واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نمايشگاه «قرآن و خوشنويسي قرآني» در شهر سيلهت بنگلادش آغاز به كار كرد
گروه خبرنگاران افتخاري / دكتر سيد محمد رضا هاشمي: نمايشگاه «قرآن و خوشنويسي قرآني» روز گذشته 15 شهريورماه در شهر مذهبي سيلهت در بنگلادش آغاز به كار كرد.
به گزارش خبرنگار افتخاري خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) در داكا، اكثر قريب به اتفاق مردم بنگلادش را مسلماناني تشكيل ميدهند كه بيشتر آنان به قرآن و نشر و تبليغ آن از طرق گوناگون علاقهمند هستند. هنر در اشكال مختلف خود داراي جايگاه مهمي در بين مردم بنگلادش است.
سالانه دهها نمايشگاه و جشنواره هنري بينالمللي، منطقهاي و ملي در اين كشور برگزار ميشود و هنرمندان بنگلادش در سنين مختلف و از طبقات اجتماعي گوناگون در اين نمايشگاهها نقش ميآفرينند.
مردم اين منطقه با توجه به اعتقادات ديني و تلاش براي حفظ شعائر مذهبي هنگامي كه هنر با قرآن آميخته شود و يا هنر در خدمت قرآن قرارگيرد مشتاقانه از آن استقبال ميكنند.
رايزني فرهنگي ج.ا.ايران در بنگلادش نيز طي سالهاي اخير با عنايت به علائق و دلبستگيهاي مردم بنگلادش از اين موقعيت حسن استفاده را كرده است و براي عرضه پيام فرهنگي مردم مسلمان ايران از برگزاري نمايشگاه قرآن به عنوان يكي از ابزارهاي كارساز بهره برده است. در همين راستا و به منظور نشان دادن گوشههايي از هنر به خدمت گرفته براي معرفي قرآن، رايزني فرهنگي ج.ا.ايران در داكا اقدام به برپايي نمايشگاه قرآن در پايتخت مذهبي بنگلادش يعني شهر سيلهت كرد.
مراسم افتتاحيه نمايشگاه
اين نمايشگاه با 61 تابلو خوشنويسي و خط، نقاشيهاي قرآني و دهها جلد قرآن و صدها عنوان تفسير و كتابهاي مرتبط قرآني از هنرمندان ايراني، در روز چهاردهم شهريور توسط دكتر «هاشمي» رايزن فرهنگي سفارت ج. ا. ايران در داكا، دكتر «شمس الهدي» قائممقام دانشگاه شاه جلال سيلهت، رئيس مجمع ادبي مسلمانان، رئيس انجمن روزنامهنگاران سيلهت و مدير مركز تربيت ائمهجماعات سيلهت در محل تالار مجمع ادبي مسلمانان در شهر سيلهت آغاز به كار كرد.
در مراسم افتتاحيه اين نمايشگاه رئيس مركز تربيت ائمهجماعات، «شاه نذرالاسلام» ضمن تشكر از رايزني فرهنگي براي اقدام نوآورانه در ماه قرآن، به ويژگيهاي برجسته توجه به قرآن در ايران اشاره كرد و مسابقات بين المللي قرآن در ايران را كه به طور مرتب برگزار ميشود نمونهاي از آن دانست و افزود: ايران بيش از ديگر كشورها در خدمت قرآن و گسترش كلام الهي بوده است.
وي با اشاره به اهميت قرآن براي تاثير بر زواياي مختلف زندگي انسانها گفت: متاسفانه در حالي كه انجيل به 2500 زبان دنيا ترجمه شده، متاسفانه قرآن حتي به 100 زبان دنيا ترجمه نشده است و اين ضعف و كمبود بايد برطرف شود.
سخنراني رئيس انجمن روزنامهنگاران بنگلادش
«مقتبس النور» رئيس انجمن روزنامهنگاران نيز با اشاره به جايگاه والاي فرهنگ و هنر ايران گفت: امام خميني(ره) ملت ايران و فرهنگ فارسي را كه توسط رژيم شاهنشاهي در حال سقوط بود، احياء كرد.
