تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 9 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):قرآنى كه بر پيامبر نازل شد... عزتى است كه هوادارانش شكست نمى خورند... .
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید سی پی ارزان

خرید تجهیزات دندانپزشکی اقساطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798703493




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بسيج عمومي براي روخواني و تفسير قرآن


واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بسيج عمومي براي روخواني و تفسير قرآن


حجت الاسلام و المسلمين قرائتي همزمان با آغاز ماه مبارك رمضان با انتشار نامه سرگشاده‌اي به روحانيت خواستار خارج كردن قرآن از مهجوريت و چشاندن طعم ‌آن به نسل جوان شد. به گزارش فارس، محسن قرائتي در بخشي از اين نامه نوشته است: عمر ما رفت و چيزى نفهميديم. نه مزه قرآن را چشيديم و نه به نسل تشنه چشانديم. اگر ما زيبايى‏هاى قرآن را به نسل نو مى‏چشانديم، نسل نو دست از همه چيز بر مى‏داشت.

متن كامل اين نامه كه خطاب به علما، ائمه جمعه و جماعات نوشته شده به اين شرح است:

الحمد لله رب العالمين اللهم صل على محمد و آل محمد

محضر مبارك ائمه جمعه و علماء بزرگوار (دامت بركاتهم)

اين نامه‏اى است از شاگرد كوچك مكتب و يك يادآورى و شايد زيره به كرمان بردن باشد. چه زيباست كه در آستانه ماه نزول قرآن گامى بلندتر و فراتر برداريم و همتى افزون داشته باشيم. لابد مى‏دانيد كه در اين سال‏ها مسأله تدبر و تفسير و مقالات قرآنى رونقى پيدا كرده است از جمله:

مقام معظم رهبرى در مشهد در جمع روحانيون فرمودند: تفسير قرآن در تمام پايه‏هاي درسى رسمى شود.

آيت‏الله العظمى وحيد خراسانى هر هفته يك روز درس خود را به تفسير اختصاص داده‏اند. آيت‏الله العظمى فاضل لنكرانى (قبل از فوت) اساتيد را به منزل خود دعوت و سفارش تفسير و بودجه‏اى به اين كار اختصاص دادند. بسيارى از ائمه جمعه يكى از خطبه‏ها را به تفسير اختصاص مى‏دهند. تفسير آياتى از قرآن وارد متون دروس دانشگاه شد. توجه به مفاهيم و تفسير در مسابقات حفظ، تلاوت و تجويد قرار گرفت. در صدا و سيما رنگ تفسير بيشتر شد و ده‏ها نمونه ديگر كه بنده خبر ندارم، الحمد لله رب العالمين.

ولى هنوز سهم قرآن داده نشده است زيرا:

قرآن و خداوند داراى يك اثرند، تجلى خداوند كوه را قطعه قطعه كرد (اعراف، 143) و قرآن نيز اگر بر كوه نازل شود، كوه خاشع مى‏شود. (حشر، 21)

رسالت انبياء و وارثان آن بزرگواران خروج از ظلمات به نور است و قرآن نور مبين است و بدون آن راهى براى خروج و اخراج به سوى نور نيست.

ما مأموريم كتاب آسمانى را جدى بگيريم (مريم 12)

ما مأموريم تدبر كنيم و ترك آن توبيخ دارد (محمد 24)

همه ما به شفاعت نياز داريم كه شفاعت قطعى از قرآن و عدل آن است.

تفقه در دين و تدبر در قرآن دو علمى است كه ترك آن با لحن توبيخ آمده است (توبه 122).

ـ براى ترك تفقه يك توبيخ ولى عدم تدبر همراه با دو توبيخ پى در پى مطرح (محمد 24).

و اما گوشه‏اى از دلائل مهجوريت قرآن:‏

گاهى گفتند: «انما يعرف القرآن من خوطب به» و فهم قرآن را مخصوص اهل بيت (ع) دانستند در حالى كه خطاب آيات يا ايهاالناس، يا ايها الذين آمنوا و حتى يا ايها الكافرون است. بنابراين مخاطب، اولياء خدا نيستند. آرى اهل بيت پيامبر(ص) از قرآن مطالبى دريافت مى‏كنند كه افراد ديگر آن دريافت را ندارند.

ـ گاهى گفتند قرآن فوق عقل ما است كه اين فكر با آيه «هذا بيان للناس» مخالف است. آرى در قرآن آياتى است كه عقل بشر به آن نمى‏رسد ولى اكثر قرآن براى مردم قابل فهم است. گاهى مى‏گويند چون در قرآن آيات متشابه است، ما نبايد به سراغ تدبر برويم، ولى مگر وجود آيات متشابه مانع فهم ساير آيات است. آرى زمين هم قله‏ها و دره‏هاى خطرناك دارد ولى آيا آن قله‏ها و دره‌ها مانع عمل به سيروا فى الارض (انعام 11) است.

