واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: امريكا .. حق لغو قرارداد هسته اي با هند در صورت ازمايش هسته اي محفوظ است
تهران/ واحد مركزي خبر/ سياسي 87/6/13
دولت امريكا به كنگره اين كشور اطلاع داد قصد فروش فناوري هستهاي حساس به هند را ندارد و حق پايان دادن فوري به توافقنامه همكاري هسته اي با هند را در صورت ازمايش تسليحات هستهاي از سوي اين كشور براي خود حفظ مي كند.
به گزارش خبرگزاري المان از واشنگتن وزارت امور خارجه امريكا با ارسال نامهاي به پرسشهاي كنگره در خصوص ماهيت قرارداد همكاري هسته اي امريكا و هند پاسخ داد. اين قرارداد هنوز به تاييد كنگره و گروهي از كشورهايي كه قوانين معاملات مواد و فناوري هستهاي را تعيين مي كنند نرسيده است. نامه كنگره امريكا در ماه ژانويه ارسال شده بود و تا قبل از روز
سهشنبه كه كميته روابط خارجي مجلس نمايندگان امريكا اقدام به انتشار ان كرد سري باقي مانده بود. دولت جرج بوش به شدت تمايل دارد پيش از دوره تعطيلي كنگره اين توافقنامه همكاري هسته اي به تاييد كنگره برسد.در نامه وزارت خارجه امريكا خطاب به كنگره امده است اين توافقنامه امكان انتقال فن اوري هسته اي حساس را فراهم مي كند اما اين يك الزام نيست و سياست ما انتقال فن اوري قابل استفاده در تاسيسات هسته اي حساس نيست.
جرج بوش رئيس جمهوري امريكا و مانموهان سينگ نخست وزير هند در ماه مه سال دو هزار و شش اين تواقفنامه همكاري هسته اي را امضا كردند و دو طرف وارد
مذاكرات پيچيده اجرا به منظور كسب اطمينان از استفاده از فن اوري امريكا رئاكتورهاي غير نظامي براي توليد برق شدند.
برخي از اعضاي كنگره امريكا به علت اين كه هند پيمان منع گسترش تسليحات اتمي را امضا نكرده نسبت به اين توافقنامه ترديدهايي از خود نشان دادند.
بر اساس اين توافقنامه دولت هند بايد برنامههاي هستهاي نظامي و غير نظامي خود را از يكديگر جدا كند و امكان بازرسي بازرسان اژانس بين المللي انرژي اتمي از تاسياست غير نظامي خود را فراهم كند.
بر اساس اين توافقنامه امريكا نيز بايد مقدمات امضاي توافقنامهاي را
با گروه تامين كنندگان هسته اي متشكل از چهل و پنج كشور كه قوانين مربوط به صادرات هسته اي را تعيين مي كنند، فراهم كند.
گروه تامين كنندگان هسته اي قرار است فردا پنجشنبه اجلاس دوروزه خود در وين را براي بررسي درخواست امريكا در خصوص مستثني كردن قوانين مربوط به ممنوعيت انتقال فن اوري هستهاي به كشورهايي كه پيمان منع گسترش تسليحات اتمي را امضا نكردهاند، اغاز كند.
بسياري از كشورهاي عضو گروه تامين كنندگان هسته اي در خصوص اين درخواست امريكا مبني بر مستثني شدن هند از اين قانون ابراز نگراني كردهاند و نخست وزير هند نيز در داخل با مخالفت شديد با هرگونه شرطي در اين توافقنامه كه حقوق هستهاي هند را محدود كند ، مواجه است.
106/140/0003/01013/10101
چهارشنبه 13 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 119]