اين روزنامهنگار برجسته توجه به روح اسلام و قرآن را ضروري دانست و گفت: ايران به جهان نشان داد كه چگونه ميتوان رويكردي ديني به موضوعات به ويژه به فرهنگ، هنر، فيلم و ادبيات داشت.
سخنران با اشاره به توجه جديدي كه امروزه به اسلام و ايران شده است خواستار برپايي مركز آموزش و گسترش زبان فارسي در سيلهت شد.
سخنراني رئيس مجمع ادبي مسلمانان بنگلادش
«راغب حسين» رئيس مجمع ادبي مسلمانان هم در بخشي از سخنان خود ضمن آرزوي توفيق رايزني فرهنگي در انجام برنامههاي خود گفت: پيشينه تلاش ايرانيان در راه اسلام به سلمان فارسي ميرسد و اين روند ادامه يافت تا نهايتاً در انقلاب اسلامي به رهبري امام خميني(ره) تجلي خاصي يافت.
سخنراني قائممقام رئيس دانشگاه سيلهت
دكتر «شمس الهدي» قائممقام رئيس دانشگاه سيلهت نيز در سخنان خود با تشكر از رايزن فرهنگي براي حضور در اين نمايشگاه و برپايي آن ضمن اشاره به جامعيت قرآن و هدف آن كه نجات انسانها است، گفت: برگزاري نمايشگاه قرآن و خوشنويسي در سيلهت كه سرزمين مقدس بنگلادش است نقطه عطفي در تاريخ فعاليتهاي مرتبط با قرآن و گسترش مفاهيم آن است و قطعاً بر روحيه مردم تاثير ميگذارد.
وي در پايان با دعوت از همگان براي پيروي از قرآن گفت در اين صورت جامعه و مردم از هرگونه فساد، جنايت و ناآرامي رهايي مييابند.
سخنراني رايزن فرهنگي ج.ا.ا در بنگلادش
سپس دكتر «هاشمي» به عنوان ميهمان ويژه به سخنراني پرداخت.
وي ضمن تشكر از ميهمانان و مجمع ادبي مسلمانان كه فضاي نمايشگاه را در اختيار رايزني قرار دادند در بخشي از سخنان خود تصريح كرد: انقلاب اسلامي ايران به دليل جامعگرايي كه زاييده روح حاكم بر جامعه ايران بود، موجب شد جامعه ايران به توسعه چند جانبه دست يابد.
رايزن فرهنگي يكي از مهمترين دستاوردهاي انقلاب اسلامي را در زمينه امور مرتبط با قرآن دانست و ضمن آن كه آن را در سه محور عمده قابل ذكر شمرد و اولين محور را نهادينه شدن فرهنگ قرآني از طريق گنجانيدن مفاد احكام قرآن در قانون اساسي و لزوم همگوني و عدم تعارض ميان قوانين و مقررات مصوب با مفاد قرآن و دستورات شرع ذكر كرد.
دكتر «هاشمي» محور ديگر در ارتباط با دستاوردهاي انقلاب اسلامي را گسترش فعاليتهاي قرآني دانست كه در حوزههاي مختلف مانند تأسيس دانشكدههاي متعدد قرآني؛ برگزاري نمايشگاههاي بينالمللي قرآن كريم، تأسيس صدها مركز آموزشي- پژوهشي غير دولتي قرآني، انتشار دهها نشريه علمي- تخصصي قرآني، خلق هزاران اثر هنري با مضامين قرآني به صورت خوشنويسي، معرق كاري، تذهيب، ايجاد كانونهاي قرآن براي تجويد، ترتيل، حفظ و تفسير قرآن، تأسيس مركز ترجمه قرآن به زبانهاي بينالمللي، تأسيس راديو قرآن و راهاندازي برنامههاي تلويزيوني قرآني، تأسيس نخستين شبكه اينترنت قرآني (ايكنا)، عرضه محصولات و نرمافزارهاي قرآني، تقدير از خادمان ايراني و بينالمللي قرآن توسعه پيدا كرده است.
رايزن فرهنگي ايران در داكا همچنين سومين محور مهم تأثير قرآن بر جامعه اسلامي را تلاش براي نظريهپردازي علمي بر مبناي قرآن در زمينههاي مختلف سياسي، اقتصادي، اجتماعي با استنباط مفاهيم از قرآن كريم دانست و حاصل آن را توليد انبوه مقالات و كتابهاي پژوهشي با نگرش قرآني در كليه زمينهها ذكر كرد.
