واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: دوستان ناباب ، بازيگران خوش نقاب گرداب زندگي
داخلي. اجتماعي. دخانيات.
رنگ و روي زرد و چشمان گود افتاده، لباسهايي نامرتب با لبهايي كه سياهي آنان نشان از غبار گرفته كشيدن مرتب سيگار داشت ، توجه همه را به خود جلب ميكرد.
دندانهايي زرد و بد رنگ و دهاني كه هر بار باز ميشد تا خاطره مرداب را و گرفتاري در چنگال ديو اعتياد را بازگو كند، بوي بد تعفن از آن خارج ميشد.
تازه وارد خوابگاه دانشجويي شده بودم هنوز سرمست از قبولي در رشته مورد علاقهام و افتخاري كه براي خانوادهام در يك منطقه محروم كسب كرده بودم.
از همان روز اول قبولي، خانواده و دوست و آشنا همگي "آقاي مهندس" خطابم ميكردند گويي كه اكنون چندين پروژه بزرگ را هدايت ميكنم و يا حتي درسم را به نيمه رساندهام اما من هنوز حتي يك واحد را هم پاس نكرده بودم ...
اشتياق و شور و شعفي داشتم وصف نشدني، رها از نگاههاي تعصب بار پدر و كشيكهاي گاه و بيگاه او كه مرا ميپاييد تا درسم را بخوانم و با دوستان ناباب نگردم.
هنوز گرما و سوز سيلي پدر را كه يك روز مرا با پسر همسايمان سر كوچه ديد در پس گردنم حس ميكنم و تنم گر ميگيرد.
... و آن وقت بود كه با توپ و تشرهاي پدر به اتاق و كنار مادر پناه ميبردم تا از لگدها و سيليهاي ديگر در امان باشم.
بابا كه ساكت ميشد تازه نوبت حرف و حريثها و نصايح مادر بود، "پسرم ناراحت نشو بابات حق ميگه، دوست ناباب مثل دوستي خاله خرسهاست كه بجاي كمك تورا نابود ميكنه"، "دوست بد تو را به گرداب بلا و فنا راهنمايي ميكنه و دوست خوب باعث خير و بركت تو ميشود."...
سرحال و شاداب هر روز به سر كلاس ميرفتم و هنوز يك هفته نگذشته بود كه نشستهاي شبانه دوستان به طول ميانجاميد و ديگر از درس و دانشگاه بحث نميشد.
همش حرفهاي مسخره و الكي، سيگارهايي كه مدام روشن ميشد و به هوا دود ميشد، بساط ورق بود و ...
مگر يك آدم چقدر ميتواند مقاومت كند، هر روز مقاومت من در برابر اصرار دوستان كمتر ميشد تا جايي كه من نيز به دليل پافشاري آنان وارد گود معركه شدم و خودم را رها كردم در گرداب ...
كارشناسان اجتماعي ميگويند: براساس مطالعات انجام شده دوست ناباب و تشويق آنان به عنوان مهمترين و اصليترين دليل كشيده شدن نوجوانان پسر و دختر به سيگار و ساير رفتارهاي غيربهداشتي است.
آنان معتقدند: در پسران حس "مرد شدن" و "بزرگ شدن " كاذب و در دختران "حالت تفنن" و "ژست سيگار كشيدن" از گيراييهاي كشيدن سيگار است.
يكي از اين كارشناسان اجتماعي در توضيح علت شيوع مصرف سيگار در نزد دختران گفت: تاثيرپذيري بيشتر دختران از گروه همسال، اعتقاد بهتاثير مصرف سيگار بركاهش وزن، پايين بودن سن بلوغ دختران نسبت به پسران و كمبود فعاليتهاي تفريحي دختران ازجمله اين عوامل است.
"ديانا كريمي" افزود: اين حقايق حاكي از آنند كه آموزش افراد در سنين بحراني بلوغ تنها راه پيشگيري از ابتلا افراد به استعمال دخانيات كه خود به عنوان دروازه ورود به دنياي اعتياد محسوب ميشود،است.
وي گفت: بر اساس اطلاعات موجود ۸۵تا ۹۰درصد از بالغين سيگاري، اولين سيگارشان را قبل از ۱۸سالگي كشيدهاند و اكثر آنها اين سيگار را در سنين ۱۱تا ۱۳سالگي به صورت تفنني تجربه كردهاند.
