واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: سوريه؛ پل بازگشت پاريس به خاورميانه
تهران- خبرگزاري كار ايران
رئيس جمهوري فرانسه اواخر هفته گذشته با هدف عاديسازي روابط دمشق-پاريس عازم سوريه شد و اين پيام را براي رهبران سوري به ارمغان آورد كه سياستهاي غرب در برابر اين كشور در حال تغيير است.
با نگاهي به اتفاقات چند ماه اخير به ويژه سخنان ساركوزي در نشست ساليانه سياستخارجي فرانسه كه اعلام كرده بود، فرانسه در تلاش براي شكستن انزواي بينالمللي سوريه است، اين واقعيت بهخوبي آشكار ميشود كه موضعگيريهاي غرب در قبال دمشق در حال تغيير است.
فرانسه در دوران رياستجمهوري «ژاك شيراك»، با متهم كردن سوريه به ترور «رفيق حريري»، نخستوزير فقيد لبنان و يكي از دوستان نزديك شيراك روابط خود را با دمشق قطع كرد و فشارهاي بينالمللي سرانجام سوريه واداشت تا پس از سي سال حضور نظامي در لبنان، نيروهاي خود را از اين كشور خارج كند.
البته به عقيده بسياري كشورهاي غربي و سياستمداران داخلي، دمشق بهرغم خروج نظامي از لبنان، همچنان با دخالت در امور داخلي بيروت از طريق حمايت از جنبش «حزبالله» سعي در تاثيرگذاري در لبنان را داشت و انگشت اتهام بسياري از كشورها و سياستمداران غربگراي لبنان، درباره علل بينتيجه ماندن مذاكرات انتخاب رياستجمهوري در اين كشور به سوي دمشق نشانه ميرفت. اما ساركوزي پس از ورود به كاخ اليزه اعلام كرد كه روابط پاريس-دمشق منوط به عدم دخالت سوريه در مناقشه سياسي لبنان است، او به دولتمردان سوري قول داد كه در صورت عدم دخالت دمشق در مناقشات سياسي لبنان، روابط سياسي خود را با اين كشور از سر گرفته و براي شكستن انزواي بينالمللي سوريه تلاش كند.
البته اگرچه دمشق بارها اعلام كرده بود كه با خروج نيروهاي نظامي خود از لبنان، ديگر در امور داخلي اين كشور دخالتي ندارد. اما همزماني چراغ سبز ساركوزي به دمشق و حل بحران سياسي در لبنان و انتخاب «ميشل سليمان» به عنوان رئيسجمهوري لبنان قابل توجه بود.
ساركوزي كه اكنون رياست دورهاي اتحاديه اروپا را در دست دارد، نخستين رهبر غربي بود كه پس از حل بحران سياسي لبنان همزمان با جشن باستيل در فرانسه از «بشاراسد» رئيسجمهوري سوريه دعوت كرد تا با هدف گسترش اتحاد مديترانه جديد به فرانسه سفر كند. ساركوزي در اين ديدار به اسد قول داد در صورتي كه دمشق حسن نيت خود را درباره استقلال و حاكميت ملي لبنان نشان دهد، دستاوردهاي بيشتري عايد سوريه شود و در حاشيه نشست اتحاديه مديترانه بود كه ساركوزي براي نخستين بار از زمان استقلال سوريه و لبنان از فرانسه در سال 1940 ميلادي، ميزباني ديدار ميان ميشل سليمان و بشاراسد را بر عهده گرفت.
در اين ديدار بود كه دو كشور اعلام كردند كه روابط ديپلماتيك خود را از سر ميگيرند و پس از آن سليمان ديدار سرنوشتساز خود را از دمشق آغاز كرد و دو كشور براي بازگشايي سفارتهاي خود به صورت متقابل تا پيش از پايان سال جاري اعلام آمادگي كردند.
اين اقدامات دولت سوري حاكي از تغيير سياستهاي رژيم بعث سوريه در قبال لبنان است، زيرا دولتمردان سوري كه از سال 1936 در اين كشور به قدرت رسيدند، همواره عقيده داشتند كه لبنان بخشي از سوريه بزرگ است كه توسط مرزهايي نادرست از يكديگر جدا شدهاند.
در اين ميان تحليلگران سياسي معتقدند كه رفتار دوستانه دمشق در قبال فرانسه و حتي واگذاري ميراثي كه سوريه سالها پنهان و پيدا براي بدست آوردن آن تلاش ميكرد، به اين دليل است كه بشاراسد اميدوار است تا همتاي فرانسوي او دري باشد به سوي نقش پر رنگتر اروپا در مناسبات خاورميانه و كمرنگ كردن حضور آمريكا در روند گفتوگوهاي صلح اسرائيل- فلسطين.
اما به نظر ميرسد كه واشنگتن با درك اين موضوع و نپذيرفتن پيشنهاد ساركوزي براي ديدار از دمشق نشان داد كه چندان از ديپلماسي كه ساركوزي در قبال سوريه در پيش گرفته است، خشنود نيست. زيرا افق ديپلماسي فرانسه حاكي از آن است كه ساركوزي، سياستهاي اعمال شده آمريكا در قبال سوريه را از جمله تحريم و همچنين قرار دادن نام سوريه در فهرست حاميان تروريست را دنبال نخواهد كرد. البته سفر بشار اسد به مسكو در ماه گذشته نمودار ديگري از تغييرات در سياستهاي دمشق را نشان ميدهد. به طوري كه برخي از مشاوران رسمي بشار اسد اعلام كردند كه سفر اسد به مسكو نشات گرفته از نگرانيهاي رئيسجمهوري سوريه براي گرفتارشدن در درگيريهاي احتمالي ايران و اسرائيل در آينده است.
در واقع سوريه قصد دارد تا با جلب حمايت مسكو، روابط استراتژيك مسكو-دمشق را جايگزين روابط خود با تهران كند. تحليلگران سياسي عرب معتقدند، در حالي كه آمريكا در تدارك و زمينه چيني براي انتخابات رياستجمهوري در چهارم نوامبر است، سوريه به دليل نگراني از اينكه دولت آينده، سياستهاي خشمانه دولت قبلي را در خاورميانه دنبال كند، در پي پررنگ كردن نقش اروپا به رهبري ساركوزي در مناسبات خاورميانه است.
بهاره محبي
پايان پيام
كد خبر: 443983
شنبه 16 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]