واضح آرشیو وب فارسی:سایت ریسک: كاربرد نانوفناوري در صنايع فضايي مقاوم تر و سبك تر اما ارزان تر
حسن محمدي خوجين
امروزه نانوفناوري كاربردهاي بسياري در اكثر علوم مانند پزشكي، كشاورزي، صنايع نظامي، علوم دريايي و... دارد. اين فناوري تقريباً تمام جنبه هاي علم را تحت تاثير قرار داده و علوم هواوفضا نيز از اين قاعده مستثني نمي شود. فناوري نانو در عرصه فضا كاربردهاي بسياري خواهد داشت كه از جمله آنها مي توان طراحي فضاپيماهايي سبك و مستحكم را نام برد.
---
از فناوري نانو مي توان به عنوان عامل تغيير در شيوه توليد مواد نام برد. با استفاده از اين فناوري مي توان موادي مستحكم ساخت كه در عين حال سبك و داراي عمري طولاني اند. فناوري نانو يكي از مهم ترين عوامل پيشرفت صنعت هواوفضا در سال هاي اخير است، به همين دليل بسياري از كشورها از جمله امريكا و كشورهاي اروپايي سرمايه گذاري هاي زيادي را در اين بخش انجام داده اند و پروژه هاي زيادي در اين بخش در حال طراحي و اجرا است.
فناوري نانو چيست
اولين كسي كه اعتقاد داشت روزي مواد با ويژگي هاي اتمي ساخته خواهد شد «ريچارد فاينمن» بود. به كمك فناوري نانو به زودي بسياري از مشكلات بشر حل خواهد شد. اين دانش بزرگ با سرعت بسياري در حال پيشرفت است و همه روزه شاهد اين هستيم كه اين فناوري، موادي با فناوري جديد و ويژگي هاي فوق العاده يي را به جهان عرضه مي كند. فناوري نانو علم كنترل مواد در ابعاد 11 تا 100 نانومتر است و البته مي توان به ابعاد كوچك تر هم فكر كرد. يك نانومتر چيزي حدود يكصدهزارم كاغذ معمولي است، يعني معادل10 برابر طول اتم هيدروژن.
فناوري نانو در عرصه فضا
به زودي فناوري نانو باعث رفع بسياري از مشكلات صنعت هواوفضا خواهد شد. ساخت موادي مستحكم و مقاوم، سبك، داراي عمر طولاني و در عين حال با قيمت كمتر، نسبت به محصولات مشابه كمك بسياري به اين صنعت خواهد كرد. فناوري نانو كاربردهاي جديد بسياري نيز براي عرصه فضا به ارمغان خواهد آورد. با به كارگيري اين فناوري وسيله هاي حمل ونقل فضايي، ماهواره ها، كاوشگرها، لباس هاي فضانوردان، تلسكوپ هاي فضايي و حتي هواپيماهاي نظامي و جاسوسي دچار تحول عظيمي خواهند شد. بسياري از كشورهاي پيشرفته و در حال توسعه سرمايه گذاري هاي زيادي در زمينه كاربرد فناوري نانو در فضا انجام داده اند. در سال هاي گذشته در امريكا در اين زمينه سرمايه گذاري چندصد ميليون دلاري با عنوان ابتكار ملي فناوري نانو انجام شده است. البته كشورهاي اروپايي نيز از اين موضوع غافل نبوده اند و به سرمايه گذاري هاي بزرگي در اين بخش پرداخته اند. از اهداف اصلي و مهم اين پژوهش ها كاهش وزن سامانه هاي فضايي و افزايش امكانات و بازده آنها است. ساخت ماهواره ها و فضاپيماهايي سبك، قوي و مقاوم در برابر پرتوهاي زيانبار فضايي با فناوري نانو امكانپذير شده است.
برنامه هاي فناوري نانو در ناسا
در چند سال اخير پژوهش هاي فراواني در زمينه فناوري نانو در عرصه فضا در پژوهشگاه هاي مختلف از جمله ناسا انجام شده است. به طور كلي پژوهش هاي ناسا در اين زمينه شامل موارد زير مي شود؛
- پژوهش در زمينه توليد مواد در آزمايشگاه لانگلي با سرمايه گذاري 11 ميليون دلار
- پژوهش در زمينه الكترونيك و داده پردازي توسط آزمايشگاه ايمز با سرمايه گذاري 15 ميليون دلار
- تحقيقات در زمينه حسگرها و اجزا در آزمايشگاه پيشرانش جت با سرمايه گذاري 10 ميليون دلار.
بيشتر تحقيقات فناوري نانو در ناسا داراي اهداف بلندمدت است. يكي از هدف هاي مهم و اصلي، افزايش امكانات و كاهش وزن سامانه هاي فضايي است. در صورتي كه كارايي اين سامانه ها به كمك فناوري نانو بالا برود، بسياري از مشكلات در عرصه فضا حل خواهد شد. اهداف ناسا از تحقيقات در اين زمينه حتي بيشتر از اين نيز هست. ناسا سعي دارد با راهبردي به نام «از پايين به بالا» روي پروژه هاي مرتبط با فناوري نانو سرمايه گذاري كند. به پژوهش در زمينه ساختارها و سازه هايي در ابعاد مولكولي پژوهش هاي ريزفناوري مولكولي گفته مي شود. ناسا در اين زمينه سرمايه گذاري هاي زيادي انجام داده و آزمايشگاه هاي زيادي در اين زمينه ايجاد كرده است. پژوهش در اين زمينه داراي بخش هاي ويژه يي است كه مهم ترين آنها عبارتند از؛
- ريزمواد يا موادي با قدرت بسيار بالا و قابل برنامه ريزي
- ريزالكترونيك ها، داده پردازي، سامانه هاي ارتباطي با مصرف انرژي كم
- ريزابزارها براي كوچك سازي سامانه هاي فضايي و...
- ريزفناوري زيست مولكولي براي زيست درماني و درمان فضانوردان به صورت خوددرماني و...
كشورهاي ديگري نيز در اين زمينه فعاليت مي كنند كه از جمله آنها مي توان به كشورهاي اروپايي، چين و روسيه اشاره كرد.
www.ParsSky.com
شنبه 16 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت ریسک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 252]