واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: جبار باغچه بان
جبار باغچه بان فرزند عسکر در سال ۱۲۶۴ خورشيدي در ايران متولد شد .جد او رضا از اهالي تبريز بود . پدرش عسکر در شهر ايروان با شغل معماري و قنادي روزگار مي گذراند .
تحصيلات باغچه بان با اصول قديمي و در مساجد بود و در ۱۵ سالگي مجبور به ترک تحصيل گرديد و به حرفه پدر روي آورد .
در دوران جواني فقط به طور قاچاق در منازل به دختران درس مي داد و از خبرنگاران روزنامه هاي قفقاز و از فکاهه نويسان و شاعران روزنامه فکاهه ملانصرالدين بود . در سال ۱۹۲۲ ميلادي به مديريت مجله فکاهي لک لک در ايروان رسيد .
در آخرين سال جنگ در نتيجه در گير و دارها به ترکيه رفت و پس از چندي تحويلدار شهرداري شهر ايگدير شد و چندي بعد فرماندار آن شهر گرديد . پس از شکست دولت عثماني چون اسلحه و قدرت جنگي نداشت تسليم داشناق ها گرديد و به ايروان بازگشت .
در جريان قحطي و بيماري و جنگ هاي محلي ، پس از فوت پدر و مادرش ، در سال ۱۲۹۸ به طرف وطن خود راه افتاد و بالاخره پس از گريز از چنگال چند بيماري مهلک که در آن زمان شايع شده بود و پس از قطع انگشتان پايش براي رهايي از مرگ حتمي به مرند رسيد . در مدرسه دولتي احمديه در مرند با ماهي ۹۰ ريال در سمت آموزگاري مشغول به کار شد .
به واسطه روش ابتکاري او در تدريس ، در سال ۱۲۹۹ به موجب حکم رياست فرهنگ تبريز ، به آن شهر رفته و مشغول به کار شد .
باغچه بان در سال ۱۳۰۳ به دستور فيوضات رئيس فرهنگ وقت ، اولين کودکستان ايراني در تبريز با نام باغچه اطفال تاسيس کرد و از همان زمان نام فاميل خود را از عسکرزاده به باغچه بان تغيير داد . با اين منظور که همان گونه که معلمين دبستان و دبيرستان ها ، آموزگار و دبير ناميده مي شوند ، مربيان کودکستان ها هم باغچه بان ناميده شوند.
باغچه بان در سال ۱۳۰۳ خورشيدي در تبريز اولين مدرسه مختلط را در شرايطي ايجاد کرد که مردم کمتر حاضر بودند حتي پسران خود را به مدرسه بفرستند ، چه برسد به آن که دختر و پسر در کنار هم تحصيل کنند .
بين دانش آموزان اولين کلاس درس باغچه بان ، سه کرولال هم بودند که وجود همين سه کرولال او را به فکر ايجاد مدرسه مخصوصي براي کودکان کرولال انداخت و به دنبال اين فکر در سال ۱۳۰۵ خورشيدي در باغچه اطفال کلاسي براي تعليم و تربيت کرولال ها تاسيس نمود و سه کودک را يک سال تدريس کرد . دکتر محسني رئيس فرهنگ ، اعانه باغچه اطفال را قطع
کرد و باغچه بان در سال ۱۳۰۶ خورشيدي باغچه اطفال را بدون دريافت اعانه اداره کرد .
جبار باغجه بان ، مردي روشن فکر بود و در سال ۱۳۰۳ خورشيدي گروهي از روشنفکران را براي ايجاد مکتبي به نام مکتب نسوان دعوت کرد که اين مکتب راهگشاي تعليم و تربيت دختران همپاي مردان بود و به تشکيل جمعيتي در اين زمينه پرداخت . البته اين هدف باغچه بان در تبريز عملي نشد و علي رغم تلاش او ، مکتب نسوان در تبريز پا نگرفت .
در سال ۱۳۰۷ خورشيدي ، که رياست فرهنگ با ابوالقاسم فيوضات بود ، بر حسب تقاضاي وي به شيراز رفت و کودکستاني در شيراز تاسيس کرد و در اين کودکستان پنج سال خدمت کرد.
باغچه بان در سال ۱۳۱۲ خورشيدي به تهران آمد و نام کودکستان را به کودکستان باغچه بان تغيير داد . در همين سال دبستان کرولال ها را در تهران تاسيس کرد و در همان سال دستگاهي اختراع کرد که کرولال ها از طريق دندان وحس استخواني قادر به شنيدن مي شدند اين دستگاه پس از تکميل شدن به نام تلفن گنگ در اداره ثبت اختراعات به تاريخ ۲۲ بهمن ۱۳۱۲ به شماره ۱۱۸ به ثبت رسيد .
در سال ۱۳۲۲ خورشيدي جمعيتي به نام جمعيت حمايت از کودکان کرولال را تاسيس نمود . باغچه بان در سال ۱۳۲۳ خورشيدي براي مجله اي به نام سخن تقاضاي امتياز کرد ، اما چون قبلا امتياز مجله اي به همين نام صادر شده بود ، امتياز مجله ز بان به نام او صادر شد و اولين شماره آن در اول بهمن ۱۳۲۳ خورشيدي انتشار يافت .
باغچه بان طي سال ها تعليم و تربيت به کودکان به روشي دست يافت که امروز آن را روش ترکيبي مي گويند .
ميرزا جبار عسکرزاده باغچه بان در روز چهارم آذر ماه سال ۱۳۴۵ خورشيدي در گذشت .
آثار به جا مانده از او عبارتند از :
▪ زندگاني کودکانه
▪ گرگ و چوپان
▪ پير و ترب
▪ خانم خزوک
▪ دستور تعليم الفبا
▪ بادکنک
▪ الفباي خود آموز براي سالمندان
▪ پروانتين کتابي
▪ الفبا
▪ اسرار تعليم و تربيت
▪ الفباي باغچه بان
▪ برنامه کار يکساله
▪ علم آموزش براي دانشسراي مقدماتي
▪ الفباي سربازان
▪ کتاب اول ابتدايي
▪ رباعيات باغچه بان
▪ خيام آذري
▪ درخت مرواريد
▪ روش آموزش کرولال ها
▪ حساب
▪ من هم در دنيا آرزو دارم
▪ بازيچه دانش
▪ آدمي اصيل
▪ بابا برفي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 531]