واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: يك پايگاه اينترنتي: مسكو به همكاري با آمريكا عليه برنامه هستهيي ايران پايان داد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي هستهيي
يك پايگاه اينترنتي به نقل از منابع روسي نوشت كه در پي بحران گرجستان روسيه از تلاشهاي ديپلماتيك عليه ايران كنار كشيده و به دنبال تكميل ساخت نيروگاه بوشهر است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، پايگاه اينترنتي"دبكا" به نقل از منابع روس گزارش داد: مناقشه در گرجستان همكاري آمريكا- روسيه در خصوص مساله ايران را تخريب كرد.
اين منابع گفتند كه مسكو نه تنها از جبهه ديپلماتيك تحريمها عليه برنامه هستهيي ايران كنار كشيد بلكه تصميم گرفت كه ساخت راكتور هستهيي ايران در بوشهر را تا پيش از پايان سال جاري و پس از تاخيرهاي پي در پي به دليل اصرارهاي واشنگتن تكميل كند.
ولاديمير پوتين، رييس جمهور روسيه با اشاره به تاثيري بحران گرجستان بر همكاري آمريكا - روسيه در خصوص ايران روز پنجشنبه گذشته گفت: اگر هيچ كس نميخواهد با ما درباره اين مسايل صحبت كند و به همكاري روسيه نيازي نيست، پس به خاطر خدا اين كارها را خودتان انجام دهيد.
براساس اين گزارش، مسكو اكنون متعهد به تكميل راكتور بوشهر ظرف چهار ماه آينده است. اظهارات تند پوتين به معناي آن است كه غرب ميتواند حمايت روسيه را براي دور ديگري از تحريمها عليه ايران به دليل خودداري از تعليق غني سازي اورانيوم فراموش كند.
وي به روشني گفت كه كشورهاي غربي بايد اين بحران را بدون كمك روسيه حل كنند، اگر كه از همكاري با روسيه در گرجستان خودداري كنند.
روسيه در عمل كردن به تهديدش تاخير نكرد و هياتي هستهيي از روسيه در تهران است. آنها دست كم 10 روز در ايران خواهد ماند تا مشكلات سرپا شدن و فعال شدن راكتور بوشهر تا آخر سال 2008 را حل كنند.
خبرگزاري رويتر در مصاحبه با شبكه خبري سي.ان.ان به روشني گفت كه پايان دادن به همكاري گزينه مطلوب او نيست و افزود كه روسيه و آمريكا در حل مساله ايران نفعي مشترك دارند.
روسيه كه يكي از پنج دارنده حق وتو در شوراي امنيت است از سه قطعنامه تحريم عليه ايران حمايت كرده است.
روابط روسيه و غرب پس از آن كه كرملين براي شكست تلاش گرجستان در باز پسگيري اوستياي جنوبي، سربازاني را به منطقه اعزام كرد در بدترين شرايط قرار گرفته است.
كشورهاي غربي گفتند كه روسيه با اعزام سربازانش به گرجستان بسيار زيادهروي كرد و كرملين را براي به رسميت شناختن استقلال اوستياي جنوبي و نيز آبخازيا محكوم كردند.
روسيه در زمان ديدار ديميتري مدودوف، رييسجمهور روسيه با محمود احمدينژاد، همتاي ايرانياش در نشست منطقهيي شانگهاي خاطرنشان كرد كه با وجود اختلافات همچنان با شركاي بينالمللي در قبال مساله ايران در تعامل است.
دو طرف به درخواست مدودوف درباره برنامه هستهيي ايران در دوشنبه، پايتخت تاجيكستان گفتوگو كردند.
ناتالي تيماكوا، سخنگوي مدودوف بدون اشاره به جزييات بيشتر به خبرنگاران گفت: رييسجمهور روسيه امكان تداوم گفتوگو و مذاكره را مطرح كرد.
