واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: بار ديگر منحني بهاي طلاي سياه نزولي شد؛نفت كوتاه آمد
گروه اقتصاد: فروكش كردن توفان گوستاو بار ديگر بازار نفت را به آرامش فراخواند و اين بار نيز در حالي كه بهاي نفت با تشديد توفان روند صعودي در پيش گرفته بود، جاي خود را به نزول قيمت نفت در بازار سپرد و به اين ترتيب ميتوان گفت بازار نفت اين روزها در اصطلاح به مويي بند است و كوچكترين تغييري ميتواند روند قبلي را در خلاف جهت تغيير دهد و در واقع بازار پرتلاطم نفت با هر تغييري تغييرات گستردهاي را در پيش ميگيرد.
به اين ترتيب روز گذشته منحني بهاي نفت كه بعد از سقوط چند هفتهاي روند صعودي در پيش گرفته بود بار ديگر به سكون رسيد و در جهت عكس و به سمت نزول قيمتها حركت خود را ادامه داد به طوري كه قيمت نفت كه در ماه جولاي تا سطوح بيسابقه 147 دلاري نيز افزايش يافته بود، اكنون در مقايسه با آن زمان كاهشي 35 دلاري داشته است. بر اين اساس نگراني مصرفكنندگان نسبت به افزايش بهاي نفت جاي خود را به نگراني توليدكنندگان در مورد كاهش بهاي نفت داده است چراكه با رفع نگرانيهاي ناشي از توفان قيمت نفت تا حد قابلتوجهي كاهش يافت تا جايي كه كارشناسان اين ميزان كاهش را طي 4 ماه اخير بيسابقه عنوان كردهاند.
خبرگزاريها قيمت جهاني نفت را پس از فروكش كردن تهديدها عليه تاسيسات نفتي از سوي توفان گوستاو 111 دلار عنوان كردهاند كه البته در كنار فروكش توفان، افزايش ارزش دلار نيز به عنوان عاملي براي تشديد بهاي نفت عنوان شده است. بسياري از تحليلگران اقتصادي معتقدند احتمال ميرود خسارتي كه در پي اين توفان بر تاسيسات نفتي منطقه وارد ميشود يكچهارم خسارتي باشد كه توفان كاترينا در سال 2005 به تاسيسات نفتي منطقه وارد آورد.
بهاي نفتخام سبك شيرين آمريكا- وستتگزاس اينترمديت- براي تحويل در ماه اكتبر در بازار مبادلات نفتي نيويورك (نايمكس) براي ساعاتي با 8 دلار و48 سنت كاهش قيمت در هر بشكه به 106 دلار و 98 سنت رسيد.
در لندن نيز هر بشكه نفت خام برنت درياي شمال براي تحويل در ماه اكتبر در بازار نفتي اين شهر با 23/2 سنت كاهش قيمت، معادل 105 دلار و 23 سنت دادوستد شدكه البته تا زمان نوشتن اين گزارش معاملات ادامه داشت.
افزايش 300 هزار بشكهاي توليد نفت ايران
در اين بين اوپكيها نيز از كاهش بهاي نفت بينصيب نماندهاند و دبيرخانه سازمان كشورهاي صادركننده نفت از كاهش قيمت سبد نفتي اين سازمان در آستانه برگزاري نشست وزيران نفت اوپك خبر داد.
دبيرخانهاوپك در گزارش جديد خود عنوان كرد كه سبد نفتي اوپك- متشكل از 13 نوع نفتخام- در آخرين روز مورد بررسي به 111 دلار و 23 سنت رسيده كه در مقايسه با روز گذشته كاهشي معادل 62 سنت را پشت سر گذاشته است.
خبرگزاري رويترز طي گزارشي ميزان سطح توليدات نفتي اوپك را اعلام كرد كه به دليل افزايش چشمگير توليد نفت ايران و افزايش اندك توليدات نفت نيجريه و آنگولا ميزان كل بازده نفت اوپك در ماه آگوست براي چهارمين ماه متوالي افزايش يافته است.
خبرگزاري رويترز در گزارشي نوشت: بررسيها نشان ميدهد كه سازمان كشورهاي صادركننده نفت طي ماه آگوست روزانه به طور متوسط 800 هزار بشكه بيش از مقدار تعيين شده نفت وارد بازار جهاني كرده است.
در اين گزارش به نقل از كارشناسان عنوان شده كه افزايش سطح توليد اوپك و كاهش تقاضا از سوي كشورهاي غربي عامل اصلي كاهش قيمت نفت از 147 دلار به حدود 113 دلار در ماه جولاي شده است.
اوپكيها در گزارش ديگري از افزايش توليد نفت اعضاي سازمان خود خبر ميدهند كه اين گزارش حاكي است توليد 13 كشور عضو سازمان اوپك در ماه آگوست به 82/32 ميليون بشكه در روز رسيده بود كه اين رقم در ماه جولاي 59/32 ميليون بشكه در روز گزارش شده بود.
طبق اين گزارش ميزان صادرات نفت خام ايران در ماه جولاي به دليل كاهش تقاضا به 5/3 ميليون بشكه در روز رسيده بود اما در ماه آگوست در پي افزايش مجدد نرخ تقاضا ميزان توليد نفت خام ايران به 05/4 ميليون بشكه در روز افزايش يافته است.
