واضح آرشیو وب فارسی:مهر: بررسي مدارك تحصيلي مديران-5مدارك مديران در بستر منطقي بررسي شود / برخي وارد جنگ مدرك شده اند
استاد دانشگاه تهران درباره دستور رئيس جمهور براي بررسي مدارك مديران گفت: پرداختن به اعتبار مدارك دانشگاههاي خارجي ضرورتي است كه همه كشورها دنبال مي كنند اما سوء استفاده برخي مقامات يا جريانات سياسي در اخذ مدرك و اصطلاحا "جنگ مدرك" پروژه ديگري است.
دكتر محمد خوش چهره در گفتگو با خبرنگار مهر با بيان اين مطلب افزود: مدارك تحصيلي يكي از معيارهاي احراز صلاحيت علمي هر شخص است و نمي توان علم را به عنوان يك معيار توانايي ناديده گرفت. همچنين معيارهاي اسلامي براي احراز مسئوليتها به توانايي و سلامت نفس تاكيد كرده و يكي از شاخصهاي توانايي نيز مدارك علمي است البته نبايد در اين زمينه افراط و تفريط شود يعني محض اينكه يك فرد به لحاظ مدرك داراي توانايي است اما سلامت نفس ندارد نمي تواند واجد احراز مسئوليت باشد. همچنين صرف اينكه يك فرد به عنوان شخص ارزشي شناخته شود اما تواناييهاي علمي و تجربي ندارد و مدرك مناسب به عنوان يك معيار يا شاخص توانايي را ندارد نمي تواند مسئوليت بگيرد.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران اضافه كرد: انحرافي كه در حال حاضر وجود دارد اين است كه عمدتا توانايي ها معطوف به يك مدرك شده و بدون اينكه محتواي مدرك كه نشانه اي از توانايي هاي علمي است احراز شود فقط به عنوان مدرك بسنده مي شود. آنچه كه هم قبل از انقلاب اسلامي و هم در فضاي دوران استعمار تشديد شد اين بود كه افراد تشخص اجتماعي را با ذكر عناوين مدرك دنبال مي كردند و به اين جهت به سمت انحراف در بحث مدرك پيش رفتيم.
وي افزود: مراكز به ظاهر آموزشي در آمريكا و انگليس و كشورهاي مشابه كه كارشان فقط صدور مدرك است بيش از نيم قرن سابقه دارند و كارشان صدور مدرك دانشگاهي در قبال اخذ پول به عنوان يك تجارت كثيف با علم است. آن مدرك هيچ گونه كاربرد و ارزش و مقبوليت در كشور صادر كننده مدرك ندارد. در بحث مدرك افراط و تفريط مي شود، مداركي كه واقعي نيست و جنبه تجارت دارد! بعد از فروپاشي شوروي نيز اكثر كشورهاي آسياي ميانه به جرگه اين نوع كارگاههاي توليد مدرك با توجه به تقاضا و عطشي كه در كشوري مانند ايران وجود داشت پيوستند و بحثهايي مثل دانشگاه مجازي و هاوايي پيش آمد كه توهيني بود به جريان علم و علم آموزي در كشورهاي جهان سومي متقاضي و خريدار چنين شرايطي.
خوش چهره يادآور شد: وظايف دستگاههاي نظارتي مانند آموزش عالي و وزارت امور خارجه در راستاي كنترل و نظارت بر مدارك تحصيلي بخصوص اعتبار مراكز آموزشي و مدارك صادر شده از خارج كشور است. متاسفانه گرايش به سمت مدرك كه ريشه هاي آن در سياستهاي اقتصادي و اجتماعي نامناسب از سالهاي گذشته است به صورت يك معضل امروز خود را نشان مي دهد.
بررسي وضعيت مدارك علمي مديران بايد در يك بستر منطقي شكل بگيرد
اين استاد دانشگاه در پاسخ به اينكه آيا نشانه هايي از حضور مديران در دستگاههاي دولتي وجود دارد كه مدارك تحصيلي شان تاييد نشده باشد، گفت: دستگاههاي نظارتي وظيفه دارند دنبال كنند كه آيا چنين وضعي وجود دارد يا خير. بررسي وضعيت مدارك علمي مديران كشور بايد در يك بستر آرام و منطقي شكل بگيرد و هيچ موقع نبايد هياهو مبناي چنين حركتهايي شود. البته از "برنامه اول تحت عنوان سازندگي" به بعد شاهد هستيم كه بسياري از مديران ضعيف كه ناشي از انتصابات نامناسب حزبي و صنفي هستند سعي كرده اند ضعفهاي خود را تحت عنوان مدارك غير واقعي بپوشانند.
امروز عنوان دكتر و مهندس يك چماق و شاخص تشخص شده است
خوش چهره در ادامه به مهر گفت: در ايران مدرك تحصيلي در كنار تجربه و تخصص و سلامت نفس يكي از موارد احراز توانايي است. اين در حالي است كه خيلي از افراد بدون مدرك به ميدان عمل مي آيند، سپس با عيان شدن ضعف هايشان به سمت اخذ مدركهاي كاذب مي روند. بسياري از مديران بوده اند كه تازه بعد از احراز مسئوليت به دنبال مدرك بوده اند. اين پديده نامناسب موضوعي است كه در ايران داراي سابقه نزديك به دو دهه است.
وي در پاسخ به اينكه آيا در خود دستگاهها مكانيسمي براي اجبار مديران در راستاي تاييد مدارك تحصيلي شان وجود دارد، به مهر گفت: ديده شده كه تعارفات سياسي و ملاحظات صنفي، جناحي و حزبي باعث مي شود كه به راحتي از اين بحث و انحراف بگذرند. اشكالي كه در حال حاضر وجود دارد اين است كه اكثرا به دنبال مدرك گرايي رفته اند و امروز عنوان دكتر و مهندس يك چماق و شاخص تشخص شده است.
خوش چهره اضافه كرد: الآن حتي وقتي افراد به دستگاه قانونگذاري كشور وارد مي شوند در خلال دوران نمايندگي يك دفعه عنوان دكتر و مهندس به خود مي گيرند. اين وضعيت آشفته اي است كه برخي نمايندگان نيز به آن مبتلا شده اند. البته در مديران اجرايي و ساير نهادها و حتي قوه قضاييه نيز وجود دارد. بنابراين واجب است تا جلوي سابقه مدرك گرايي و ضعف تشخص در كشور گرفته شود. كرامت انساني و توانايي افراد در يدك كشيدن عنوان نيست و تعفن چنين مطلبي آن است كه حتي مداركي مانند دكتري افتخاري نيز كه صرفا يك جريان تشريفاتي به عنوان ارائه مدرك تلقي شود.
اين استاد دانشگاه يادآور شد: قطعا چنين انتقادي به مفهوم نفي كسب مدارج علمي در مسير سالم و درست براي مديران و ساير دست اندركاران اجرايي نيست.
چهارشنبه 13 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]