واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: وحشت همسايگان از انتشار بحران
در پايان مقاله حاضر، به نگراني كشورهاي همسايه پاكستان (هند و افغانستان) از استعفاي مشرف و افزايش احتمال تسري بحران و ناآرامي به اين كشورها، پرداخته ميشود.
شماري از رهبران كشور هند، دشمن ديرينه پاكستان و سياستمداران افغانستان، اعتراف ميكنند كه گرچه مشرف، متحدي كمال مطلوب نبود، اما اقتدار او و كنترل وي بر ارتش، براي آنها اطمينان خاطر ايجاد ميكرد. باهم مطلب را پي ميگيريم:
***
مشرف، رئيس جمهوري و فرمانده ارتش پاكستان، در ژانويه سال 2004 در ديدار و گفتگو با ، نخستوزير وقت هند، متعهد شد كه دولت پاكستان عليه منافع هند از تروريسم حمايت نكند.
بر اين اساس، روابط اسلامآباد و دهلينو نسبت به گذشته رو به بهبودي گذاشت. ميگويد: كاهش نفوذ مشرف كه امسال شاهد آن بوديم، چه اتفاقي و چه غيراتفاقي، مصادف شد با افزايش درگيريها در آن سوي مرز هند، هدف قرار گرفتن سفارت هند در افغانستان و تشديد اختلافهاي سياسي درباره كشمير.
اكنون كه مشرف مجبور به استعفا شده، هند نگران است كه روابط هند و پاكستان، اين دو رقيب هستهاي، اكنون حتي بدتر شود.
بسياري از پاكستانيها مشرف را فردي ديكتاتور ميدانند، ولي روابط دهلينو با اسلامآباد در زمان حكومت وي، بهترين روابط سياسي در چند دهه گذشته بود.
دهلينو نگران است كه دولت غيرنظامي جديد در پاكستان فاقد آن تسلطي باشد كه مشرف بر ارتش پاكستان و سازمان جاسوسي قدرتمند ارتش داشت. هند معتقد است سازمان جاسوسي ارتش پاكستان در بيشتر حملات در خاك هند دست دارد.
تحليلگر مسائل سياسي در سنگاپور اعتقاد دارد كه بعد از پشت سر گذاشتن چهار سال خوب كه هند اميد زيادي به روند صلح داشت، در چهار ماه گذشته، خلاف اين موضوع اتفاق افتاده است.
هند در مقايسه با هرج و مرج و اختلافنظرهاي چند ماه گذشته، مشرف را فردي قاطع و آماده تعامل ميدانست.
برخي از تحليلگران معتقدند كه بدترين حالت، زماني است كه ارتش پاكستان يا سازمان جاسوسي ارتش اين كشور، جنگجويان را در مرز افغانستان متقاعد كند كه حملات خود را از اين جبهه، به طرف هند تغيير دهند.
اين راهبرد، فشارهايي را كه در مرز افغانستان بر آمريكا وارد ميشود، كاهش ميدهد و موجب خواهد شد كه به جاي ارتش پاكستان، نيروهاي هندي قرباني اقدامات جنگجويان شوند.
مشاور امنيت ملي هند ميگويد:
ب) پاكستان و افغانستان
مشاور سياسي وزير امورخارجه افغانستان معتقد است: از نظر مقامهاي افغان، عمدهترين موضوع در تحولات سياسي پاكستان، وجود دولتي پاسخگو و همچنين ثبات سياسي در اسلامآباد است.
به نظر ميرسد تصميم مشرف مبني بر كنارهگيري از قدرت، نه تنها براي پاكستان و افغانستان، بلكه در اوضاع ثبات منطقه نيز تأثيرگذار است.
عضو پارلمان افغانستان ميگويد: رويكرد مقامهاي سياسي پاكستان به موضوع طالبانيسم و همچنين جنگ با تروريسم در اسلامآباد و كابل، از عمدهترين موضوعاتي است كه رئيسجمهوري جديد پاكستان بايستي به آن توجه خاص داشته باشد.
با توجه به اينكه در زمان مشرف، نيروهاي طالبان مورد حمايت اسلامآباد قرار ميگرفتند، دولت جديد اسلامآباد بايستي مشكل شبهنظاميان القاعده و طالبان در كابل و اسلامآباد را حل كند.
از آنجا كه به تازگي مقامهاي واشنگتن از اسلامآباد، به علت حمايت از نيروهاي طالبان در اين كشور انتقاد كردهاند، اميد است دولت جديد پاكستان با كاهش نفوذ نيروهاي امنيتي اين كشور در افغانستان، براي ريشهكن كردن تروريسم و طالبانيسم در اسلامآباد و كابل تلاش كند.
