واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: شبه قاره هند در انتظار بحران !
وضعيت در شبه قاره هند به سمت مرحله جديدي تا آستانه انفجار حركت مي كند و دليل آن نيز افزايش برنامه هاي هدفمند آمريكا براي بحراني كردن همزمان دو صحنه افغانستان و پاكستان است . اطلاعات موثق حكايت از ان دارد كه دمكراتهاي آمريكا به رهبري باراك اوباما و جمهوريخواهان اين كشور به رهبري جان مك كين از دولت بوش خواستار بسيج نيروهاي بيشتري جهت برافروختن شعله هاي بحران در منطقه شبه قاره هند شده اند.
واقعيت هاي جديد
اطلاعات وارده حاكيست كه گروهك طالبان به دو گروه تقسيم شده اند يكي از انها افراطيون طالبان افغانستان است كه خواستار افزايش درگيريها عليه حضور نظامي آمريكا ـ غرب و حكومت حامد كرزي است و همچنين خواستار ضرورت تقويت همكاري و هماهنگي با شبه نظاميان اسلامگراي مستقر در امتداد كشورهاي پنجگانه منطقه آسياي ميانه تا شمال هند شده اند كه تعداد اين گروههاي شبه نظامي تقريبا به 250 گروه مي رسد . ديگري جنبش طالبان پاكستان است كه اخيرا در مناطق قبايلي پاكستان رشد يافته است و به شكل موازي با طالبان افغانستان به رهبري ملا محمد عمر كار مي كند. تفاوت بين اين دو گروه در اين است كه طالبان افغانستان بر ضد آمريكا ناتو و همپيمانان آن و همچنين دولت كرزي فعاليت مي كند اما طالبان پاكستان عليه آمريكا ناتو همپيمانان آن و نظام پرويز مشرف اقدام مي نمايد. ضمن انكه گروه طالبان پاكستان نيز خود به دو جناح تقسيم شده اند : جنبش طريق طالبان پاكستان و جنبش طريق طالبان جهادي .
انشقاق در طالبان پاكستان داراي ماهيت مذهبي نژادي ـ فرهنگي است . ساكنان قبائل واقع در شمال از جنبش طريق طالبان پاكستاني حمايت مي كنند و ساكنان منطقه وزيرستان واقع در جنوب نيز جنبش طريق طالبان جهادي را مورد حمايت قرار داده اند.
در صحنه ميداني نيز گفته مي شود آمريكا اقداماتي را براي احداث خط لوله نفت و گاز از تركمنستان و عبور ان از مناطق نسبتا ارام غرب افغانستان به سمت منطقه بلوچستان پاكستان آغاز كرده است . بلوچستاني كه آمريكا با همكاري اسلام آباد مي تواند رهبران قبيله اي آن را در كنار تلاش هاي مشكوكش براي استفاده از اين منطقه عليه اهداف ايران داشته باشد.
سازمان اطلاعات پاكستان
) كه به ايفاي نقش اختاپوسي در مناطق شبه قاره هند آسياي ميانه منطقه ISI گزارشات موثق حاكيست سازمان اطلاعات پاكستان ( خليج فارس خاورميانه و جنوب شرق اسيا مشهور است در آستانه تبديل شدن به تحولي تحت عنوان « دولت در دولت » در پاكستان است . اين موضوع به دنبال مواضع اخيري است كه تاكيد ميكند سرويس اطلاعات پاكستان در استانه خروج از دايره اختيارات دولت اين كشور قرار گرفته و به يك نهاد اطلاعاتي مستقل تبديل مي شود درست شبيه دادگاه عالي قانون اساسي (قوه قضائيه ) پارلمان (قوه مقننه ) هيات دولت (قوه مجريه ). خبرهاي واصله از پاكستان براين نكته تاكيد دارد كه رييس جمهور مشرف ديگر قادر به تحميل اراده خود برسرويس امنيت اين كشور به دليل خود رايي فرماندهان و افسران اين سرويس و اعتقاد انان بر حفاظت از استقلال و نقش تكليفي اين سرويس نيست . فرماندهان سرويس آي اس آي قايل به جدايي اين نهاد از قوه مجريه هستند به گونه اي كه اينك روابط خود با دولت را تنها منحصر به ارائه برخي گزارشات و معلومات به نهادهاي امنيتي دولت در مقابل حمايت دولت از بودجه درخواستي سرويس اطلاعات كرده اند.
براساس اين گزارشات حكومت پاكستان هم اينك تقريبا از هيچ نفوذي در داخل سرويس آي اس آي برخوردار نيست و دليل اين ضعف دولت نيز برمي گردد به نزاع پرشدت ميان هواداران سازمان اطلاعات مركزي آمريكا (سيا) و هواداران جنبش طالبان پاكستان در درون سازمان اطلاعات آي اس آي برخي اطلاعات حاكيست كه جماعت بنيادگراي اسلامي پاكستان اخيرا موفق به نفوذ و رخنه در درون سازمان اطلاعات آي اس اي شده به گونه اي كه بسياري از عناصر فرعي و ادارات مركزي اين سازمان به نيابت از جنبشهاي اسلامي در اين سازمان مشغول فعاليت هستند.
براساس گزارشات موثق سازمان اطلاعات پاكستان در ناكامي طرح دخالت نظامي آمريكا در شمال پاكستان و همچنين تلاشهاي ژنرال مشرف در استفاده از ارتش و مخابرات پاكستان در نابودي سازمان القاعده و جنبش طالبان مستقر در مناطق قبائلي واقع در مرزهاي پاكستان و افغانستان نقش بسزايي را ايفا كرد.
خروج سرويس اطلاعات پاكستان از دايره اختيارات دولت اين كشور منبع نگراني عظيمي براي كاخ سفيد شده است . به گونه اي كه گفته مي شود انفجاري كه اخيرا سفارت هند در افغانستان را لرزاند با مديريت و اجراي سرويس آي اس اي و بدون آگاهي دولت و حتي پرويز مشرف صورت گرفت . گفته مي شود سازمان اطلاعات پاكستان در حال حاضر به طور عملي وارد مرحله شراكت با سازمان القاعده و جنبش طالبان شده است . تا جاييكه مي توان گفت انفجار سفارت هند در كابل اولين ثمره اين شراكت بود. علاوه براين نوعي همكاري مستحكم بين عناصر آي اس آي و جنبش هاي اسلامي فعال در مناطق كشمير هند وجود دارد و اطلاعات موثقي حاكيست كه جماعت اسلامي « ارتش طيبه » و ساير جنبش هاي كشميري در خلال هفته ها و شايد ماههاي آينده به انجام عمليات هاي زيادي در داخل هند اقدام كنند امري كه به برافروختن شعله هاي فتنه و بحران در منطقه بحران زاي شبه قاره هند منجر خواهد شد و پرونده بحران كشمير را كه واشنگتن در حال حاضر از آن براي ايجاد توازن موجود ميان هند وپاكستان براساس تحميل واقعيت هاي فرضي استفاده مي كند وارد مرحله خطرناكي نمايد.
مهدي شكيبائي
منبع : خبرگزاري قدس
چهارشنبه 13 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]