ـ گاهى مى‏گويند در تفسير، خطر تفسير به رأى هست ولى مگر ملاكى براى شناسايى تفسير به رأى و تدبر در كار نيست؟! تفسير به رأى آب در چاه ريختن است يعنى سليقه خود را بر قرآن تحميل كردن ولى تدبر و استنطاق قرآن، آب از چاه كشيدن است ميان اين دو فاصله زيادى است. ما به قرآنى كه با صراحت مى‏گويد من نور مبين هستم نگاه برفك‏دار و ظنى الدلاله كرديم! ما كتاب مخلوق را سطر به سطر مطالعه كرديم، خوانديم و به مباحثه و تدريس آن پرداختيم ولى كتاب خالق را نخوانديم يا پس از سال‏ها به سراغش رفتيم آن هم با لقب درسى، جنبى و حاشيه‏اى! با اين‏كه قرآن سرچشمه علوم دينى و تعليم و تدريس پيوسته قرآن مى‏داند و مى‏فرمايد: «كونوا ربانين بما كنتم تعلمون الكتاب و بما كنتم تدرسون» (آل عمران، 79). شما براى پيدا كردن يك نفر كه يك دوره تفسير ديده باشد متحيريد ولى براى پيدا كردن ده‏ها هزار نفر كه دروس ديگر را ديده باشند هيچ متحير نيستيد.

حضرات ائمه جمعه و جماعات‏

ماه قرآن آمده است منتظر اقدامات رسمى و دولتى نباشيم. يك بسيج عمومى براى روخوانى در مساجد به پا كنيم كلاس‏هاى چند نفره بدون مراسم و تشريفات ولى همراه با تشويق و حمايت‏هاى مادى و معنوى داشته باشيم.

هم خود ما شروع كنيم (اگر تا بحال شروع نكرده‏ايم) و هم از فضلايى كه توان تفسير گفتن دارند تقاضا كنيم در اين ماه چند دقيقه‏اى آيه‏اى را تفسير كنند. بهتر است در آغاز تفسير از داستان‏ها يا از سوره‏هاى كوچك يا آياتى را انتخاب كنيم و تفسيرى سه يا چهار برابر ترجمه با تكيه بر مطالعه كتب تفسير معتبر بگوئيم.

روحانى مثل مادر است كه انواع غذاها را مى‏خورد ولى آنچه به نوزادش مى‏دهد شير است؛ يعنى ما بايد اقوال و احتمالات كتب تفاسير را ببينيم ولى آنچه مى‏گوئيم نظير شير مادر سفيد و ساده و پراثر باشد.

نه تنها فضلاى حوزه بلكه بسيارى از اساتيد معارف و فارغ‏التحصيلان دانشگاهى كه آشنايى با علوم حوزوى دارند مى‏توانند با تكيه بر تفاسير فارسى معتبر حداقل براى خانواده و همسايگان و بستگان خود آيه‏اى را نقل كنند و اگر مطالب تازه‏اى را فهميدند پس از عرضه به قرآن‏شناسان عميق براى مردم بازگو كنند.

ما بايد به تعداد هيأت‏هاى عزادارى كه بحمدالله رونقى دارد، جلسات قرآنى داشته باشيم زيرا قرآن و اهل بيت (ع) هرگز از هم جدا نيستند، «لن يفترقا». هر طلبه بايد چند درصدى از درس و بحث و تبليغ خود را صرف قرآن كند. هر استادى بخشى را براى تربيت مفسر اختصاص دهد. انصاف آن است كه سهمى از شهريه‏ها، موقوفات و تشويقات براساس قرآن باشد و سهمى براى نهج‏البلاغه و روايات.

بيش از نيمى از سال به عناوين مختلف حوزه‏ها و دانشگاه‏ها تعطيل هستند كه مى‏توان براى اين ايام برنامه‏ريزى و دانستنى‏هاى لازم را از تفسير نهج‏البلاغه گرفته تا آموزش كامپيوتر، شنا، تيراندازى و خوشنويسى و راه‏هاى گفت‏وگو و جدال احسن فرا گرفت؛ به گونه‏اى كه فارغ‏التحصيلان پس از چند سال با روحيه و اطلاعات، وارد مراكز و با ابتكارات شخصى و آموزشى، مزه اسلام را به نسل نو بچشانند. در درس‏ها نبايد شيرينى و لطافت قرآن را در انحصار لغت، ادبيات و اقوال و احتمالات قرار دهيم زيرا ادبيات در آيه و التين و و الزيتون» مى‏گويد حرف واو براى جمع است و ذهن ما را متوقف مى‏كند ولى در اين‏كه چرا تين قبل زيتون است و چرا اين كلمه يكبار و زيتون هشت بار آمده و رابطه ميان اين دو ميوه در علم غذاشناسى چيست، ادبيات و اقوال نارسا هستند. در هر كلمه و جمله اسرارى است كه در آينده موضوع هزاران پژوهش قرار خواهد گرفت.

عمر ما رفت و چيزى نفهميديم. نه مزه قرآن را چشيديم و نه به نسل تشنه چشانديم، اگر ما زيبايى‏هاى قرآن را به نسل نو مى‏چشانديم، نسل نو دست از همه چيز بر مى‏داشت همانگونه كه زليخا زيبايى يوسف را به زنان نشان داد آنان دست خود را بريدند و از خوردن ميوه‏ها دست كشيدند.

و السلام عليكم ـ محسن قرائتى




 سه شنبه 12 شهريور 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 167]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن