واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: انتقاد يك روزنامه دولتي چين از قرارداد هسته اي امريكا و هند
تهران / واحد مركزي خبر / سياسي 87/06/11
خبرگزاري رويترز در گزارشي از پكن به قلم كريس بوكلي نوشت ...
يك روزنامه مهم چين در شماره امروز دوشنبه خود با بيان اين مطلب كه قرارداد هسته اي بين هند و امريكا يك ضربه بزرگ به پيمان منع تكثير سلاح هاي هسته اي است فشارها را بر اين قرارداد ان هم درحالي كه با مخالفت هايي در گروه تامين كنندگان هسته اي روبرو است افزايش داد.
اين تفسير روزنامه خلق چين كه وابسته به حزب كمونيست حاكم بر اين كشور است مي تواند واكنش پكن به پيشنهاد جنجالي امريكا درخصوص لغو ممنوعيت تجارت هسته اي با هند تلقي شود .
ديپلمات ها در وين روز يكشنبه اعلام كردند پيشنهاد اصلاح شده امريكا درخصوص لغو ممنوعيت تجارت هسته اي با هند به قدر كافي نگراني ها را درخصوص تضعيف تلاش براي مقابله با گسترش تسليحات هسته اي در جهان با عملي شدن چنين چيزي ، كاهش نمي دهد .
امريكا براي تصويب موافقتنامه هسته اي سال دو هزار و پنج خود با هند نيازمند مستثني شدن دهلي نو از قوانين گروه تامين كنندگان هسته اي است كه بر اساس ان كشورهايي كه پيمان منع گسترش سلاح هاي هسته اي را امضاء نكرده اند نمي توانند از كمك هاي اين گروه درزمينه فناوري هسته اي برخوردار باشند .
شش كشور عضو گروه تامين كنندگان هسته اي تغييراتي را در پيش نويس پيشنهادي امريكا درمورد قرارداد هسته اي خود با هند خواستار هستند تا تضمين كند كه دسترسي هند با بازارهاي هسته اي بطور غير مستقيم به برنامه بمب اتم اين كشور كمك نخواهد كرد .
مقامات چيني از اظهار نظر درباره قرارداد هسته اي امريكا و هند خودداري كرده اند و هيچ نشانه اي از مخالفت صريح انها با اين قرارداد مشاهده نمي شود اما رسانه هاي دولتي و كارشناسان چيني در اين زمينه ابراز نگراني كرده اند .
اكادمي علوم اجتماعي چين در تفسيري كه در روزنامه خلق اين كشور به چاپ رسيده است اعلام كرد اين قرارداد چه با ملاحظات ژئوپولتيكي و چه با توجه به منافع بازرگاني تنظيم شده باشد ، ضربه اي بزرگ به نظام بين المللي منع تكثير سلاح هاي هسته اي خواهد بود .
در تفسير اين مركز تحقيقاتي همچنين امده است جداي از سرنوشت اينده موافقتنامه هسته اي امريكا و هند ، معيارهاي چندگانه امريكا درزمينه مسائل مربوط به مقابله با تكثير سلاح هاي هسته اي با بدبيني جهان روبرو بوده است .
درصورت مخالفت كشورهاي عضو گروه تامين كنندگان هسته اي در نشست اوايل سپتامبر اين گروه ، كنگره امريكا ممكن است براي تصويب نهايي پيش از انتخابات رياست جمهوري اين كشور فرصت كافي نداشته باشد.
ديپلمات ها گفتند امريكا به شش كشور مخالف در گروه تامين كنندگان هسته اي اعلام كرده است تلاش واشنگتن براي لغو ممنوعيت تجارت هسته اي با هند به علت مخالفت هاي انها با مشكل روبرو شده است زيرا مخالف انها باعث شده است تا گروه تامين كنندگان هسته اي از موافقت با استثناء قائل شدن درمورد هند و موافقت با تجارت هسته اي با اين كشور طفره بروند .
در نشست بيست و يكم و بيست و دوم ماه اوت گروه تامين كنندگان هسته اي ، بيست كشور از اعضاي اين گروه از امريكا خواستند تا در پيش نويس خود درباره كمك هسته اي به هند كه در اختيار اعضاء قرار گرفته بود تغييراتي را ايجاد كند تا اطمينان يابند كه دسترسي هند با بازارهاي هسته اي خارجي بطور غير مستقيم به سود برنامه بمب اتمي دهلي نو نخواهد بود .
قرارداد هسته اي امريكا و هند باعث نگراني كشورهايي شده است كه از طرفداران خلع سلاح هستند زيرا دهلي نو پيمان منع تكثير سلاح هاي هسته اي را امضاء نكرده و در دهه هزار و نهصد و هفتاد نيز بمب هاي اتمي ساخته است .
گروه تامين كنندگان هسته اي كه كنترل بر صادرات و فروش فناوري هسته اي به جهان را به عهده دارد در تلاش براي تصميم گيري در اين خصوص است كه ايا قوانين خود را اصلاح كند و به هند اجازه بدهد در دانش هسته اي امريكا سهيم شود يا خير .
ديپلمات ها مي گويند كشورهاي عضو گروه تامين كنندگان هسته اي احتمالا ماه سپتامبر نيز پيش از تصميم گيري نهايي درباره هند گردهم خواهند امد.
برخي كشورها بطور علني شروطي را درمورد موافقتنامه امضاء شده بين امريكا و هند در سال دو هزار و پنج مطرح كرده اند اما مقامات امريكايي در خصوص تصويب اين موافقتنامه در گروه تامين كنندگان هسته اي ابراز خوش بيني كرده اند و معتقدند اين قرارداد هم به سود پيمان منع تكثير سلاح هاي هسته اي است و هم به هند كمك خواهد كرد تا بتواند نياز انرژي خود را تامين كند .
..........................................
10101/01013/161/104
دوشنبه 11 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]