واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: توصيههاي بهداشتي براي روزهداران
جام جم آنلاين: در آستانه حلول ماه مبارك رمضان و تغيير در عادات غذايي روزهداران، پيروي از يك برنامه غذايي صحيح از اهميت ويژهاي برخوردار است تا هم بتوان عادات غذايي غلط را اصلاح كرد و هم از بركات معنوي اين ماه بهره برد.
به گزارش جامجم، روابط عمومي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي طي اطلاعيهاي رعايت نكاتي را به روزهداران توصيه كرد.
بنا به اين اطلاعيه روزهداران از 3 وعده غذايي افطار، شام و سحري استفاده كنند. ابتدا با چاي، آب جوش يا شيرگرم و خرما يا كشمش روزه خود را باز كرده و سپس از غذاهايي مانند نان و پنير و گردو، فرني، شيربرنج، شامي و انواع كوكو استفاده كنند.
در وعده شام از مصرف غذاهاي سنگين خودداري كرده و با فاصله 2 ساعت بعد از افطار غذاهايي مانند سوپ، آش سبك، خوراك سبزيجات يا كمي نان سبوسدار همراه لبنيات يا سالاد مصرف كنند.وعده سحري بهتر است حاوي پروتئين مانند گوشت، مرغ، ماهي، شير و حبوبات با حداقل مقدار روغن و چربي باشد.
به روزهداران عزيز توصيه ميشود بلافاصله بعد از اتمام سحري از نوشيدن چاي اجتناب كنند.
توصيه ميشود در وعدههاي سحري و افطار از پرخوري، مصرف غذاهاي چرب و سرخكردني و غذاهاي حاوي مقادير زياد قندهاي ساده مثل قند، شكر، زولبيا و باميه پرهيز شود.
بنا بر توصيههاي اين وزارتخانه ضروري است در صورت استفاده از سبزي به صورت خام و ميوه حتما مراحل سالمسازي شامل شستشوي اوليه، انگلزدايي با مايع دستشويي يا ظرفشويي، ميكروبزدايي با مواد ضدعفوني كننده مجاز و شستشوي نهايي رعايت شود.
هرگز مواد غذايي طبخ و آماده شده را در دماي محيط، بيش از 2 ساعت نگهداري نكنيد و تهيه مواد غذايي براي سحر در منزل و يا مساجد ترجيحا در هنگام سحري تهيه و به صورت گرم مصرف شود، در غير اين صورت مواد غذايي پخته شده روي شمعك اجاق نگهداري تا حرارت آن حفظ شود و يا در دماي كمتر از 4 درجه سانتيگراد يعني طبقه زيرين جايخي يخچالهاي معمولي نگهداري و قبل از مصرف كاملا داغ شود.
در اين اطلاعيه به سالمندان توصيه شده است؛ در صورتي كه روزه ميگيرند در 3 وعده سحري، افطار و شام از مايعات مختلف به ميزان حداقل 10 ليوان استفاده كنند. مصرف ميوه رنده شده، لبنيات خصوصا شير كمچرب، استفاده از انواع سوپها و آشها در افطار و سحر و نوشيدن چاي كمرنگ براي آنها مفيد است و ميتواند تعادل آب و املاح را برقرار كند.
وزارت بهداشت همچنين به روزهداران توصيه كرد؛ از خريد مواد غذايي آماده مصرف از قبيل زولبيا و باميه، حليم، نان و شيريني سنتي، كله پاچه، دل و جگر، بستني، شربت آلبالو و زرشك از دستفروشان و دورهگردان خودداري كنند و هنگام خريد مواد غذايي بستهبندي شده به مجوز وزارت بهداشت، تاريخ توليد، انقضاء و نشاني دقيق كارخانه توليدكننده و سالم بودن بسته توجه كنند.
روزه ديابتيها
مشاور تغذيه مركز پزشكي بيماريهاي خاص بر لزوم رژيم غذايي متعادل، متناسب و متنوع و تحت نظر بودن بيماران ديابتي در ماه رمضان تاكيد كرد.
به گزارش ايسنا، دكتر معدنچي با اشاره به لزوم وجود تنوع گروههاي غذايي افزود: بيماران ديابتي بايد از نان، سبزيجات و لبنيات و غيره در رژيم غذايي خود استفاده كنند و با كاهش حجم غذا در هر وعده و افزايش تعداد وعدههاي غذايي از بروز اختلالات گوارشي و بالا رفتن قند خون جلوگيري كنند.
وي درباره خوردن سحري توصيه كرد: بهتر است از قندهاي پيچيده و غلات سبوسدار و برنج پخته شده همراه با حبوبات كه سرعت هضم كمتر و خاصيت سيركنندگي بيشتري دارند در سحري استفاده شود و از خوردن گوشت و غذاهاي سرخ شده و نوشيدنيهاي كافئيندار مانند چاي، قهوه و نوشابه پرهيز شود.
مشاور تغذيه مركز پزشكي بيماريهاي خاص در ادامه اظهار كرد: بيماران ديابتي هنگام سحر بايد غذاي سبك مصرف كنند تا بعد از غذا و در طول روز احساس رخوت و سستي نداشته باشند. همچنين 15 تا 20 دقيقه قبل از سحري مايعات بنوشند و زمان زيادي را براي جويدن غذا صرف كنند، همچنين بعد از غذا نيز بلافاصله به خواب نروند تا دچار سوءهاضمه نشوند.
دكتر معدنچي در ادامه درخصوص افطار نيز توصيه كرد: روزهداران سعي كنند افطار را با نوشيدني گرم آغاز كرده و از مواد غذايي سبك استفاده كنند. از سوي ديگر، فاصله زماني حداقل يك ساعت ميان افطار و شام رعايت شود.
مشاور تغذيه مركز پزشكي بيماريهاي خاص اظهار كرد: اين بيماران حتيالامكان از غذاهاي حاوي قندهاي ساده و طبيعي مانند توت و خرما استفاده كنند و از خوردن شيرينيجاتي نظير شله زرد و حلوا و غذاهاي پرچربي كه سبب تشنگي ميشود در افطار پرهيز كنند.
وي بهترين زمان تامين آب مورد نياز بدن در ماه رمضان را فاصله زماني ميان افطار و شام دانست و توصيه كرد: در هنگام افطار مايعات ننوشيد زيرا سبب بروز سوءهاضمه ميشود.
اهداي خون، قبل از ظهر
همچنين معاون فني پايگاه انتقال خون استان تهران از فعاليت اين پايگاهها در ماه رمضان در 2 شيفت صبح و عصر خبر داد و گفت: واحدهاي شيفت عصر از ساعت 20 به بعد و شيفت صبح از ساعت 9 صبح تا 30/17 بعدازظهر فعال هستند.
دكتر زيدي با اعلام اين مطلب افزود: در صورتي كه هنگام سحر از غذا و مايعات به اندازه كافي استفاده شود، روزهداران ميتوانند تا ساعت 11 تا 12 ظهر براي اهداي خون مراجعه كنند؛ اين در حالي است كه بعد از اين ساعات، اهداي خون توسط اين افراد توصيه نميشود.
وي با بيان اين كه پايگاههاي انتقال خون در ماه رمضان تقريبا در تمام سطح شهر مستقر هستند، افزود: پايگاههاي مستقر در مراكز مذهبي از ساعت 20 فعاليت خود را آغاز ميكنند. همچنين پايگاه مركزي انتقال خون در خيابان وصال شيرازي از ساعت 8 صبح تا 12 شب فعال است.
سه شنبه 12 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 129]