واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: همزمان با اولين روز ماه رمضان نفيسترين قرآنهاي خطي جهان اسلام رونمايي شد
فرهنگي. معارف . قرآن
همزمان با فرا رسيدن ماه پربركت رمضان، از نفيسترين قرآنهاي خطي جهان اسلام و ۲۰قرآن نفيس گردآوري شده طي مراسمي در محل كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران رونمايي شد.
رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي پس از مراسم رونمايي درجمع خبرنگاران ، گفت: از ماه رمضان سال ۱۴۲۸هجري قمري تا ماه رمضان امسال در مجموع ۳۸ نسخه خطي قرآن گردآوري شده ، كه امروز ۲۰اثر از نفيسترين نسخ رونمايي شده است.
به گزارش روز سه شنبه خبرنگار فرهنگي ايرنا، علي اكبر اشعري ، اظهار داشت: نفيسترين نسخه خطي قرآن كريم جهان اسلام كه مربوط به دوره فتحعلي شاه قاجار است در سال ۱۲۱۹هجري قمري توسط زين العابدين قزويني كتابت شده است.
وي تصريح كرد: كار نگارگري و تذهيب اين قرآن ۶۰۰صفحهاي با ۶۰۰نوع تذهيب و تشعير مختلف به مدت سه سال توسط ۳۵هنرمند انجام شده است.
وي يادآورشد: علاوه براين، تذهيب جلد اين قرآن با استفاده از ۲۴نوع طلا، اشرفي و رنگ در مدت دو سال صورت گرفته است.
وي، با اشاره به اينكه اين نسخه خطي يكي از آثار برجسته قرآن كريم است كه سالها كسي از مكان آن اطلاع نداشت، افزود: كتابخانه ملي پس از آگاهي از وجود چنين نسخه نفيسي، توانست اين اثررا كه بسياري از كشورها خواستار به دست آوردن آن بودند و به دارنده اين اثر پيشنهاد خريد به مبلغ ۱۰ ميليارد ريال داده بودند را، با قيمت شش ميليارد و ششصد ميليون ريال خريداري كند.
اشعري اظهار داشت: اهميت نسخههاي خطي و ضرورت گردآوري آنها بر كسي پوشيده نيست و نسخ خطي در زماني كتابت شده كه صنعت چاپ هنوز ايجاد نشده بود و كتابها توسط خود دانشمند و حكيم كتابت ميشد.
رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي با بيان اينكه، اين كتابها در واقع يك شناسنامه براي هر امت و ملت به منظور نشان دادن سابقه تمدني و علمي آن كشور است، تصريح كرد: درميان نسخ خطي موجود در دنيا حوزه تمدن اسلامي از جايگاه ويژهاي برخوردار است و قالب نسخ خطي موجود در دنيا مربوط به اين حوزه است.
وي افزود: از دو سال گذشته سازمان اسناد و كتابخانه ملي پيشنهاد گردآوري نسخ خطي ايراني موجود در داخل و خارج از كشور را مطرح كرد زيرا نگهداري چنين آثاري شرايط ويژهاي ميطلبد كه از عهده هر شخص و خانوادهاي برنمي آيد.
وي خاطرنشان كرد: كتابخانه ملي پيشنهاد كرد اين كتابها را يا به اين كتابخانه اهدا كنند تا اين اثر به نام خود آنان به ثبت برسد و يا با قيمت توافقي آثار را از دارندگان آنان خريداري كند و اگر شخص به هر دليلي نخواست اثرش را اهدا كرده يا بفروشد ميتواند آن را به صورت امانت در اختيار كتابخانه ملي قرار دهد تا به نحو شايسته از آن مراقبت شود.
وي ادامه داد: از آنجا كه بسياري از اين آثار وقف در مكانهاي خاصي هستند وامكان انتقال به كتابخانه ملي وجود ندارد بر اين اساس در مورد اين آثار نيز پيشنهاد شد سالي يك بار اين آثار به درمانگاه نسخ خطي آورده شود تا اگر در معرض خطر قرار دارند برطرف شود.
اشعري يادآورشد: اين پيشنهادها با استقبال مردم مواجه شد به گونهاي كه از سال ۸۵تا پايان سال ۸۶بيش از ۲۰هزار نسخ خطي به كتابخانه ملي واگذار شده است.
وي به مشاركت و همكاري ساير كشورهاي اسلامي براي گردآوري نسخ خطي اشاره كرد و گفت: با توجه به امكانات فني كه در اغلب كشورهاي اسلامي وجود دارد بهتر است بانك جهاني نسخ خطي ايجاد شود.
وي اظهار داشت: چندي پيش سازمان اسناد و كتابخانه ملي بانك اطلاعات نسخ خطي را رونمايي كرد كه شامل كتابهاي حوزه ايران است و قرار است اين بانك توسعه يافته و با همكاري كشورهاي اسلامي بانك مشتركي راه اندازي شود.
اشعري در پايان اظهار اميدواري كرد، سامان يافتن نسخ خطي ادامه يابد و ما شاهد اين نباشيم كه اين آثار به دليل شرايط نامناسب طبيعي يا وجود غارتگران از كشور خارج شود.
سه شنبه 12 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]