واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: روش درك واقعيات جوانى :
بى ترديد جوانى از حساس ترين و پرمخاطره ترين دوران زندگى است. جوان با همه تواناي يها ، به خاطر حساسيت مقطع سنى ، مشكلات ، كمبودها و واقعيات انكار ناپذير دارد. عدم درك جوان و بى توجهى به واقعيات طبيعى اش چه بسا ، به جاى تربيت ، سبب گمراهى جوان مى شود. بدين جهت ، بايد متوليان امر تربيت جوان را موردتوجه قرار دهند ، واقعياتى كه اشاره به برخى از آنها سودمند مى نمايد :
الف) شديد بودن غريزه جنسى :
شديد بودن غريزه جنسى از واقعيات انكار ناپذير دوره جوانى است. اين غريزه در جوان طوفانى است.
بويژه امروزه كه جوانان اولين هدف تهاجم فرهنگى اند و زمينه هاى تحريك غريزه جنسى در آنان بيشتر مهيا است.
ب) محدوديت آگاهى و تجارب :
جوان به تدريج به اطلاعات و آگاهي ها دست مى يابد و اندوخته هاى ناقص خود را تكميل مى كند. توجه والدين و مربيان به محدوديت معلومات مفيد و تجارب عملى جوان سطح توقعات آنان را كاهش مى دهد و معتدل مى سازد. على(ع) مى فرمايد: «نادانى جوان معذور و علم و آگاهى اش محدوداست.» (13) بدين سبب انديشه و نظر سنجيده كهنسالان از نيروى جوان برتراست. على(ع) فرموده است : «نظر سالخورده از نيرومندى جوان نزدمن محبوبتر است.» (14)
ج) تكامل تدريجى عقل :
جوان در مسير تكامل عقلى است و انديشه اش به تدريج تكامل مى يابد. على(ع) مى فرمايد : «انسان تا 28 سالگى درحال تكامل عقلى است.» آن حضرت همچنين مى فرمايد : «عقل جوان در 35 سالگى به نهايت كمال خود مى رسد و آنچه پس از آن به دست مى آورد ، تجربه است.» (16)
بدين سبب بايد در حد معقول از جوان انتظار داشت و اين ويژگى را در رفتار و موضعگيري هايش مورد توجه قرار داد. اين وضعيت ، به ويژه تا سن 18 سالگى ، بيشتر آشكار است. على (ع) مى فرمايد : «پيوسته عقل و حماقت با يكديگر در تعارضند تا اينكه شخص به 18 سالگى مى رسد. در اين هنگام ، يكى بر ديگرى پيروز مى شود.» (17)
د) جنون جوانى :
جنون جوانى يكى از بيماري هاى روانى است كه هنگام بلوغ در برخى از جوانان آشكار مى شود.
رسول گرامى اسلام مى فرمايد : «جوانى شعبه اى از ديوانگى است.» (18) مستى جوانى حالت ديگرى است كه دراين مقطع سنى پديد مى آيد. على (ع) انواع مستى را چهار نوع (مستى جوانى ، مستى ثروت ، مستى خواب و مستى رياست (19) شمرده ، مى فرمايد :
«شايسته است انسان عاقل خويشتن را از مستى ثروت و مستى قدرت و مستى علم و مستى تمجيد و چاپلوسى مستى جوانى دورنگاه دارد ، زيرا هريك از اين مستى ها بادهاى مسموم و پليدى دارد كه عقل را مى ربايد و آدمى را سبك مى سازد.» (20)
ه ) نوگرايى و شيك پوشى :
نوگرايى و نوجويى از ويژگي هاى جوان است. جوان دوست دارد خودرا نشان دهد و مورد توجه ديگران واقع شود. والدين بايد اين واقعيت را بپذيرند ، در حد امكان به خواسته هاى معقول جوان پاسخ مثبت دهند و از سختگيرى و نه گفتن هاى غير ضرورى كه به كدورت جوان مى انجامد ، بپرهيزند. على (ع) همراه قنبر به بازار رفت و از فروشنده اى پرسيد : آيا دو لباس به قيمت پنج درهم داريد ؟ مرد پاسخ داد : آرى ، اى اميرمومنان. با اين پاسخ حضرت دريافت كه فروشنده وى را شناخته است.
