واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: سيفالله داد:نظارت بر فيلمها بايد مانند مطبوعات باشد
اعتماد ملي: سيفالله داد كارگردان و نخستين مدير سينمايي كشور در دوره اصلاحات يكي از محبوبترين مديران سينمايي ايران است. طي نظرسنجياي كه همزمان با 25 سالگي جشنواره فيلم فجر در روزنامه اعتماد ملي برگزار و در آن با سينماگران ايراني صحبت كرديم، دوره سيفالله داد به عنوان دوره طلايي سينماي ايران معرفي شد و سپس دوره سيدمحمد بهشتي. در دوره داد فيلمهايي موثر ساخته شد كه هنوز هم در جرگه بهترين فيلمهاي سينمايي دهههاي اخير قرار دارند. ديشب خانه سينما در آستانه جشن هر سالهاش مراسم بزرگداشتي براي سيفالله داد، بهرام بيضايي و جمشيد مشايخي برگزار كرد كه گزارش آن فردا در همين صفحه ارائه خواهد شد؛ اما ديروز ايسنا گفتوگويي با سيفالله داد داشت كه در آن داد حرفهايي مهم درباره سينما گفته بود. يكي از مهمترين بحثهاي داد درباره سينما بحث نظارت بود كه اين روزها سختگيريهاي ناظران به نارضايتي گسترده سينماگران انجاميده است.
دولت نميتواند وظايف قوه قضاييه را انجام دهد
سيفالله داد درباره بحث نظارت بر سينما به ايسنا گفته است: اعتقادم اين است كه نظارت بر فيلمها بايد مانند مطبوعات باشد. آزادي يك حق است و مثل هر حق ديگري با خود تكليف و مسووليت به همراه دارد. يكي از تكاليف آزادي اين است كه آدم مسوول عمل خود باشد. در حوزه فيلم و كتاب هم بايد مسووليت اثر، برعهده صاحب اثر باشد كه در سينما تهيهكننده است. وي ادامه داده است: فيلم بايد با مسووليت تهيهكننده ساخته و اكران شود و اگر كسي هم ايرادي به فيلم وارد كرد به دادگاه شكايت و هيات منصفه رسيدگي كند تا امور، زيرنظر قاضي و هيات منصفه واجد شرايط باشد و تصميمگيري قانوني شود. فيلمسازان هم در چنين شرايطي بيشتر از الان مسائل اصلي را رعايت خواهند كرد.
داد افزود: طبق قانون اساسي تنها كسي كه ميتواند حقي را از كسي سلب كند و بگويد شايسته اين حق نيستي قوهقضاييه است و دولت نميتواند وظايف اين قوه را انجام دهد و اين تداخل در وظايف است و دادگاه هم ميتواند اگر اثر مورددار بود، براي تهيهكنندهاش مجازات بگذارد. وي تصريح كرد: در اسلام فقط كسي ميتواند قضاوت كند كه شايستگي قضاوت او به اثبات رسيده باشد و اگر كسي بر مسند قضاوت تكيه كند، بدون اينكه شايستگي قضاوتكردن را داشته باشد در آخرت بايد جوابگو باشد. هيات منصفهاي كه نماينده افكار عمومي جامعه باشد ميتواند جلوي خيلي از تندرويها يا كندرويهاي بيمورد را بگيرد.