دكتر «هاشمي» در پايان با اميد به بهرهبرداري علاقهمندان از اين نمايشگاه برگزاري آن را در سيلهت كه پايتخت مذهبي بنگلادش به شمار ميرود حايز اهميت و معنادار دانست.
سخنراني رئيس پيشين مجمع ادبي مسلمانان
آخرين سخنران مراسم افتتاح نمايشگاه، «مسعود خان» رئيس پيشين مجمع ادبي مسلمانان بود كه با تشكر از رايزن فرهنگي براي برگزاري اين نمايشگاه و حضور در مراسم افتتاح آن و ضمن بزرگداشت ماه مبارك رمضان گفت: ايران تنها كشور جهان است كه در زمينههاي هنر، ادبيات و فرهنگ اسلامي به موفقيتهاي چشمگيري دست يافته است.
وي با اشاره به لزوم ارتباط با ايران يادآور شد: بيشك اقدام رايزني فرهنگي در برگزاري اين نمايشگاه براي مردم ديندار و علاقهمند سيلهت بسيار مفيد خواهد بود.
سپس نمايشگاه با حضور سخنرانان و شخصيتهاي علمي، سياسي و فرهنگي و نيز انبوه علاقهمندان رسما توسط رايزن فرهنگي و قائم مقام دانشگاه سيلهت افتتاح شد.
حضور هنرمندان، دانشگاهيان، علما و اقشار مختلف مردم بنگلادش در مراسم افتتاحيه و روز اول برگزاري نمايشگاه از علاقهمندي مردم اين كشور به هنرقرآني و آشنا شدن با خوشنويسيهاي قرآني حكايت دارد.
موضوع آثار نمايشگاه
عنوان 61 تابلو ارائه شده هنرمندان ايراني را آياتي از قرآن مجيد و اسما جلاله تشكيل داده كه با ذوق و علاقه هنري تهيه و نگاشته شدهاند. تابلوهاي مزبور با تكنيكهاي متفاوتي همانند خط، نقاشي با تذهيب و خطهاي ثلث، نسخ، نستعليق، نستعليق شكسته، مُعلّي آراسته شده است. به علاوه، در اين مجموعه تعدادي اثر لامينه شده از جلد و صفحات قرآنهاي نفيس موجود در كتابخانه قدس رضوي زينت بخش اين نمايشگاه است.
اين نمايشگاه از دو بخش عمده خوشنويسي و قرآنهاي چاپي و خطي تشكيل شده است. در بخش قرآنهاي چاپي و خطي 30 عدد قرآن با ترجمههاي مختلف شامل (انگليسي، چيني، روسي، آلماني، بنگالي، اردو، ...) در معرض ديد علاقهمندان قرار گرفته است.
قرآنهاي خوشنويسي شده به خطهاي نستعليق، نسخ، ثلث نيز در اندازه و قطعهاي مختلف به همراه 140 جلد از انواع تفاسير و ديگر كتابهاي مرتبط با علوم قرآني در معرض ديد است.
يادآور ميشود، لوحهاي فشرده قرآني و داستانهاي انيمشن پيامبران (دوبله شده در بخش دوبلاژ رايزني)، پوسترهاي قرآني تذهيب شده، پوسترهاي سوخته قرآني نيز در اين نمايشگاه در معرض ديد علاقهمندان قرار گرفته است.
سيلهت شهر مهم مذهبي بنگلادش و محل دفن شاه جلال تبريزي از علماي بزرگ اسلام است كه به دليل اهميت آن، رئيسجمهور و هيئت دولت پيش از شروع دوره خود با حضور در اين مزار مراسم اداي احترام رسمي به جا ميآورند.
از سال گذشته با تلاش رايزن فرهنگي نخستين اقدام براي حضور در منطقه آغاز شده و برگزاري نمايشگاه قرآن و خوشنويسيهاي قرآني دومين اقدام رايزني در معرفي فرهنگ و هنر ايران در اين منطقه به شمار ميآيد.
شنبه 16 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 129]