واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: مقايسه وردپرس و جوملا؛ 2 سيستم محبوب مديريت محتوا
http://www.magentocommerce.com/images/uploads/joomla_logo.jpg
ساختار و مدل افزونههاي وردپرس، بر پايه اجراي مجموعهاي از توابع است که به روند سيستم وابستهاند و از اينطريق با سيستم کار ميکنند. اين ابزارکها شامل فهرستي از توابع هستند که در هر نسخهاي از وردپرس قابليت اجرا دارند. اين ابزارکها، بهراحتي اجرا ميشوند و دادههاي موجود در پايگاهدادهها را بهصورت خروجي نمايش ميدهند. همچنين، خودشان، در درون تم و از يک بسته افزونه بهخصوص، دردسترس هستند.
براي درک بهتر مدل ذهني که پشت سيستم ابزارک وردپرس است، آن را با مراحل پخت يک کيک مقايسه ميکنيم!
در آغاز کار، بايد ايدهاي داشته باشيم که چهنوع کيکي ميخواهيم درست کنيم؟ نميتوانيم، همه اجزا را با هم قاطي کنيم و توي فر بگذاريم. بايد براساس فهرستي از فعاليتها عمل کنيم. همچنين ميتوانيم دستورالعمل پخت را نيز طبق سليقه خودمان کمي تغيير دهيم. مثلا کمي شکلات بهعنوان افزودني اضافه کنيم يا بخشي از آن را کمتر کنيم. نتيجه اين عمليات کيکي ميشود که حاصل کمي خلاقيت و مخلوط کردن اجزاي ازپيشتعيين شده است.
وردپرس نيز بههمين طريق صفحههاي خود را ميپزد.
منوهاي کناري و ويجتها
از آنجا که ابزارکها با اطلاعات سيستم در ارتباط هستند، يک ويجت، نقش نوع ويژهاي از افزونه را ايفا ميکند که اطلاعات خاصي را در نوار کناري سيستم نمايش ميدهد. يکي از مهمترين کاربردهاي ويجتها اين است که شکلپذير هستند و حتي کاربران بسيار مبتدي نيز ميتوانند با جابهجايي آنها، شکل دلخواهي به آنها بدهند. از نظر توسعه تم، مدل ذهني منوها، بسيار شبيه تگهاي قالب جوملا است و ميتواند چيزي را در خود نگه دارد. نکتهاي که ممکن است کاربر را به اشتباه بيندازد ايناست که منو لازم نيست حتما در جاي واقعي خود يعني در کنار طرحبندي قرار بگيرد. ميتواند در پانوشته، سرنوشته يا هرجاي ديگري باشد.
اضافه کردن قابليت
تا کنون، مشکلي که در API وردپرس وجود داشت اين بود که براي پيادهسازي يک عمليات پيچيده، هيچ راه آساني وجود نداشت. بههمين منظور، افزودن امکاناتي چون قابليت پرداخت از طريق کارت اعتباري يا اموري مشابه، بهيک کابوس بدل ميشد. توسعهدهندگان اين مشکل را بهعنوان بزرگترين مشکل وردپرس ميدانند و بههمين دليل اين سيستم را بيش از يک بلاگ نميبينند. اميدواريم اين مشکل، با انتشار نسخه وردپرس0/3 و سيستم بهخصوصش براي انواع پست، که امکان استفاده از واسطهاي پست و صفحه براي انواع مختلف محتوا را فراهم ميکند، حل شود.
همانند ديگر CMSهاي معروف، تابع انواع پست، نوعي بسته ساخت محتواست که قابليت افزودن، مديريت و نمايش متحواي خاصي را به کاربر ميدهد.
برخلاف انواع پستها، تنها راه ممکن براي اضافه کردن قابليتهاي پيچيده، استفاده از صفحههاي موجود بهعنوان دربرگيرنده و قراردادن کدهايي بهنام shortcode در بدنه آن است که بعدا با خروجي مناسب پر ميشود. پلاگينهايي چون Buddypress يا WP e-Commerce از اين روش براي گسترش افزونه استفاده ميکنند.
توسعه جوملا
يک جنبه جوملا که اغلب مورد توجه است، ايناست که روي بستر نرمافزاري MVC يکپارچه ساخته شده است. بههمين دليل توسعه هسته جوملا، بسيار شبيه محصولاتي مثل Zend و CodeIgniter است که از طريق واسط پشت آن ميتوان هر نوع سفارشيسازي را انجام داد.
مسائل سازشپذير
صرفنظر از تلاشهايي که براي توليد يک API محکم و قابل اطمينان در جوملاي 1/5 انجام شده است، چيزي که هر توسعهدهنده بايد به آن توجه داشته باشد، عدم پشتيباني از افزونههاي قديمي است که براي نگارش? جوملا ساخته شده است. اين افزونهها که با معماري MVC همخواني ندارد، گاهي اوقات جاي خاليشان بسيار احساس ميشود. پروژههاي نگارش ? و ?/? در دايرکتوري جوملا بهوفور يافت ميشوند. اما مساله اينجاست که سيستم سهلايه جوملا را ميتوان دور زد و از همان کد کلاسيک استفاده کرد. بسياري از توسعهدهندگان از همين حقه استفاده ميکنند و حتي در ميان پروژههاي بزرگي چون Virtuemart نيز از همين روش استفاده شده است.
