واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: آتش در بازارچه چينيها
بازار چه چينيها كه تنها سرمايهگذاري به فعليت درآمده در منطقه آزاد تجاري اروند بود ديروز در آتش سوخت.عكسها: خبرگزاري فارس، حسن آبيار
دنياي اقتصاد- بازارچه چينيها شامگاه سهشنبه دچار آتشسوزي شد و يكي از دو ساختمان اداري آن از ميان رفت. گزارشها حاكي از آن است كه علت آتشسوزي بي احتياطي كاركنان چيني بوده است. مدير روابطعمومي منطقه آزاد اروند در گفتوگو با «دنياياقتصاد» اين خبر را تاييد كرد و گفت: «چينيها زياد سيگار ميكشند و احتمالا آتشسوزي در اثر بياحتياطي آنها اتفاق افتاده است». اينكه چرا چينيها به منطقه آزاد اروند آمدند و دههاميليون دلار سرمايهگذاري كردند دلايل گوناگوني دارد كه در گزارشي كه ميخوانيد شرح آن آمده است.
چينيها سرگردان، بازارچه بلاتكليف
بازارچه چينيها تنها سرمايهگذاري خارجي در منطقه آزاد تجاري اروند محسوب ميشد كه از مدتها پيش به كلاف پيچيدهاي براي طرفين قرارداد تبديل شده بود. بيش از شش ماه از گشايش بازارچه چينيها ميگذرد اما انبوهي از كالاهاي چيني در گمرك خرمشهر ترخيص نشده است. ظاهرا ابهامات موجود در قرارداد اوليه سازمان با شركت سرمايهگذار چيني روند همكاري دو طرف را با مشكل روبه رو ساخته است. اين قرارداد مابين سازمان منطقه آزاد اروند و شركت سرمايهگذاري «Central Group Of Chaines Marketing»
در سال 1384 منعقد شد؛ اما در خصوص مفاد آن روايتهاي ضد و نقيضي شنيده ميشود. قرارداد به روايت سازمان منطقه آزاد اروند مبتني است بر سرمايهگذاري 75ميليون دلاري چينيها براي احداث 40 واحد توليدي در شهرك صنعتي آبادان. بحث بازارچه يك مورد حاشيهاي است كه پس از انعقاد قرارداد و بنا به ملاحظاتي خاص مطرح شد. به گفته مقامات منطقه آزاد اروند، بازارچه نوعي اشانتيون بود كه پس از تاخيري كه در تحويل زمين واحدهاي توليدي پيش آمد، به طرف چيني ارائه شد. سازمان منطقه آزاد اروند متعهد بود 33 هكتار زمين محصور شده در سايت صنعتي منطقه آزاد را به صورت اجاره 30 ساله در اختيار طرف چيني قرار دهد.
زمين مذكور بايد در سال 85 تحويل داده ميشد و اوايل سال 86 واحدهاي توليدي به بهرهبرداري ميرسيد. مسوولان وقت منطقه آزاد اروند تصور ميكردند عمليات حصاركشي به آساني قابل انجام خواهد بود اما مخالفتهاي منطقهاي باعث تاخير دو ساله در اجراي اين تعهد شد. اينجا بود كه بحث بازارچه مطرح شد؛ بازارچه اي كه بيشتر يك نمايشگاه بود، زيرا تنها براي عمده فروشي به بازرگانان داير ميشد. روايت چينيها اما متفاوت است. به زعم آنها بحث بازارچه و 40 واحد توليدي از آغاز هم عرض هم بودند. هدف شركت سرمايهگذار چيني از ايجاد اين بازارچه دستيابي سريع و بهينه به بازار ايران، عراق و كشورهاي مشتركالمنافع بود. به اين منظور زميني به وسعت 5/2 هكتار در اختيار چينيها قرار گرفت و آنها بازارچه اي با بيش از پانصد غرفه در خرمشهر احداث كردند. همزمان دفتر شركت «Central Group» در كشور چين اقدام به بازاريابي كرد و دهها شركت چيني را براي ارائه محصولات خود در اين بازارچه به منطقه آزاد اروند آورد. اما با ورود اجناس چيني به بندر خرمشهر موانع فعاليت بازارچه آشكار شد. گمرك خرمشهر اجازه ترخيص كالاها را نميداد و اساسا «گيت»هاي پيشبيني شده براي ورود و خروج كالا به اين بازارچه را فعال نكرده بود. از سوي ديگر توليدكنندگان و نهادهاي بازرگاني ايران به طور جدي با خرده فروشي كالاهاي چيني مخالفت كردند. شايعاتي نيز در خصوص رفتار اجتماعي و فرهنگي چينيها در منطقه شنيده ميشد كه برخي مقامات منطقهاي را نگران كرده بود. سرانجام در پي قرارداد با وزارت اقتصاد و دارايي و گمرك ايران، اولين محموله كالاهاي چيني با ضمانت سازمان منطقه آزاد از گمرك خرمشهر ترخيص شد و بازارچه چينيها در هفتههاي آخر اسفند 86 با حضور وزير وقت اقتصاد و دارايي و سفير چين گشايش يافت. بيش از 200 كارمند و بازرگان چيني در غرفهها مستقر شدند، اما به رغم تمايل بسيارچينيها نسبت به خرده فروشي كالاها، گمرك و سازمان منطقه آزاد اروند از اين كار جلوگيري كردند. ورود به بازارچه چينيها تنها براي تجار داراي كارت بازرگاني آزاد بود و آنها تنها ميتوانستند با مشاهده كالاها براي خريدهاي عمده وارد مذاكره شوند. بدين ترتيب تصوري كه طرف چيني از بازارچه در ذهن داشت، نقش بر آب شد و شركتهاي چيني مستقر در بازارچه به تدريج كارمندان خود را فراخواندند. اكنون تعداد چينيهاي باقي مانده در بازارچه به 70 نفر كاهش يافته است، كالاهاي چيني از گمرگ ترخيص نشده و بازارچه تقريبا در حالت تعطيلي است. شركت سرمايهگذار چيني مصرا خواستار كمك سازمان منطقه آزاد اروند براي ترخيص كالاها است؛ اما سازمان مذكور اين كمك را مشروط به آغاز عمليات احداث واحدهاي توليدي كرده است.
در حال حاضر سازمان منطقه آزاد اروند زمين تعهد شده براي ساخت 40 واحد توليدي را در شهرك صنعتي آبادان آماده و حصاركشي كرده است، اما ظاهرا طرف چيني ديگر تمايلي براي احداث واحدهاي توليدي ندارد.
تصويري از بازارچه چينيها پيشاز آتشسوزي
پنجشنبه 14 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]