واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: سياست - آسياي ما آسياي آنها
سياست - آسياي ما آسياي آنها
علي نظري*:تا سه دهه پيش كه عرف رايج در افكار عمومي دنيا، كشورها را برحسب موقعيت جغرافيايي تقسيمبندي ميكرد، آمريكا بهعنوان قدرت بلامنازع اقتصادي، سياسي، صنعتي و تجاري بهعنوان يك نماد فرا قارهاي محسوب ميگشت. در رتبه بعدي اروپائيان كه نماد تكنولوژي و فنگرايي در جهان معاصر هستند، قدرت دوم جهان محسوب ميشدند.
آسيا در بين چهار قاره بزرگ در رنكينگ قدرتبندي صنعتي و اقتصادي بالاتر از آفريقا و يك پله پايينتر از اروپا در جايگاه سوم قرار داشت. اما در دهههاي پاياني دهه 80 ميلادي كشورهاي آسيايي نظير ژاپن، چين و كرهجنوبي با شتاب خارقالعاده در روند پيشرفت تكنولوژيكي و صنعت گامهاي بلندي برداشتند كه در آغاز دهه 90 ميلادي سه كشور ممتاز آسيا در عرصه اقتصاد و صنعت جهان به غولهاي بزرگ اقتصادي جهان مبدل شدند. فرآيند درخشش صنعتي و توانمندي فناوري و قدرتمندي اقتصادي سه كشور ممتاز آسيا به دگرگوني در بلوكبندي قدرتهاي بزرگ جهان انجاميد. در آغاز سال 1990 در بسياري از عرصههاي اقتصادي و صنعتي ژاپن، چين و كره جنوبي بهعنوان يك ابر قدرت و حتي فراتر از كشورهاي بزرگ اروپايي مطرح شدند.
با شروع قرن بيست و يكم، چين با تسخير بازارهاي جهاني در صنعت پوشاك و كفش و اسباب بازي گستره بازار هدفش را از آمريكا تا اروپا و آسيا فزوني بخشيد.
ژاپن در بين 8 كشور صنعتي كه قدرتمندترين گروه اقتصادي و صنعتي جهان ميباشد، تنها نماينده آسيا در كنار آمريكا و شش قدرت اروپايي جلوس كرده است و يكي از غولهاي تعيينكننده گروه هشت است كه در معاملات اقتصادي جهان از توانمنديهاي انكارناپذيري برخوردار است.
كرهجنوبي كه طي 20 سال گذشته جهش فوقالعادهاي در روند توسعه همهجانبه داشته است، با شروع قرن بيست و يكم توانست بهعنوان چهارمين قدرت بزرگ كشتيسازي جهان و يكي از 10 كشور صاحب تكنولوژي اتومبيلسازي در دنياي مدرن امروز شانه به شانه رقيبان اروپايي قدرتنمايي كند.
كسب اعتبار سياسي در بهدست آوردن كرسيهاي جهاني نظير دبيركلي سازمان ملل متحد از جمله توفيقات كرهجنوبي بود كه افتخاري بزرگ براي آسياييها ميباشد كه تاكنون هيچ كشور آسيايي ديگري به اين توفيق بزرگ دست نيافته است.
چين امروز فراتر از يك قدرت بهعنوان عامل بالانس تعيين جهتگيريهاي اقتصادي جهان نقشي فراتر از بسياري از كشورهاي صاحبنقش اروپايي دارد. در رتبه دوم آسيا، كشورهايي چون مالزي، هند، هنگكنگ و تايلند به عنوان كشورهاي توسعه يافته قاره كهن در عرصه اقتصاد جهان فراتر از آسيا گام برداشتهاند و روز به روز در مسير قدرتمندي اقتصادي، تجاري فاصله خويش را با كشورهاي قدرتمند اروپايي كاهش ميدهند.
امروز با اتفاقي كه در آسيا افتاده است ديگر نميتوان حكم داد كه آسياييها در مقياس جهاني فرو دست اروپاييها هستند. روزگاري بر اساس تقسيمبندي كه بر مبناي تواناييهاي اقتصادي و صنعتي صورت ميگرفت، كشورهاي مختلف به جهان اول، دوم و سوم تقسيم ميشدند. با پيشرفت خارقالعادهاي كه امروز برخي از كشورهاي قاره ما به آن نائل آمدهاند، كشورهاي آسيايي هم به چهار رده 1ـ ممتاز (ژاپن، چين و كره)، 2ـ خوب (مالزي، هند، هنگكنگ و تايلند)، 3ـ كشورهايي روبهرشد و 4 ـ كشورهاي ضعيف تقسيم شدهاند.
روزگاري اگر ما آرزوي پيشرفت داشتيم ميگفتيم اي كاش ما هم بتوانيم روزي در عرصه اقتصاد، صنعت و تجارت مانند كشورهاي اروپايي چون آلمان، فرانسه و... باشيم.
شتاب حيرتانگيز قدرتهاي بزرگ آسيايي در مسير توسعه جهاني به گونهاي آرمانها و روياهاي ما را رقم ميزند كه گرفتار پارادوكس ذهني شدهايم و حالا ديگر آرزو ميكنيم كه مانند ژاپن، چين و كره جنوبي آسيايي قدرتمند و مدرن باشيم. هر چند به جهت موقعيت قارهاي ما هم مانند ژاپنيها، چينيها و كرهايها آسيايي هستيم، اما ما كجا و آنها كجا؟
اگر آنها آسيايي هستند! ميتوانيم ادعا كنيم ما هم آسيايي هستيم؛ اينجاست كه بايد اعتراف كنيم كه بين آسياي ما و آسياي آنها ميليونها كيلومتر فاصله وجود دارد. اين واقعيت در المپيك پكن نمايان گشت. چين در جايگاه نخست فراتر از آمريكا، ژاپن و كره در جايگاه هفتم و نهم و كشوري چون ايران با تمام پتانسيلها در جايگاه پنجاهويكم المپيك قرار ميگيرد. در المپيك پكن غرور ملي ما زماني جريحهدار شد كه در بين كشورهاي مدالگيرنده آسيايي رتبه دهم يازدهم را كسب كرديم. كشوري مثل ايران كه در بازيهاي آسيايي 1974 تهران بعد از ژاپن و بالاتر از چين به مقام دوم كل بازيها دست يافت اكنون در حد و اندازههاي بحرين و بالاتر از افغانستان به آنچه داريم بسنده ميكنيم، آيا نبايد با حسرت گفت افسوس برآسياي ما و خوشا بر آسياي آنها؟
* نماينده اراك در دور ششم مجلس شوراي اسلامي
چهارشنبه 13 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]