واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: مصاحبه با ركورددار رويت هلال ماه جهان
سيد محسن قاضي ميرسعيد، عضو هيات علمي ستاد استهلال دفتر رهبري و ركورددار رويت هلال ماه در جهان است.
رويت هلال ماه در سالهاي اخير به همت گروهي ازعلاقهمندان رشد فراواني يافت و به يكي از شاخههاي فعال در زمينه نجوم آماتوري ايران تبديل شد. گفتگوي زير نگاهي است به روند رشد رويت هلال ماه در ايران.
فعاليتهاي حوزه رويت هلال ماه ايران از چه دورهاي وارد مرحلهاي جديد و امروزي شد؟
اگر به سالهاي قبل برگرديم، رويت هلال ماه طوري بود كه حداقل براي توده مردم نه آنهايي كه متخصص اين كارند، اين شبهه پيش ميآمد كه جريان رويت هلال ماه چيست؟ منجمان براي رويت هلال چه ميكنند؟ منجمان چگونه محاسبه ميكنند؟ چرا يك كشوري آغاز ماه قمري را زودتر اعلام ميكند و كشوري ديگر ديرتر؟ يكي ميگويد هلال ماه با چشم مسلح قابل قبول است و يكي ديگر ميگويد با چشم غير مسلح. ما گفتيم بياييم برنامهريزي كنيم و مشخص كنيم كه در واقع به مردم آگاهي بدهيم مساله رويت هلال ماه چيست؟ يك منجم چگونه ميآيد 12 هلال ماه را براي يك سال مشخص ميكند، حال يا براي خودش يا براي شوراي تقويم كه رسماً مرجع اين كار بود، مردم بيايند ببينند رويت هلال ماههاي رمضان، شوال، ذيحجه و... به چه صورت است. اين را آمديم در قالب گروههاي مختلف رويتي برنامهريزي كرديم، به اين صورت كه بياييم دوره برگزار كنيم؛ اولين دوره در دانشگاه خواجه نصير طوسي براي دانشجويان رياضي يا فيزيك يا دانشجوياني كه به طريقي به مبحث رويت هلال ماه علاقهمند بودند در ابتداي دهه 80 برگزار شد؛ دورهاي 2 روزه كه هم به صورت تئوري و هم به صورت كارگاهي و عملي بود. سپس دورههاي بعدي را در دانشگاهها و شهرستانهاي ديگر گذاشتيم. تعداد علاقهمندان زياد شد. اول از خودمان شروع كرديم. از دوستاني كه علاقهمند هستند شروع كرديم، سپس از آنها امتحان گرفتيم. هر كدام از آنها كه به حد مطلوب رسيدند، به آنها گواهينامهاي، مبني بر گذراندن اين دوره رصدي از لحاظ آموزشي اعطا شد. اندك اندك بحث عميقتر شد، اختلافاتي كه روي رويت هلال ماه اتفاق افتاد، سبب شد به خدمت رهبر معظم انقلاب رسيده و ايشان را درجريان نحوه محاسبات و عملكرد يك منجم هنگام رويت هلال ماه قرار دهيم. حالا گروههايي كه اينكاره هستند و تخصص و تجربه دارند، براي يك كلاس دوره فراگير در سطح كشور، هم براي دانشگاهها و هم براي حوزه اقدام كنند. ما هم براي دانشگاهيان اين كلاسها را گذاشتيم و هم براي كل ائمه جمعه سراسر كشور. ستادهاي استهلال در هر استان و در هر شهر بزرگ تشكيل شد. گروههاي رصدي آنها آموزش ديدند. برخي از آنها از دوستان و همكاران خودمان بودند كه وارد آن ستادها شدند و شروع كردند به آموزش ديدن و رصد كردن، نتيجه اين شد كه پس از اين شش سالي كه از تشكيل اين گروهها ميگذرد، همراه گروهها براي رصد ميروند.
در كنار آموزش آيا فعاليتهاي ديگري همچون اطلاعرساني هم انجام ميشد و اطلاعرساني در زمينه رويت هلال ماه به چه صورتي بود؟
سايتهاي ويژهاي براي اين كه رصد خود را اعلام كنند، عكس بگيرند و مستندسازي كنند در نظر گرفته شده، از جمله من به اتفاق آقاي صياد، خيلي سال پيش از سال 76 گروهي تشكيل داديم به نام گروه غيرحرفهاي رويت هلال ماه، كه زير نظر ما اداره ميشود. تمام كارهايي كه انجام ميدهيم فقط جنبه معنوي دارد و به هيچ وجه جنبه مادي درونش نيست. از خودمان هزينه ميكنيم تا به هيچ وجه دوستان را متحمل هزينه نكنيم. اگر هزينهاي هم داشته باشد، مثل داشتن سايت و هزينههاي مشابه، خودمان تقبل ميكنيم. سايتي تشكيل داديم به نام گروه غيرحرفهاي رويت هلال ماه()UGCS.ir و همچنين سايتهايي كه در برخي شهرستانها به وجود آمده، به مانند سايت هلال ماه يا سايت پارس اسكاي يا سايتهاي ستادهاي استهلال، اينها رصدها را ماه به ماه اعلام ميكنند. وقتي علاقهمندان به اين سايتها مراجعه ميكنند، ما مختصات تمام هلالها را هر ماه ميدهيم و ميگوييم اين هلال در كدام مناطق كشور قابل رويت است؟ آيا روز غروب بيستونهم هلال ديده ميشود يا نه؟ تمام اين دادهها و اطلاعات را ميدهيم. حتي نقشه ميدهيم كه كجاها هلال بهتر رويت ميشود، در كجا احتمال آن ضعيفتر است، كجا با ابزار و كجا با چشم غير مسلح ديده ميشود. همه اينها را مشخص ميكنيم. اين باعث شده است كه بتدريج گروههاي رصدي ما زياد شوند و بخصوص براي هلالهاي رمضان و شوال ما بالاي 200 گروه در سراسر كشور داريم كه ميروند رصدشان را انجام ميدهند و گزارشهاي خود را به ستاد استهلال ميفرستند و آنجا ماه قمري تعيين ميشود؛ همچون شروع ماه رمضان و شروع ماه شوال.