وي ادامه داد: هرچه شخص زودتر سيگار كشيدن را شروع كند، هنگام بزرگسالي تعداد سيگار مصرفيش بيشتر بوده و در نتيجه دچار مشكلات بيشتر ميشود.
وي گفت: افرادي كه قبل از ۲۰سالگي سيگاري ميشوند، دوبرابر كساني كه بعد از ۲۰سالگي سيگار ميكشند، دچار عواقب و مضرات سيگار ميشوند.
كريمي گفت: اغلب رفتارهاي بهداشتي و غيربهداشتي افراد در سنين نوجواني شكل گرفته و تداوم مييابد.
وي افزود: بااين وجود، امكان تغيير و اصلاح رفتارهاي غيربهداشتي افراد در اين سنين بااستفاده از روشهاي كارآمد هم چون آموزش توسط همسالان و افراد مورد اطمينان و اعتماد جامعه به دنبال تغيير در نگرش و باور آنها وجود دارد.
يكي ديگر از كارشناسان گفت: افراد جوان وقتي خودآگاهيهاي لازم رادريافت دارند و باور و نگرش مورد نظر در خصوص سيگار را به دست آورند، ميتوانند انتقالدهندگان مناسبي براي پيامهاي بهداشتي به ساير همسالان و دوستان خود و هم چنين به افراد خانواده هم باشند.
"صفورا پارياد" افزود: سالانه بيش از هزاران نفر در دنيا به دليل بيماريهاي مرتبط با سيگار ميميرند.
وي گفت: جوانان و نوجوانان بيشترين الگو و سرمشق را از همسالان خود ميگيرند و عموما در رفتار، نحوه لباس پوشيدن و صحبت كردن از آنان تقليد ميكنند.
وي ادامه داد: نوجواناني كه كنترل و نظارت خانواده بر آنان در حد بسيار كمي است و همچنين دچار مشكل عاطفي هستند و در خانواده در سركوب شديد نيازهاي رواني مواجهاند، بيشتر از ديگر نوجوانان به دامن دوستان پناه ميبرند.
وي افزود: در خانواده پدران بايد به فرزندان پسر و مادران به فرزند دختر ارتباط دوستانه برقرار كنند و با ايجاد يك فضاي گرم و صميمانه بتوانند توجه و اعتماد نوجوان را به خود جلب كنند.
وي گفت: در خانوادههايي كه والدين بسيار به فرزندان خود دوست هستند عموما مشكلات و ناهنجاريهاي اجتماعي رخ نميدهد اما بر عكس بيتفاوتي و سهل- انگاري والدين در رفتار نوجوانان نتايج وخيمي به بار ميآورد.
وي از والدين خواست به جاي دوستان ناباب خودشان براي نوجوانان خود دوست باشند و با رعايت حريم شخصي فرزندانشان با اصول و تربيت صحيح آنان را راهنمايي كنند و همواره راه را به آنان نشان دهند و در انتخاب مسير نيز با دقت به فرزند خود كمك كنند.
پارياد گفت: جواني كه از كانون گرم خانواده برخوردار نباشد و در خانواده او پدر و مرتب در حال تنش و دعوا باشند نوجوان يا منزوي و گوشه گير ميشود و يا با كمك دوستان ناباب بزهكار ميشود.
وي افزود: دوستان ناباب هميشه با تعارف يك سيگار و اصرار بر كشيدن آن از تنهايي و كمبود عاطفي اين نوجوانان استفاده ميكنند و بعد ناخوداگاه فرد دچار آسيبهاي اجتماعي بعدي ميشود.
وي گفت: نوجواناني كه "نه" گفتن و جسارت رد كردن تعارف غير منطقي دوستان را در خانواده ياد نگيرند سرنوشتي جز هلاكت و بزهكاري ندارند.
وي افزود: تربيت صحيح خانواده بر رفتار كودكان و نوجوانان بسيار مهم است، والدين بايد شهامت و جسارت "نه" گرفتن در برابر خواسته ديگران را به نوجوانان خود بياموزند.
براساس آمار اعلام شده از سوي مسوولان ايلامي سرانه مصرف سيگار در ايلام ۱/۷نخ سيگار براي هر نفر است.ك/۴
يکشنبه 17 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 284]