جوملاي فارسي
جوملا، چند سالي است که فارسي را پشتيباني ميکند. اخيرا نيز نسخه17/5/1 جوملاي فارسي منتشر شد. اين نسخه، که هشتمين نسخه حرفهاي فارسي جوملا است، از دايره افزونهها و امکانات بيشتري نسبت به نسخههاي قبلي برخوردار است.
شايد بزرگترين مشکلات نسخههاي پيشين جوملاي فارسي، کامل پشتيباني نکردن از PHP نسخههاي پيش از 2/5 و همچنين بروز مشکلات در بخش مديريت نرمافزار بود که نسخه17/5/1 جوملاي فارسي، توانست اين مشکلات نسخههاي قبل از خود را برطرف کند. در اين نسخه از جوملا، کامپوننتها، قالبها و افزونههاي زيادي قرار داده شده است که با دانلود آنها ميتوانيد سايتي بهمراتب فارسيتر، که در جستجوي گوگل رتبه بالاتري دارد، داشته باشيد!
از بين کامپوننتها ميتوان به کامپوننتهاي دانلودها، نقشه فارسي سايت، چندزبانهسازي جوملا، تهيه پشتيبان فارسي، نظردهي اشاره کرد. قالبهاي نويد ايرانيان و راه شيري، از قالبهاي جديد، و افزونههاي کوچکسازي تصاوير، دريافت گزارش آماريآناليزور گوگل، خبرنامه و غيره نيز از افزونههاي اضافه شده در آخرين نسخه جوملاي فارسي است.
وردپرس فارسي
پروژه بوميسازي وردپرس نيز چندين سال پيش، و با ارائه افزونهها و پوستههاي فارسي براي وردپرس آغاز و کمکم زبان فارسي وارد متن نرمافزار شد. از آغاز بوميسازي وردپرس پوستهها و افزونههاي زيادي براي اين نرمافزار نوشته شده است که بهصورت رايگان در اختيار کساني است که ميخواهند سايتي فارسي طراحي کنند. همچنين کتابخانه قالب اين وبسايت نيز تعداد قابل توجهي قالب فارسي شده براي سليقههاي مختلف را در خود دارد.
http://informatica-practica.net/wordpress/wp-content/2009/06/wordpress-logo.png
در حال حاضر اینا قابل مقایسه نیستن! امکانات جوملا چیزی نیست که بشه راحت ازش گذشت.
اما برای کارهای معمولی و ساده، یا وبلاگنویسی، وردپرس گزینه خوبیه.
امكانات جوملا يك طرف امكانات ورد پرس يك طرف
قالب هاي زيباي ورد پرس رو نميشه با جوملا يكي كرد، جوملا بيشتر قالب هاي ساده شركتي و دولتي داره، اما ورد پرس تنوع بيشتري نسبت به جوملا يا مامبو داره.
ميتونم بگم من نصب تمام CMS ها و كار باهاشون رو تجربه كردم، حتي نرم افزار MediaWiki (نرم افزار ويكي پديا) اما تا حالا چيزي به راحتي و قابل گسترش بودن وردپرس نديدم! تو ورد پرس دستت براي هر چيزي بازه! اوپن سورس به معناي واقعي...
من از نصب جوملا پشيمون شدم! چون اصلا نميدونستم بايد از كجا شروع كنم! چيكار كنم! سايت هايي هم كه ازش استفاده كردن هم زياد قابل توجه نيست.
اما به نظر من اصلاً نميشه مقايسه كرد، اگر cut news php رو مقايسه ميكردن بهتر بود!
و شخصیت و کلاس کاری کسایی که در ایران وردپرس استفاده میکنند هم چیزی نیست که بشه ازش گذشت .
مثل دنیای صنعت میمونه
تولیدی که توی وردپرس میشه با تولیدی که در جوملا میشه
کیفیت فوق العاده نوشته ها در مقابل حجم انبوه مطالبی که جوملا نویسها در روز بیرون میدن
به این خاطر میگم که شخصیت کاری به طور نسبی تفاوت داره در این دو
کسایی که به دنبال بازدید و ترکوندن و ارسال حجیم و زیاد مطالب هستند میرن سراغ جوملا
اما وردپرسی ها یه محیط جمع و جور و با کلاس که کیفیت از در و دیوارش میریزه و همیشه مطالب نو تازه از اونها سرچشمه میگیره رو انتخاب میکنند
قسمت زیادی از انتقاد من نسبت به کمیت به جای کیفیت به ساختار فروم ها و تالار های گفتگو و سایت خودمون هم بر میگرده .
ما هم شده ایم جز نظام صنعتی که تولید انبوه میکنه
خیلی دوست دارم یه روزی بتونم کاری که یک پزشک داره انجام میده رو انجام بدم
و تا اون روز راه کمی باقی نمونده
ساختار ها باید عوض بشه
فرهنگ فعالیت سایتیمون باید عوض بشه حجم فعالیتهامون باید یک بیستم بشه و ایجاد نکنیم مطلبی رو مگر اینکه به قلم خودمون و مطلبی تازه باشه .
این که گفته میشه جوملا بیشتر قالب های شرکتی داره، دلیل نمیشه که نشه قالب دیگه ای باهاش طراحی کرد.
بسته به نوع کار و فعالیت، میشه انواع قالب رو طراحی کرد. این بیشتر مربوط میشه به اطلاعات داشتن راجع به html ، css و جاوا تا خود هسته cms.
نگاهی به اکستنشن های جوملا هم نشون میده که همه چی امکان پذیره که روی جوملا پیاده بشه.
درمورد امنیت
ورودپرس همیشه اول بوده و هست!
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 299]