تغييرات تعرفه اكنون گرفتار قاچاق گسترده و سازمان يافته شده است.
بازار تلفن همراه در ايران پيش از بهبود نسبي از شوكهاي گاهوبيگاه ناشي از تغييرات تعرفه اكنون گرفتار قاچاق گسترده و سازمان يافته شده است. حجم قاچاق و نبود هيچ نهاد نظارتي در بازار به گونهاي است كه خريد محصولي مطمئن براي مشتريان بسيار دشوار شده و حتي بسياري از واردكنندگان قانوني با سابقه مانند شركت پارس قائم، از ادامه فعاليت باز ماندهاند. نگاهي اجمالي به عملكرد شركتهاي توليدكننده و نمايندگان رسمي آنها بخشي از معضلات موجود در اين بازار را نشان ميدهد.
1- نوكيا: بزرگترين توليدكننده تلفن همراه در جهان كه بيشترين سهم بازار در ايران را نيز در اختيار دارد، بهترين موقعيت از نظر سازماندهي، تشكيلات و بازاريابي را نيز در ايران دارد. اين شركت با داشتن دفتر نمايندگي در ايران و مشاركت با شركتهاي قدرتمندي چون اتصالات و نيا توانسته است جايگاه مستحكمي براي خود فراهم آورد. تبليغات موثر از طريق رسانهها، بيلبوردهاي تبليغاتي، استندهاي تبليغاتي در مراكز فروش مهم در كنار راهاندازي وبسايت فارسي و مركز ارتباط با مشتريان، توانسته است مخاطبين بسياري را به خود جلب كند. البته از اين نكته هم نبايد غافل شد كه طيف وسيع محصولات اين شركت كه از توزيع نسبتا مناسبي هم برخوردار هستند، علاقهمندان زيادي را در ردههاي مختلف سني و با علايق گوناگون به خود جلب كرده است.
مهمتر از همه اين كه اين شركت از مرداد ماه جاري اقدام به ايجاد ضمانتنامه متحدالشكل (MLW) براي محصولات خود نموده است. هرچند كه هنوز جزئيات كامل اين طرح منتشر نشده است ولي اين اقدام ميتواند يك اقدام بسيار مفيد و موثر در بازار تلفن همراه ايران تلقي شود. در هر حال اگرچه گوشيهاي بدون ضمانت و گهگاه مثله شده نوكيا، به دليل تعويض قطعات اصلي مانند باتري، شارژر و هندزفري، يا تقلبي، در بازار به وفور يافت ميشوند ولي امكان تهيه گوشيهاي مطمئن اين شركت به راحتي مهيا است و به همين دليل هم ميتوان اين شركت را موفقترين بازيگر حال حاضر بازار تلفن همراه ايران دانست.
2- سامسونگ: اين شركت در سالهاي اخير از ضعف رقبايي چون سوني اريكسون، موتورولا و الجي در بازار ايران، به خوبي استفاده كرده و توانسته است جايگاه مناسبي براي خود ايجاد كند. اگرچه خروج شركت قدرتمند و با سابقه پارس قائم برگ سياهي در پرونده تلفنهاي همراه سامسونگ بوده است ولي حضور نسبتا موفق شركت پارس مايكروتل توانسته است تا حدودي اين خلاء را جبران كند. از همه مهمتر حضور موثر دفتر نمايندگي سامسونگ در ايران كه اگرچه به خوبي نوكيا عمل نكرده ولي از عملكرد قابل قبولي برخوردار بوده است. اين شركت هم از جمله شركتهايي است كه در سالهاي اخير نه فقط براي تلفنهاي همراه خود بلكه براي اطلاعرساني و پشتيباني از محصولات الكترونيكي مصرفي و لوازم خانگي خود، اقدام به راهاندازي وبسايت فارسي كرده و به تازگي آن را با طراحي مجدد بروز رساني كرده است. در كنار اين موارد رشد كيفي محصولات سامسونگ در كنار زيبايي در طراحي اين گوشيها كه سامسونگ از قديم به آن شهره بوده است، در سالهاي اخير باعث جلب خريداران در تمام دنيا، به محصولات اين شركت گرديده است. در مجموع ميتوان عملكرد اين شركت را نيز در بازار ايران در حد قابل قبول دانست.