فعاليتهاي اخير شبهنظاميان در قبايل مرزنشين سبب شده تا شبهنظاميان با كمكها و حمايتهاي نيروهاي امنيتي پاكستان براي فعاليتهاي تروريستي، به راحتي وارد خاك افغانستان شوند.
نقش غرب در رهبري گروههاي افراطي
با توجه به اينكه حملات شبهنظاميان عليه نيروهاي ائتلاف در افغانستان افزايش يافته و به نظر ميرسد كه بار ديگر ظهور طالبان در افغانستان ملموس تر شده است، رئيس جمهوري اين كشور در اين رابطه ابراز نگراني كرد. وي معتقد است كه بايد هر چه سريعتر ريشه افراطيون را در اين كشور خشكاند.
حامد كرزاي، رئيس جمهوري افغانستان، در مصاحبهاي با هفته نامه در مورد اوضاع افغانستان، حضور نيروهاي ائتلاف و روابط ميان كابل - اسلامآباد صحبت كرد .
بخشي از مصاحبه تايم با رئيس جمهور افغانستان در پي از نظر خوانندگان گرامي ميگذرد:
* سؤال: آخرين مرتبهاي كه با شما گفتگو كرديم در سپتامبر 2006 بود؛ زمانيكه يكي از حملات مرگبار طالبان در ميان مصاحبه با شما در افغانستان رخ داد. از آن پس شاهد حملات مرگبارتر و حملات انتحاري بيشتري بوديم.
كرزاي: بله حملات آنها بيشتر شده است و من نگران اين موضوع هستم. شما همچنين ميتوانيد اوضاع را در پاكستان ببينيد. چرا بايد فردي خود را در مقابل يك بيمارستان منفجر كند. عاملان اين نوع حملات چه كساني هستند و چه اهدافي را در پيش گرفتهاند؟ مطمئنا اقدام آنها هيچ توجيهي ندارد. شما ميتوانيد با مخالفانتان در ميدان نبرد مبارزه كنيد اما نميتوانيد باعث كشته شدن افراد بيگناه شويد. چرا اين افراد به اين اقدامات ديوانهوار دست ميزنند؟ واقعاً پشت پرده اين حملات انتحاري چيست؟ تنها يك كلمه ميتوانم در توصيف اين اقدام بگويم: وحشيانهتر از اين حملات در دنيا وجود نداشته است. اقدام عاملان اين حملات واقعا غير انساني است و به نظر ميرسد اين حملات هيچ پاياني ندارد. اين جنگي نيست كه بتوان به راحتي در آن پيروز شد. آنها خود را در ميان مردم منفجر ميكنند و خودشان نيز از بين ميروند و ردي نيز از خود بجاي نميگذارند. مشخص نيست كه دليل اصلي اين حملات انتحاري چيست آنها با چه هدفي اين حملات را انجام ميدهند.
* سؤال: براي از بين بردن اين جنبش افراطي چه بايد كرد؟
كرزاي: براي از بين بردن تروريسم بايد اشتباهاتي را كه از 30 سال قبل مرتكب شدهايم تكرار نكنيم. قطعا در جريان حمله انتحاري اخير در الجزاير قرار داشتهايد. ميبينيد كه اين جنبش فقط در افغانستان يا پاكستان ريشه ندوانده است. افغانستان يك كشور بزرگ است و با مجامع بينالمللي هماهنگ ميباشد. اصول اجتماعي در كشور ما در همه خانوادهها رعايت ميشود. ما كشور بزرگي بوديم. دنيا باعث شد ما با شوروي جنگ كنيم و آنهايي كه اين كار را كردند، فوري از صحنه دور شدند و باعث شدند تنش در آن زمان گسترش يابد. معتقدم كه حادثه 11 سپتامبر حملات انتحاري مختلف در افغانستان، پاكستان و الجزاير پيامدهاي اين اقدام هستند. در سالهاي جنگ با شوروي سابق، افراطي گري يك موضوع مهم بود. در آن زمان ايدئولوژي افراطي نه تنها ابزاري عليه شوروي سابق بود بلكه از نظر اقتصادي نيز منبع درآمد بود. هر چه قدر شما بيشتر افراطي بوديد، پول بيشتري دريافت ميكرديد. هر چه قدر از خود افراطي گري نشان ميداديد غرب پول بيشتري به شما ميداد.
* سؤال: فكر ميكنم اين موضوع فقط مربوط به غرب نبود. عربستان، پاكستان و... نيز دخالت داشتهاند.