علاوه بر اين فعاليتها، در رصد جوانترين هلال ماه هم ايرانيان از باقي رقيبان پيشي گرفتهاند. گويا شما و آقاي موحدنژاد هم جزو ركورددارهاي اين هلال هستيد؟
در اين 7 سال، جهش خيلي خوبي رخ داده، ركوردهاي خيلي خوبي انجام شده و ركوردهاي جهاني رويت هلال در اختيار ايرانيهاست.
بنابر جدول منتشر شده در سال 2004 در نشريه اسكاياند تلسكوپ كه مجلهاي مرجع براي منجمان است و ركوردهاي رويت هلال ماه در آن آمده بود، من نفر اول هستم، رصدگري از آمريكا نفر دوم است و آقاي موحدنژاد نفر سوم هستند و خود من هم در هلال صبحگاهي و هم در هلال شامگاهي اولم، كه البته در خارج از ايران بيشتر هلال شامگاهي مد نظر است، البته ما چون علاقه منديم، كار خودمان را پيش ميگيريم. ركوردها در اختيار ايرانيان است و بعيد ميدانم حالا حالاها بتوانند اين ركورد را از دست ايرانيان بگيرند. اين تحول بزرگي است كه در زمينه رويت هلال رخ داده است.
براي سال جهاني نجوم آيا گروههاي فعال رويت هلال ماه براي امسال برنامهاي تدارك ديدهاند؟
امسال سال جهاني نجوم است و به هر حال بايد به تمام رشتههاي نجوم بها داد، از جمله در زمينه رويت هلال. ما چون گذشته مقالات و اطلاعات تكميلي درباره رصد هر هلال و معيارهاي رصد هر هلال را در سايتهاي مختلف ارائه ميدهيم و تا آنجا كه فراخور وقت و بضاعت علمي ما باشد، براي آنها توضيح ميدهيم. براي سال جهاني نجوم پيشنهادهايي از سوي شهرستانها بوده كه با توجه به ضيق وقتمان قطعي نشده است.
اگر علاقهمندان رويت هلال ماه سوالي داشته باشند يا بخواهند از اخبار فعاليتهايي كه در آينده به مناسبت سال جهاني نجوم در زمينه رويت هلال برگزار ميشود آگاهي يابند، بهتر است به كدام وبسايتها مراجعه كنند؟
سايت هلال ماهHelalemah.ir ، سايت پارس اسكايParsSky.com ، سايتUGCS.ir و سايتهاي ديگر. ما هم تمام تلاشمان را ميكنيم كه در اين زمينه دوستان را به نقطهاي مطلوب برسانيم، به آنجا كه خودشان دوست دارند و علاقه مند هستند، اگر سوالي باشد، مسالهاي از ما ميپرسند و ما هم تا حدي كه بتوانيم به سوالاتشان پاسخ ميدهيم.
چرا نام گروههاي فعال در زمينه رويت هلال ماه، گروههاي غيرحرفهاي يا آماتوري رويت هلال ماه است؟
در جامعه، آماتور يعني كسي كه ابتدايي است، ولي در زمينههاي نجومي، آماتور معني ديگري ميدهد؛ يعني شخص از اين كار منبع درآمد ندارد. منجم حرفهاي كه ميگوييم يعني كارشان نجوم است و منبع درآمدشان هم نجوم است. من خودم كارم طراحي و ساخت ساختمان است، ولي كار نجوم انجام ميدهم. اين نشاندهنده اين است كه من دارم به صورت آماتوري اين كار را انجام ميدهم. اگر نام گروه را غيرحرفهاي ميگذاريم، يعني حرفه دوستان رويت هلال ماه نيست و با عشق و علاقه دارند فعاليت ميكنند. هيچكدام از همكاران ما افراد بيتجربهاي نيستند، بلكه به سبب دلبستگي به رويت هلال ماه فعاليت ميكنند.
منبع:جام جم آنلاين
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 238]