3- سونياريكسون: حكايت سونياريكسون حكايت غريبي است. اين شركت در ابتداي حضور در بازار ايران از طريق نمايندگيهاي فروش و خدمات پس از فروش سوني در ايران اقدام به عرضه و پشتيباني از محصولات خود نمود. رفته رفته و به دليل كيفيت خوب و ويژگيهاي ابتكاري محصولات، جايگاه مناسبي را در بين مصرفكنندگان به دست آورد. اقبال به محصولات اين شركت به حدي افزايش يافت كه رفته رفته به رقيبي جدي حتي براي نوكيا تبديل شد. ولي با تغييراتي كه در شركتهاي همكار سوني رخ داد و از آن مهمتر سياست شركت سونياريكسون بر قطع همكاري مستقيم با شركتهاي ايراني در پيروي از قوانين تحريم، باعث شد هيچيك از شركتهايي كه به هر نحو با سونياريكسون همكاري ميكردند نتوانند اقدام به خريد مستقيم از اين شركت نمايند. اين موضوع باعث تضعيف شركتهاي باسابقهاي مانند پارس سيتادل، از شركتهاي وابسته به الرمس، و نيز شركتهاي نوظهوري چون پارس نيكاتل و پارس كامتل شد.
به گونهاي كه در حال حاضر اغلب مدلهاي جديد سونياريكسون حتي به صورت قاچاق در بازار يافت نميشوند و شركتهايي كه خود را نماينده رسمي معرفي ميكنند، برخلاف نظر سونياريكسون كه خود را فاقد هر نمايندهاي در ايران اعلام ميكند، مدلهاي بسيار محدودي را به مصرفكننده ارائه مينمايند. از ديگر نكات قابل تامل در عملكرد اين شركت ميتوان به فقدان دفتر نمايندگي رسمي در ايران، در حالي كه سوني در ايران دفتر نمايندگي رسمي و اريكسون شركت رسمي ثبت شده دارند، و نيز نداشتن وبسايت فارسي برخلاف شركتهايي مانند نوكيا، سامسونگ و الجي اشاره كرد. با توجه به موارد ذكر شده فروش گوشيهاي سونياريكسون به نحو قابل ملاحظهاي در بازار ايران كاهش يافته است كه شايد بتوان عمدهترين دليل آن را عملكرد شركت توليدكننده دانست.
در آخرين لحظات نگارش اين سطور، نظر نگارنده به آگهي معرفي نمايندگان رسمي شركت سونياريكسون در ايران در روزنامه همشهري جلب شد كه در آن سه شركت سيتادل، نيكاتل و نامداران به عنوان نماينده رسمي اين شركت در ايران معرفي شده بودند. در بين اين سه شركت نامداران سابقه كمتري در بازار تلفن همراه ايران داشته و پيش از اين با فروش پشتيباني محصولات آلكاتل در ايران فعاليت نموده است ولي دو شركت ديگر سابقه همكاري رسمي و غيررسمي با سونياريكسون در ايران را داشتهاند. بايد ديد آيا تغيير سياست سونياريكسون در ايران به بازيافتن جايگاه پيشين اين شركت در بازار منجر خواهد شد يا خير.
4- الجي: اين شركت نيز از شركتهاي نه چندان موفق در بازار تلفن همراه ايران بوده است. گوشيهاي اين شركت در ابتداي ورود به بازار ايران با پشتيباني شركت گلديران كه شريك تجاري الجي از سالها قبل بوده است، به بازار عرضه شدند. الجي اولين شركت خارجي توليدكننده محصولات الكترونيكي مصرفي بود كه اقدام به راهاندازي وبسايت رسمي فارسي كرده و از اين طريق پلي بين دفتر نمايندگي ايران خود با مشتريان برقرار كرد. عدم اقبال خريداران به گوشيهاي الجي، موجب شد كه اين شركت در اقدامي بيسابقه نمايندگي فروش و خدمات پس از فروش خود را از گلديران گرفته و به پرشين تلهكام واگذار كند. ولي با داغ شدن بحث توليد تلفن همراه در ايران همكاري الجي و ماديران، ارتباط الجي و پرشين تلهكام رو به تحليل گذاشت و اين اختلاف تا بدانجا پيش رفت كه الجي يكبار ديگر نمايندگي خود را اين بار از پرشين تلهكام گرفته و مجددا به گلديران واگذار نمايد.