كرزاي: همه اين كشورها و گروهها را غربي ميخوانم، چون توسط غرب رهبري شدهاند. در اين راستا ميانهروها تضعيف شدند و اجازهِ انجام هيچ كاري را نداشتند. ميهن پرستي تاريخ افغانستان و ملي گرايي را كفر ميخواندند. هر چه قدر به افغانستان خيانت كردند، صحبتهايشان در مورد افراطي گري بيشتر شد، هرچه قدر از تاريخ افغانستان دور شدند، با آنها بهتر رفتار شد. اين چيزي است كه ما در حال حاضر بهايش را ميپردازيم. اين مشكل را چگونه حل ميكنيد؟
* سؤال: پرويز مشرف اخيراً از قدرت كنارهگيري كرده است اين اتفاق چه تبعاتي براي افغانستان خواهد داشت؟
كرزاي: آمدن و رفتن مقامات زياد مهم نيست. آنچه مهم است اجراي اصلاحات بنيادين است. براي نمونه اگر پاكستان از افراطي گري به عنوان ابزاري در سياستهايش در قبال افغانستان استفاده نكند، بايد بگويم كه اين استراتژي آنها كارآمد نخواهد بود. بهترين استراتژي دوستي و همكاري با افغانستان است. همانند روابط فرانسه و آلمان. در حال حاضر اين دو كشور روابط خوبي دارند و در يك فضاي سازنده با همديگر همكاري ميكنند. افغانستان نيز دوست دارد اين چنين روابطي با پاكستان داشته باشد.
* سؤال: شما بارها سرويس اطلاعاتي پاكستان را به حمايت از تروريسم متهم كردهايد. آيا فكر ميكنيد دولت جديد غير نظامي پاكستان توانايي كنترل اقدامات سرويس اطلاعاتي خود را دارد؟
كرزاي: يوسف رضا گيلاني، نخست وزير پاكستان، سياستمدار خوبي است و اهداف درستي را در پيش گرفته است. اميدوارم بتواند كنترل اين سرويس را به دست بگيرد. اين به دولت جديد پاكستان بستگي دارد و در اين راستا وظيفه ما و مجامع بينالمللي است كه به وي كمك كنيم. اخيراً اشفق كياني، رئيس ارتش پاكستان به افغانستان آمده بود و به وي گفتم كه ما تمايل داريم روابط دوستانهاي با پاكستان داشته باشيم.
* سؤال: آيا فكر ميكنيد دولت غير نظامي جديد پاكستان بتواند فعاليتهاي ارتش را تحت كنترل خود در آورد؟
كرزاي: تا زماني كه سياست پاكستان اين باشد كه با افراطي گري و بيثبات كردن افغانستان به اهدافشان برسند، اين دولت شكل نميگيرد. اميدوارم دولت غير نظامي پاكستان بتواند اين كار را انجام بدهد.
* سؤال: اخيرا شمار تلفات غير نظاميان در افغانستان افزايش يافته است. شنيدهايم سناي افغانستان تلاش كرده تا اقدامات نيروهاي خارجي تحت قوانين افغانستان انجام شود. آيا اين چيزي است كه شما ميخواهيد؟
كرزاي: كشته شدن غير نظاميان هيچ توجيهي ندارد. افغانستان از هم پيمانان خود براي كمك به ريشه كني افراطي گري و شبه نظاميان طالبان و القاعده قدرداني ميكند، اما مردم افغانستان به شدت در جنگ عليه تروريسم با ضربات جبران ناپذيري روبرو شدند. هفت سال است كه هر روز اخبار مربوط به كشته شدن تعدادي از هموطنانمان را ميشنويم. بارها از نيروهاي ائتلافي خواستهايم كه در عملياتهايشان دقت كنند. هر چه زودتر بايد جلوي كشته شدن غير نظاميان گرفته شود. اين درخواست مردم افغانستان است كه اقدامات نيروهاي خارجي تحت كنترل سنا باشد. در اين رابطه با شركاي خود نيز صحبت كردهام و با قاطعيت از اين طرح حمايت ميكنم.
* سؤال: ژنرال مككرنان اعلام كرد كه نيروهاي طالبان بار ديگر تجديد قوا كردهاند و مشكلات جدي را براي افغانستان بوجود ميآورند. فكر نميكنيد يكي از دلايلي كه باعث اين اتفاق شده اين است كه دولت شما ناكارآمد شده و مردم ديگر به دولت شما اعتقاد ندارند؟
كرزاي: فكر نميكنم مردم افغانستان جنبش طالبان را به دولت افغانستان ترجيح بدهند. درست است اعتماد آنها به دولت كم شده است؛ اما اگر از آنها بپرسيد كه جانشيني براي دولت فعلي افغانستان در نظر دارند پاسخشان منفي خواهد بود. از نظر مردم افغانستان، شبه نظاميان طالبان به هيچ وجه جانشين دولت فعلي در اين كشور نخواهند بود. ما دستآوردهاي زيادي داشتهايم اوضاع امنيتي بهتر شده است. اقدامات جدي نيز در مقابله با فساد انجام دادهايم.
* منبع: ايسنا
يکشنبه 10 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]