پس آنجا را ترك گفت ، نزد ديگرى رفت و همين پرسش را تكراركرد. فروشنده دوم جواب داد : آرى ، دو لباس دارم ، يكى بهتر است و سه درهم مى ارزد و ديگرى دو درهم. حضرت آنها را خريد و لباس سه درهمى را به قنبر داد. قنبر گفت : شما به آن سزاوارتريد ، شمابالاى منبر مى رويد و خطبه مى خوانيد.
حضرت فرمود : «انتشاب و لك شره الشباب ... ، تو جوانى و ميل جوانى دارى. من از پروردگارم شرم دارم و خود را بر تو ترجيح دهم.» (21) طبق اين روايت على (ع) به خاطر جوانى قنبر و ميل جوان به نوپوشى لباس بهتر و گران تر را به او داد.
ى ) روش احترام و مسووليت دادن به جوان :
احترام به شخصيت جوان و مسووليت دادن به او از شيوه هاى مهم تربيتى شمرده مى شود. جوان ، با همه مشكلات و واقعيات دوره جوانى ، براى ايفاى نقش و انجام مسووليت هاى مختلف توانايى بسيار دارد. عدم اعتماد به جوان و بى توجهى به توانايي هاى او مانع شكوفايى استعداد هاست و در نتيجه به عدم رشد مطلوب جوان مى انجامد. سيره گران سنگ رسول گرامى (ص) در مسير دشوار تربيت ، بهترين سرمشق شمرده مى شود. آن بزرگوار به جوانان اعتماد مى كرد و كارهايى بس مهم به انان مى سپرد. در اين بخش به نمونه هايى ازاين روش پيامبر(ص) اشاره مى شود.
الف- عتاب بن اسيد و ولايت مكه :
رسول اكرم عتاب بن اسيد را كه بيست و يك سال داشت، والى مكه ساخت. و امر فرمود با مردم نمازبگزارد. عتاب بن اسيد اولين فردی بود كه پس از فتح مكه در مكه نماز جماعت اقامه كرد. (22)
ب - مصعب بن عمير و تعليم قرآن در مدينه :
اسعد بن زراره وزكوان بن عبد قيس از قبيله خزرج در مكه خدمت رسول اكرم (ص) رسيدند و پس از پذيزش اسلام ، از حضرت خواستند كسى را با آنهابه مدينه بفرستد تا به مردم قرآن بياموزد و آنان را به آئين اسلام دعوت كند. پيغمبر اكرم(ص) به مصعب بن عمير كه جوانى نورس مى نمود و بيشتر قرآن را فراگرفته بود ، امر فرمود همراه آنان به سوى مدينه حركت كند. مصعب به مدينه رفت و ماموريتش را به خوبى انجام داد. او اولين كسى بود كه در مدينه نماز جمعه و جماعت بر گزار كرد. اسيد بن خضير و سعد بن معاذ به وسيله اومسلمان شدند. او در جنگ بدر در ركاب پيغمبر اكرم (ص) بود. درجنگ احد پرچم مخصوص پيامبر را در دست داشت و در همان جنگ به شهادت رسيد. (23)
ج اسامه بن زيد و فرماندهى لشكر :
پيامبر اكرم (ص) در روزهاى پايانى زندگى اش مسلمانان را براى جنگ با روم بسيج كرد. افسران ارشد و بزرگان مهاجر و انصار و شيوخ عرب در آن سپاه حاضربودند. پيغمبر(ص) براى مشاهده سپاه به خارج شهر رفت و با آنكه بزرگان حضور داشتند ، اسامه بن زيد را به فرماندهى برگزيد. برخى بر اين انتخاب اعتراض كردند و ناخشنود شدند. رسول اكرم(ص) ازشنيدن سخنان آنان خشمگين شد. منبر رفت و پس از ستايش خداوند فرمود :
مردم ، اين چه سخنى است كه بعضى شما در باره فرماندهى اسامه مى گوييد ؟ اگر شما امروز به فرماندهى اسامه معترضيد پيشتر در باره فرماندهى پدرش نيز اعتراض كرديد. به خداوند سوگند ، ديروز زيد بن حارثه براى فرماندهى لشكر شايسته بود و امروز فرزندش اسامه شايستگى دارد. بايد همه شما از او اطاعت كنيد. (24)
3 روش محبت و رفاقت :
محبت داروى بى نظير بسيارى از دردهاست. محبت بسيارى مشكلات عاطفى و اجتماعى را از ميان مى برد. محبت موثرترين شيوه تربيتى است. جوان كانون عاطفه و احساسات است و تشنه محبت صادقانه. (25) ايجاد رابطه عاطفى و صميمى در تربيت او بسيار سودمند است. درطريق تربيت ، تندى ، سختگيرى و فشارهاى روانى نه تنها مفيد نيست ، بلكه سبب رنجش جوان و لجاجت بيشتر او مى شود.