در ميان اعضاي توليدكننده نفت اوپك اما ايران بيش از ساير توليدكنندگان بر ميزان نفت استخراجي خود از ذخاير نفتي موجود در كشور افزوده است بهطوريكه ايران به عنوان دومين توليدكننده بزرگ اوپك با عرضه نفتخام ذخيرهشده خود در تانكرها بخش عمدهاي از اين افزايش توليد را به عهده داشته است و در ماه آگوست عرضه روزانه نفت اين كشور معادل چهار ميليون و پنج هزار بشكه در روز بوده كه در مقايسه با ماه گذشته افزايشي بيش از 300 هزار بشكه داشته است.
اين درحالي است كه با نزديك شدن به زمان برگزاري نشست اوپك در ماه سپتامبر كه در آن اعضاي سازمان به تصميمگيري درخصوص سياستهاي توليدي در ماههاي آينده خواهند پرداخت، گمانهزنيها از تصميم اوپك در اين نشست شدت يافته و در اين ميان وزير نفت ايران به صراحت از لزوم اجراي سياست كاهش توليد نفت اعضاي سازمان خبر داده و به صراحت از تصميم عربستان نسبت به افزايش توليد نفت و عرضه نفت مازاد به بازار انتقاد كرده است.
با اين وجود گزارشها نشان ميدهد كه ميانگين توليد 13 كشور عضو اين سازمان در ماه گذشته معادل 32 ميليون و290 هزار بشكه در روز بودهكه اين رقم در مقايسه با ماه پيشين 123 هزار بشكه افزايش داشته است.
در همين حال، مجموع توليد 12 كشور پايبند به نظام سهميهبندي اوپك به استثناي عراق در اين مدت معادل 29 ميليون و 846 هزار بشكه در روز بوده كه در مقايسه با ماه پيشين 159 هزار بشكه رشد داشته است.
تلاش ايران براي افزايش دوباره بهاي نفت
در پيش گرفتن سياست كاهش يا افزايش توليد نفت در نشست 149 اوپك كه قرار است روز نوزدهم شهريورماه 1387برابر با نهم سپتامبر 2008 در شهر وين، پايتخت اتريش، مقر دبيرخانه اوپك تشكيل شود، از مسائلي است كه با در پيش گرفتن روند نزولي بهاي نفت اختلافنظرهايي را در بين اعضاي سازمان ايجاد كرده است. چراكه به اعتقاد بسياري از كارشناسان توليدكنندگان تنها گروهي هستند كه افزايش بهاي نفت براي آنها خرسندي ايجاد ميكند و در مقابل مصرفكنندگان نفت آسيبپذيرترين قشر در برابر افزايش بهاي نفت هستند.
و شايد بر همين اساس است كه مقامات نفتي ايران بر لزوم بهكارگيري سياستهايي براي جلوگيري از كاهش بهاي نفت از مرز 100 دلار در هر بشكه اصرار دارند. وزير نفت ايران با اشاره به اينكه برخي معتقدند در شرايط وجود قيمتهاي نفت تا سطح 100دلار در هر بشكه، اوپك نبايد اقدام خاصي را انجام دهد، گفت: عرضه نفت بايد متناسب با تقاضا باشد و كنترل مازاد عرضه نفت اوپك موضوعي است كه بايد در نشست آتي اين سازمان در مورد آن بحث شود. غلامحسين نوذري ضمن اظهار اين مطلب تصريح كرد، برخي اعضاي سازمان كشورهاي صادركننده نفت (اوپك) مازاد عرضه نفت دارند و بيش از سهميه تعيين شده در اوپك، نفت توليد ميكنند. لذا در نشست هفته آينده اين سازمان در وين از اعضا درخواست خواهد شد كه جلوي مازاد عرضه را بگيرند.
وزير نفت كشورمان در خصوص اثر كاهش بهاي نفت بر اقتصاد كشورهاي وابسته به درآمد نفت گفت: بهاي نفت در بازارهاي جهاني بهطور عمده از ماههاي دي و بهمن سال گذشته روند افزايشي داشت و با رسيدن قيمتهاي نفت به سطح 110 و 120دلار در هر بشكه در فروردينماه امسال، قدري سوال در ذهن مصرفكننده ايجاد شد.
محمدعليخطيبي، نماينده دائم ايران در اوپك نيز در گفتوگو با بلومبرگ گفت: ايران براي دفاع از نفت 100 دلاري در نشست آتي اوپك درخواست كاهش توليد اين سازمان را مطرح خواهد كرد.
وي تصريح كرد: ايران اميدوار است اوپك از توازن بازار نفت دفاع كند؛ وقتي قيمت نفت در سطح جذابي باشد، سرمايهگذاريهاي بيشتري صورت ميگيرد و اگر قيمتها در روند نزولي قرار داشته باشند، سرمايهگذاران در ترديد قرار ميگيرند. اين در حالي است كه پيش از اين و با كاهش قيمت جهاني نفت به حدود 113 دلار خطيبي بارها از افزايش قيمت نفت در فصل سرما همزمان با افزايش تقاضا خبر داده بود و كاهش مقطعي قيمت نفت را به افزايش ذخيرهسازي نفت توسط آمريكا و همچنين كاهش تقاضا نسبت داده بود اما اينك كاهش مجدد بهاي نفت نشان داد كه بسياري از برنامهريزيهاي مقامات نفتي ايران مبني بر بهرهبرداري از بهاي بالاي نفت در تهديد قرار گرفته است چراكه مقامات نفتي ايران افزايش بهاي نفت را مهمترين عامل جذابيت سرمايهگذاري خارجيها در اين حوزه و مقابله با تحريمهاي غرب عنوان كرده بودند.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
سه شنبه 12 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]