واضح آرشیو وب فارسی:مهر: به بهانه 11 شهريور 60؛ارتفاعات قراويز سكوي پرواز عاشقانه 60 رزمنده دلاور همداني
همدان - خبرگزاري مهر: لبهاي خشكيده بچه ها ترك خورده و خون آلود با اذكار و ادعيه بر روي هم مي آمد، برخي نيروها از گرما و تشنگي به حالت اغماء افتادند و برخي به شهادت رسيدند و اين تنها شرحي ناقص از عمليات شهيدان "رجائي و باهنر" بود كه در ارتفاعات قراويز رخ داد.
به گزارش خبرنگار مهر در همدان، قريب به يكسال از حمله وحشيانه دست نشانده استكبار، صدام بعثي، مي گذشت كه رزمندگان دلير استان همدان، مظلومانه و با كمترين امكانات لطمات جبران ناپذيري به دشمن وارد كردند و خود نيز عاشقانه به سوي يار شتافتند.
در وصف مظلوميت بچه ها همان بس كه دشمن با داشتن امكانات، جاده، تجهيزات زرهي و ادوات و در دست داشتن تمامي ارتفاعات سوق الجيشي منطقه مانند قراويز، بازي دراز و غيره هر گونه حركت نيروهاي خودي را تحت كنترل داشته و ضعيت بغرنجي را بر اين محور حكمفرما كرده بود.
اين در حالي بود كه رزمندگان ايراني از داشتن مايحتاج عادي چون غذا، امكانات، تجهيزات رزمي و آتش پشتيباني محروم بودند و نابرابري سپاه كفر و اسلام به خوبي مشهود بود.
نقل و انتقال نيرو و خودروهاي خودي در روز به هبچ عنوان ميسر نبود و فقط شبها آن هم در سكوتي مطلق امكان پذير مي شد.
تحويل نارنجكها و گلوله هاي آرپي جي در محور با شمارش انجام مي شد و حتي گلوله هاي سلاح ژ-3 به صورت محدود به نيرو ها تحويل و تأكيد مي شد كه در شبانه روز به غير از تعداد مشخصي نبايد شليك شود.
اما از آن طرف دشمن با تمامي توان زرهي توپ خانه و ادوات خود منطقه را دائم زير آتش داشت كه به دنبال آن اغلب تعدادي شهيد و مجروح بر جاي مي ماند.
در اين زمان نيروهاي استان همدان در محور مياني سرپل ذهاب شامل ارتفاعات تپه كميل، تپه شهرك و تخم مرغي و كمين مجاهد خط پدافندي داشتند.
در طول حضور رزمندگان استان دشمن بارها در پي آمال منحوس خود اقدام به پيشروي به سوي سرپل ذهاب كرد كه هر بار شرمنده تر از دفعه قبل نبرد را ترك كرد و با تحمل خسارت فراوان و تلفات سنگين مجبور به عقب نشيني شد.
در نهايت با تدبير سردار شهيد حاج محمود شهبازي فرمانده سپاه همدان و تني چند از فرماندهان جبهه سرپل ذهاب و با هماهنگي ستاد فرماندهي كل سپاه مقرر شد تا عملياتي در منطقه دشت ذهاب، قراويز و بازي دراز انجام گيرد.
در اين طرح مقرر شد نيروهاي همدان ارتفاع قراويز، جاده سرپل ذهاب - قصر شيرين و ارتفاع بنه دستك و دشت ذهاب را متصرف شوند لذا شناسايي هاي مورد نظر از تيرماه سال 1360 آغاز و تا اوايل شهريور ماه ادامه داشت.
هشتم شهريور از راه رسيد و به ناگاه از راديو خبر انفجار دفتر نخست وزيري و متقاعب آن شهادت رجايي و باهنر، قلوب نيروهاي همدان را متألم و متأثر كرد و از طرفي كينه مقدسشان نسبت به دشمنان اسلام را محكمتر كرد.
سرانجام عمليات را به پاس خون شهيدان رجايي و باهنر عمليات " شهيد رجايي و باهنر" نام نهادند و زمان اجراي آن را روز 11 شهريور سال 1360 مقرر كردند.
طبق تقسيم بندي و طراحي گذشته محو عملياتي بچه هاي استان همدان در سه محور برنامه ريزي شد:
1 - محور چپ جاده قصر شيرين – سرپل ذهاب و ارتفاعات شيرين آب و دوقلو
2-- ارتفاعات 801 و 816 قراويز
3- ارتفاعات بنه دستك و دشت ذهاب
عمليات در بامداد 11 شهريور با نداي تكبير نيروهاي اسلام آغاز شد.
در ابتدا دشمن با دستپاچگي از هر سه محور عقب نشيني كرد و موضع خود را از دست داد، اما با شروع صبح و تابيدن خورشيد، يگانهاي احتياط خود را با نيروهاي بي شماري وارد عمل كرد و توسط توپخانه، ادوات زرهي و آتش سبك و سنگين خود، مواضع فتح شده را زير آتش گرفت.
شدت آتش به حدي بود كه به طور كامل ارتباط عقبه نيروهاي خودي را مسدود و همين امر موجب شد كه تا رسيدن تداركات و مهمات به طور كامل قطع شود.
يگانهاي زرهي دشمن در دشت ذهاب موج مي زد و بچه هاي آرپي جي زن لحظه اي قرار نداشتند، با رشادت آنان تعدادي از تانكهاي دشمن به آتش كشيده شد و تا نزديكيهاي ظهر نفرات زيادي از دشمن كشته و مجروح شدند.
گرماي شديد منطقه، تنگي مفرط نيروهاي خودي و نرسيدن آب، همه و همه دست به دست هم دادند تا رزمي عاشورايي از سوي دلاوران همداني صورت گرفته و با مقاومت جانانه خود در دشت قراويز عطر كربلا را به مشام ملكوتيان برسانند.
سرانجام با تدبير فرماندهان دستور عقب نشيني صادر شد و بچه ها با وجود اينكه حتي توان راه رفتن نداشتند، به هر صورتي كه بود هر يك مجروحي را به دوش گرفتند و به عقب آوردند.
اما با تمامي اين مصائب و مشكلات ضربه مهلكي به پيكره دشمن وارد آمد، آنها كه در منطقه سرپل ذهاب خود را برنده بلامنازع ديده و به يگانهاي متعدد زرهي، مكانيزه و پياده خود مي باليدند با انجام اين عمليات حماسي و كم نظير تا مدتها به لاك دفاعي فرورفته و موضع انفعالي را براي خود اختيار كردند.
و اين نبود جز افتخاري كه رزمندگان استان همدان در اين منطقه آفريدند و در اين حماسه 60 نفر از نيروهاي سپاه و بسيج همدان به سوي يار شتافدند و پيكر مطهرشان 10 ماه بعد، پس از عقب نشيني عراق از منطقه به زادگاهشان بازگردانده شد.
دوشنبه 11 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 270]