جوانى ، به ويژه آغاز آن ، زمان دوستى و دوستيابى است و جوان شديدا از دوستان خود تاثير مى پذيرد. اين ويژگى ايجاب مى كند كه والدين فرزندان خود را در انتخاب دوستان صالح يارى كنند و مهمتر اينكه خود براى او دوستى صميمى باشند ، آنها بايد ضمن انجام دادن وظيفه پدرى و مادرى ، دوستانى خوب و صميمى براى جوانشان باشند. محبت و رفاقت صميمانه با فرزند چنان مهم است كه امام صادق (ع) آن را راه درست تربيت در هفت ساله سوم زندگى مى داند.
آن حضرت مى فرمايد : بگذار فرزندت هفت سال بازى كند ، هفت سال او را با آداب و روش هاى مفيد تربيت كن و در هفت سال سوم مانند دوست صميمى با وى همراه باش.»(26)
4 روش موعظه :
موعظه از شيوه هاى موثر در تربيت فرزندان جوان است. اگر اندرز با منطق و عطوفت همراه باشد ، بسيار موثر و كار ساز است. معصومان(عليهم السلام) از اين شيوه بسيار بهره مى بردند ، براى مثال امام سجاد (ع) به فرزندش چنين اندرز مى دهد :
فرزندم ، آگاه باش. با پنج گروه همنشين نشوى ، سخن نگويى و درمسافرت دوستى نكنى.
فرزند عرض كرد: پدرجان، آنان كيانند؟
حضرت فرمود : از همنشينى با دروغگو بپرهيز ؛ زيرا او مانند سراب است ، دور را نزديك و نزديك را دور جلوه مى دهد. از رفاقت با گناهكار و لاابالى اجتناب كن ، زيرا او تو را به يك لقمه يا كمتر از آن مى فروشد. از دوستى با بخيل بپرهيز ، زيرا او در ضرورى ترين وقت ها از يارى ات سرباز مى زند. از رفاقت با احمق اجتناب كن ؛ چون در پى سود رسانى به تو است ولى به خاطر نادانى زيان مى رساند. از مصاحبت با آن كه قطع رحم كرده بپرهيز ، زيرادر كتاب آسمانى مورد لعن و نفرين قرار گرفته است. (27)
على(ع) نيز فرزندش امام حسين(ع) را چنين موعظه كرده است :
فرزندم، تو رابه تقواى الهى ، در نيازمندى و بى نيازى و سخن حق ، هنگام خشنودى وخشم و ميانه روى در فقر و بى نيازى و عدالت در رفتار با دوست و دشمن و كار و تلاش هنگام نشاط و بى حالى و خشنود بودن از خداوند در سختى و گشايش و ... سفارش مى كنم. (28)
5- روش احترام به شخصيت [URL="http://www.iranpardis.com"]:
[/URL]جوان براى شخصيت خود اهميت بسيار قائل است ، هر نوع كم توجهى را بى احترامى به شخصيت خود مى داند. و چه بسا واكنش نشان مى دهد. احترام به شخصيت جوان در تربيت او بسيار موثر است. اگر جوان خود را بى مقدار و حقير بشمارد ، احساس كند در نظر ديگران اعتبار و جايگاهى ندارد و نزد ديگران از احترام و ارزش برخوردار نيست ، تلاش در جهت رشد و تربيت خود را بى ثمر مى داند و چه بسا رفتارهاى نابهنجار بروز مى دهد.
امام هادى(ع) مى فرمايد : «از شر كسى كه خود را خوار مى داند ، ايمن مباش.» (29)
مشورت كردن با جوان نشان دهنده احترام به اوست ؛ زيرا سبب مى شود بيشتر براى خود ارزش قائل شود ، بيشتر احساس مسووليت كند و در نتيجه در راه تربيت خود بيشتر بكوشد. رسول اكرم(ص) مى فرمايد : فرزندم آدمى در هفت سال اول آقا و سرور والدين است ، در هفت سال دوم بنده فرمانبردار و در هفت سال سوم وزير و مشاور آنان شمرده مى شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 177]