به گزارش ايسنا، واشنگتن براي اعمال تحريمهاي سختتر عليه تهران اعمال فشار كرده است و براي انجام اين كار در شوراي امنيت به حمايت مسكو نياز دارد. روسيه ميگويد كه نميخواهد ايران سلاح هستهيي داشته باشد اما جمهوري اسلامي حق دارد برنامه هستهيي صلح آميز داشته باشد.
روسيه هشتمين و آخرين محمولهي سوخت هستهيي را در 28 ژانويه سال جاري ميلادي به بوشهر منتقل كرد و در كل 82 تن اورانيوم كم غني شده براي استفاده در راكتور آب سبك اين نيروگاه به بوشهر ارسال شده است.
سرگئي كرينكو، رييس روس اتم در اوايل ژوئن اعلام كرده بود كه مقدمات راهاندازي بوشهر از جمله عملياتهاي سوخت هستهيي در پاييز آغاز خواهد شد.
او تاكيد كرد كه در ايمني انبار سوخت هستهيي اين نيروگاه هيچ ترديدي وجود ندارد.
الكساندر سادوونيكوف، سفير روسيه در ايران چندي پيش اعلام كرده بود كه تا پايان سال جاري ميلادي آزمايش كلي همه فازهاي نيروگاه اتمي بوشهر انجام خواهد شد و اوايل سال آينده ميلادي برق هستهيي وارد شبكه توليد برق ايران مي شود.
سفير روسيه تاكيد كرد كه مسكو به طور جدي مصمم به تكميل و راه اندازي نيروگاه بوشهر است و خود را در قبال تكميل و راه اندازي اين پروژه مسوول مي داند و به عنوان يك طرف ذينفع، مايل است در كوتاهترين زمان ممكن اين پروژه را به اتمام برساند و اين يك حقيقت روشن و يك واقعيت است.
وي اطمينان داد كه تاخير يا تعطيل شدن اين پروژه به نفع روسيه نيست چرا كه طولاني تر شدن آن به ضرر طرف روس هم هست و هزينه ها را براي آن افزايش مي دهد.
سفير روسيه در تهران همچنين يكي ديگر از دلايل تاخير در روند ساخت و راه اندازي نيروگاه بوشهر را عدم همكاري مطلوب از سوي برخي كشورها دانست كه به گفته وي قرار بود برخي تجهيزات نيروگاه از سوي اين كشورها تامين شود.
وي با اشاره به اينكه نيروگاه بوشهر به لحاظ منطقه جغرافيايي و استراتژيك در نقطه حساسي واقع شده است، افزود كه لازم نيست همه جزئيات مربوط به پروژه بوشهر فاش شود، چون مطمئنا برخي در صدد سوء استفاده از آن هستند.
سادوونيكوف با اذعان به اينكه كه در بسياري از موارد دلايلي نظير برخي ناهماهنگيهاي مربوط به طرف روس باعث تاخير در روند پروژه شده است،گفت: اخيرا و به ويژه در سه سال اخير مسكو توجه بيشتري به نيروگاه بوشهر داشته است.
رضا آقازاده، رييس سازمان انرژي اتمي ايران نيز اعلام كرده بود كه راه اندازي فيزيكي نيروگاه اتمي بوشهر تا پايان آذرماه سال جاري انجام شود.
وي با ذكر اينكه " فكر ميكنم تا پايان سال نيروگاه در مرحله راهاندازي مقدماتي (آغاز سوختگذاري) قرار گيرد" افزود: ما توقع داريم روسيه طبق توافقي كه صورت گرفته است به تعهدات خود براي راهاندازي اين نيروگاه عمل كند.
رييس سازمان انرژي اتمي افزود: ايران تمام تسهيلات لازم را براي هر چه سريعتر راه انداختن اين نيروگاه براي پيمانكار روسي فراهم كرده است و جاي هيچ توجيهي از سوي آنها وجود ندارد.
آقازاده همچنين بر ضرورت اجراي تعهدات از سوي روسيه تاكيد كرد و گفت: توقع داريم راهاندازي اوليه نيروگاه در اواخر سال صورت پذيرد
انتهاي پيام
يکشنبه 10 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 131]