شورايعالي صنعت سينما
در بخشي ديگر از اين گفتوگو ايسنا به فعاليتهاي دوره معاونت داد پرداخته است كه ويژگي آن دخالت دادن سينماگران در تصميمگيريها بود. او در اين گفتوگو به شورايعالي صنعت سينما اشاره ميكند و ميگويد: فلسفه تشكيل اين شورا اين بود كه شرايطي فراهم شود تا در يك دوره 5 ساله دستاندركاران سينما بهخصوص آنهايي كه در ساخت فيلمهاي خوب نقش دارند با مديريت كلان سينما آشنا شوند و ظرف يك برنامه 5 ساله بخشهاي مديريتي غيرحاكميتي را به تدريج تحويل بگيرند و در واقع اين شورا وظيفه پارلماني داشت. وي افزوده است: در اين جلسههاي هفتگي كه همه آنها بهصورت باز با حضور خبرنگاران تشكيل ميشد، مسائل مبتلابه سينماي ايران در سطح كلان به صورت دستور كار مطرح و بحث و بررسي ميشد و با اجماع نظر اين دوستان كه كارگردانان و تهيهكنندگان الفساز و گروهي از مديران سينما و روساي اصناف بودند، تصميمگيريميشد. سيفالله داد در بخشي از اين گفتوگو با اشاره به وجود دو ديدگاه در ميان مديران ارشاد در دورههاي مختلف گفته است: هم آنهايي كه ديدگاه باز و هم بسته داشتند، معتقد به مشورت و كمك گرفتن از صنف در مواقعي كه كارشان گره ميخورد بودهاند. اما تفاوتي بين اين دو ديدگاه است، يك ديدگاه ميگويد اين مشورتها با گروهي از دستاندركاران باشد كه محرم هستند و گرايش ديگر هم كه فقط دولت اول آقاي خاتمي تابعش بود و پيرو همان هم شورايعالي صنعت سينما شكل گرفت، ميگفت همه ميتوانند به صورت شفاف در تصميمسازيها حضور داشته باشند و نظام مشورت محرمانه در عمل منجر به ايجاد سيستم رانتي ميشود. بعضيها معتقدند خود سينما اسباب تهاجم فرهنگي است
اين سينماگر در ارزيابي وضعيت امروز سينما گفته است: احساس ميكنم سينما از جهات مختلف با ضعف مواجه است. نميگويم در حال نابودشدن است؛ فكر ميكنم هنوز سينما توانايي مقاومت بيشتري را داشته باشد، اما احساسم اين است كه مسائل جانبي كه پيرامون سينما وجود دارد روزبهروز سينما را بيشتر به تحليل ميبرد و تضعيف ميكند. وي ادامه داد: هرچه سينماي ايران ضعيفتر شود، تلويزيون ايران هم ضعيفتر ميشود و هرچه تلويزيون ايران ضعيفتر شود، ماهوارهها قويتر ميشوند، بنابراين تهاجم فرهنگي زمينههاي داخلياش بيشتر مهيا ميشود. داد تصريح كرده است: و اينها در سالهاي گذشته تمام تلاششان را كردهاند تا از سينماي ايران يك موجود بيخاصيت بسازند و فكر ميكنند اگر بيخاصيت شد اين همان سينماي الگوي انقلاب اسلامي ميشود؛ در صورتي كه اين افراد اصلا پيام انقلاب را متوجه نشدهاند. تضعيف سينماي ايران و اخته كردن آن به زيان حاكميت فرهنگي ملي و به نفع موفقيت تهاجم فرهنگي است و هر كسي كه علاقهمند است آن شبيخون موفق شود، همين مسير را ادامه دهد.
آرزوي ساختن فيلمي درباره پيامبر(ص)
سيفالله داد اميدوار است امسال فيلم سينمايي بسازد و دوست دارد فيلمي درباره حضرت محمد(ص) را هم مقابل دوربين ببرد و از اين روزهاي سينماي ايران ميگويد و معتقد است: سيفالله داد گفت: بعد از فيلم چند كار مستند و تدوين داشتهام اما آنچه مردم و خودم توقع دارم، ساخت فيلم سينمايي است كه اميدوارم امسال كاري انجام دهم كه خودم هم احساس رضايت بكنم.
داد گفته است: بيش از يكسال و نيم در مورد زندگي حضرت رسول (ص) بهخصوص دوران قبل از هجرت در مكه از زاويه حضرت خديجه مطالعه كردم و منابع مختلف قديمي و جديد را خواندم. چارچوب اوليهقصه را هم بهدست آوردم اما هنوز راضي نيستم و احساس ميكنم بايد فرقي بين فيلم تاريخي كه در سينما ساخته ميشود با اين مجموعههاي تلويزيوني كه بيانشان تاريخي است، باشد. او معتقد است: آن قدر در مجموعههاي تلويزيوني به تاريخ و حوادث آن و بهخصوص به سرگرم كردن بيننده اهميت داده ميشود كه روح شخصيتهاي اصلي و پيام و مضمون اصلي فدا ميشود؛ مانند داستان يوسف كه احسنالقصص قرآن است اما با اين شگردها به يك داستان عادي تبديل شده است. اين كارگردان اظهار داشت: در ساخت فيلمي درباره حضرت رسول(ص) برايم اهميت اصلي اين است كه در زمانهاي كه اسلام را با انواع تهمتها ديني خشن معرفي ميكنند، ما وقت بيننده و فرصتهايي كه بهدست ميآيد را صرف داستانپردازيهاي سرگرمكننده نكنيم و چهرهاي از پيغمبر اكرم (ص) القا كنيم كه بخشي از اين سوءتبليغات را خنثي كند. براي همين هم نزديك به دو سال روي اين قضيه كاركردم و هنوز هم نااميد نيستم و اميدوارم روزي اين اتفاق در قالب يك كار سينمايي بيفتد.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
شنبه 16 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 161]