واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: تايمز: هدف بعدي پوتين كيست ؟
تهران / واحد مركزي خبر / سياسي 1387/06/10
روزنامه تايمز لندن در تحليل خود از نگرش روسها به موضوع درگيري در گرجستان نوشت ، سربازان روس پس از غنيمت گرفتن لباسهاي نظامي كه آمريكايي ها به سربازان گرجي داده بودند در يك ديوار نوشته از "عمو سام " تشكر كردند.
به نوشته تايمز ، سربازان روسي با اين نوشته از نقش آمريكا در تجهيز و آموزش نيروهاي گرجي سخن به ميان آوردند.
اين روزنامه نوشت، روسها همچنين پنج دستگاه خودرو هاموي آمريكايي كه براي آموزش نيروهاي گرجي به كارمي رفت نيز بدست آوردند.
به غنيمت گرفتن اين تجهيزات نظامي آمريكا يي ، حاكي از بروز دوباره جنگ سرد ميان غرب و شرق است.
به نوشته اين روزنامه ، هفته گذشته غرب و شرق با قدرت نمايي نظامي خود ، دوران جنگ سرد را تداعي كردند. از يك سو روسها موشك جديدي آزمايش كردند و ناتو نيز ناوهاي خود را به منطقه اعزام كرد . در درگيري هاي لفظي ميان دو جناح نيز ، برنار كوشنر ، وزير خارجه فرانسه، روسيه را به بلعيدن اوستيا و آبخازي متهم و اعلام كرد ممكن است مولداوي و اكراين از اهداف بعدي روسيه باشند.
به نوشته تايمز ، امروزه وضع كرملين با روزگاران حكومت اتحاد جماهير شوروي دهه هفتاد كه اين كشور در پشت ميله هاي آهنين و محروم از نسيمي از طرف غرب بود تفاوت دارد اما با اين حال ، هنوز طبع ملي گرايي كه جانشين علامت داس و چكش شده است ممكن است از كنترل خارج شود و براي دنيا خطر آفرين باشد و روسيه نيز خوب مي داند چگونه از آن استفاده كند.
روابط ميان روسيه و انگليس در پي مسموميت الكساندر ليتوينينكو ، جاسوس سابق سازمان جاسوسي روسيه در زمان اتحاد جماهير شوروي موسوم به كا گ ب به سردي گراييد و ديدار هفته گذشته ديويد ميليبند وزير خارجه انگليس از اوكراين نيز به اين اختلاف دامن زد.
اين روزنامه سپس با طرح يك سوال نوشت آيا واقعا جنگ سرد احيا شده است و چه كسي بايد نگران باشد؟
به نوشته اين روزنامه روسيه بر سر يك دو راهي قرار گرفته است. از يك سو ، اين كشور مي خواهد از قواعد اجرايي و تجاري غرب پيروي كند ، و از سويي نيز از الگوي اتحاد جماهير شوروي، و معتقد است غرب گرايي تنها براي روسيه ذلت وخواري به همراه آورده است.
ولاديمير پوتين نخست وزير روسيه در سخناني گفته بود روسيه دلسرد شده است ، زيرا از يك سو غرب روسيه را به عنوان بازنده جنگ سرد مورد تهديد قرار مي دهد ، بازنده اي كه بايد با قواعد بازي غرب ، به پيش برود و موضوع گرجستان پاياني براي اين قائده به شمار مي رود.
روابط ميان غرب و شرق بر سر عضويت كشورهاي اقماري روسيه در ناتو و جمهوريهاي بالتيك به سردي گراييد. اين كشور ها با پيوستن به آمريكا ، به شدت از روسيه انتقاد كردند. از سوي ديگر روسها نيز اعلام كردند همكاري با غرب در خصوص مسائل حساس بين المللي از قبيل ايران ، افغانستان ، كره شمالي و جنگ عليه تروريسم نيز به بهبود روابط ميان روسيه و غرب كمكي نكرده است.
به گفته ادوارد لوزنسكي ، رييس دانشگاه آمريكايي مسكو ، پوتين از الحاق به ائتلاف ضد تروريسم انتظاراتي داشت ، اما غرب در مقابل ان مرزهاي ناتو را به سوي روسيه گسترش داد و براي تضعيف جايگاه روسيه در بازار انرژي ، سياستهاي خصمانه اي در پيش گرفت. بنابراين تعجبي ندارد كه روسيه گرجستان را به اشغال خود در آورد. اما بايد ديد چه كساني در پشت پرده قرار داشتند؟
به نوشته اين روزنامه ، سياستهاي فعلي روسيه همانند زمان جنگ سرد مبهم و ناشناخته است و اشتباه است اگر بخواهيم پوتين و دميتري مدودف رئيس جمهوري روسيه را از هم جدا كنيم و يكي را خوب و ديگري را بد بناميم.
اين مدودف بود كه هفته گذشته اعلام كرد روسيه از اينكه وارد جنگ سرد جديدي شود ابايي ندارد. در حالي كه به نظر مي رسيد اين سخنان پوتين است كه از طريق وي مطرح مي شود ، اما مدودف نشان داد كه اين سخنان ، نظر خود وي است كه حالا پس از پيروزي در گرجستان محبوبيت نيز يافته است.
با اين حال به نظر نمي رسد آمريكا علاقه چنداني به مجادله با روسيه برسر گرجستان داشته باشد. باراك اوباما نامزد حزب دموكرات در انتخابات رياست جمهوري امريكا در سخنراني هفته گذشته خود بيشتر از مسايل داخلي و اقتصادي سخن گفت و به سياستهاي خارجي آمريكا در قبال روسيه اشاره زيادي نكرد. گويي مسئله گرجستان ، متعلق به اروپاست و خود اروپا نيز بايد آن را حل كند.
از سوي ديگر زمان حمله به گرجستان و تغيير قدرت در آمريكا احتمال دخالت آمريكا در مناقشه گرجستان را كاهش داد، موضوعي كه هم براي اوباما و هم براي جان مك كين رقيب جمهوريخواه اوباما معضل به شمار مي آيد.
فرانسه به عنوان رييس دوره اي اتحاديه اروپا از پاسخ منفي روسيه به پيشنهاد صلح اين كشور در باره بحران گرجستان ابراز نگراني كرد و انتظار دارد در اجلاس فوق العاده اين اتحاديه، كليه اعضا، روسيه را به علت اعلام استقلال اوستيا و آبخازي محكوم كنند. اما كشورهايي از قبيل آلمان ، فرانسه و ايتاليا در برخورد با روسيه با احتياط برخورد مي كنند و علت اصلي آن كمبود انرژي است ، زيرا چهل درصد انرژي اروپا از روسيه تامين مي شود.
يکشنبه 10 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 187]