در هر حال سياستهاي الجي بر تغييرات نمايندگان فروش و يا توليد در ايران تاكنون نتوانسته است جايگاهي مناسب براي گوشيهاي اين شركت در بازار ايران فراهم نمايد. اين در حالي است كه گوشيهاي الجي در سطح جهان با اقبال خريداران مواجه بودهاند و اين شركت در حال حاضر با اختلاف ناچيزي نسبت به موتورولا در جايگاه چهارم بزرگترين توليدكنندگان تلفن همراه در جهان قرار دارد. بايد ديد آيا تغيير نمايندگي فروش و خدمات پس از فروش اين شركت و نيز خاتمه پروه توليد تلفن همراه در ايران در كنار حضور ضعيف رقبايي مانند سونياريكسون و موتورولا خواهد توانست جايگاهي در خور براي اين شركت فراهم آورد يا نه؟
5- موتورولا: موتورولا تاكنون هيچگاه جايگاه مستحكمي در بازار تلفن همراه ايران نداشته است. اين امر به دو دليل عمده وابسته است اولي حضور كم رنگ موتورولا در بازار منطقه خاورميانه است و دومي اجبار اين شركت بر پيروي از سياستهاي تحريم عليه ايران. شركتهاي مختلفي تاكنون ادعاي نمايندگي رسمي اين شركت را در ايران داشتهاند كه تازهترين آنها شركت پارس كامتل است ولي اين موضوع تاكنون هيچگاه توسط شركت موتورولا تاييد نشده است. حضور ضعيف موتورولا در ايران در ماههاي اخير به جهت مشكلات حاد خود اين شركت كه به از دست رفتن سهم بازار اين شركت در سراسر جهان منجر شده است، به شدت تشديد شده است. در هر حال يافتن يك گوشي جديد موتورولا با گارانتي قابل اعتماد در حال حاضر، كار هر كسي نيست!
6- ساير توليد كنندگان: ساير توليدكنندگان در بازار ايران به دو بخش اصلي تقسيم ميشوند يكي توليدكنندگان تلفنهاي همراه هوشمند و ديگري توليدكنندگان تلفنهاي همراه ارزان قيمت يا با شهرت كمتر. مشهورترين اعضاي گروه اول كه فعاليت موثري هم دارند اچتيسي (HTC) و آيميت هستند كه داراي نمايندگان رسمي فعال بوده و همچنين اپل كه با گوشي آيفون خود مخاطبان خاص خود را يافته است و البته اين آخري فاقد هرگونه نمايندگي رسمي بوده و گوشيهاي موجود اين شركت در بازار اغلب قفل شكسته هستند و در صورت بروزرساني از طريق اينترنت بلافاصله مجددا قفل ميشوند. در بين گوشيهاي ارزانقيمت هم ميتوان به نامهايي چون آلكاتل، حاير و ZTE در كنار برخي نامهاي نه چندان مشهور چيني اشاره كرد كه سهم چنداني در بازار ندارند.
از بين شركتهاي فعال در اين گروه ميتوان به فعاليت موثر و ابتكاري پرشين تلهكام، نماينده رسمي پيشين شركت الجي و يكي از نمايندگان رسمي فعلي شركت اچتيسي در راهاندازي فروشگاههاي زنجيرهاي آريو تلهكام براي فروش محصولات اچتيسي و همچنين محصولات ساير شركتها با گارانتيهاي رسمي، اشاره كرد كه اقدام جالب توجه بوده و در صورت مديريت صحيح ميتواند تحولي ماندگار در بازار تلفنهاي همراه ايران ايجاد كند.
در هر حال در بين تمامي شركتهاي داخلي و خارجي نام برده شده كه هر يك به نحوي سعي در ايجاد بازاري مناسب براي خود دارند، جاي سازمانهاي دولتي و نهادهاي صنفي در ساماندهي بازار كاملا خالي است و عملكرد گذشته اين نهادها نشانگر آن است كه نه تنها هيچ بهبودي در وضعيت بازار توسط آنان ايجاد نشده است بلكه متاسفانه اغلب اختلالات ايجاد شده در اين بازار به دليل عملكردهاي غير كارشناسي و نا مناسب آنها بوده است.
دوشنبه 18 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 335]