واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: پرسش و پاسخ(88980455)رابطه ريسك و بازده
شروين شهرياريپرسش از آقاي رحمانيان: حدود سه سال پيش به بازار سرمايه وارد شدم و پس از بررسي و انجام تحليل، سهام شركت كالسيمين را جهت سرمايهگذاري بلند مدت انتخاب كردم.
اما در حال حاضر پس از گذشت زماني طولاني، سرمايه اوليه به حدود يك چهارم كاهش پيدا كرده و كماكان روند سهام شركت نزولي است. علت اين مساله چيست و آيا ميتوان به وضعيت اين شركت در بلندمدت اميدوار بود؟
پاسخ: تحليلگران بنيادي، «ريسك» را به مفهوم احتمال عدم تطابق نرخ بازده مورد انتظار و نرخ بازده واقعي تعريف كرده و بر ارتباط ديرينه و ناگسستني دو مفهوم ريسك و بازده تاكيد ميكنند؛ بدين معنا كه هر چه بازده انتظاري سرمايهگذار بالاتر رود، ريسك يا احتمال انحراف از بازده در سرمايهگذاري بيشتر خواهد بود كه اين انحراف ميتواند مثبت (كسب سود) يا منفي (حصول زيان) باشد. كالسيمين از جمله سهامي است كه همواره ريسك بالايي در بورس تهران داشته و متعاقب آن، بازدهي سهم نيز تغييرات شديدي به خود ديده است. در چند سال گذشته، نوسانات قيمت سهام اين شركت متاثر از ريسكهايي بوده كه بر فعاليت شركت تاثير گذاشته، اما مديريت نقشي در ايجاد آن نداشته است. تحليلگران بنيادي از نظاير اين پديده با عنوان «ريسك سيستماتيك» ياد ميكنند. مهمترين ريسك سيستماتيك در مورد اين شركت به حدود سه سال قبل و زماني باز ميگردد كه با تصميم وزارت صنايع و معادن مقرر شد پس از پايان زمان قرارداد بهرهبرداري از معدن انگوران توسطگروه توسعه معادن روي، اين معدن در اختيار شركت تهيه و توليد مواد معدني قرار گيرد و استخراج و تخصيص خاك معدني با مديريت اين شركت صورت پذيرد.
خارج شدن معدن از كنترل گروه «كروي»، ريسك عدم تامين به موقع مواد اوليه و توقفهاي توليد را در كنار افزايش نرخ ماده اوليه مصرفي براي كالسيمين ايجاد كرد. مساله ديگر به ريزش ديواره معدن انگوران در جبهه شمالي باز ميگردد كه بنا بر اظهارات كارشناسان به سبب برداشت غير اصولي و بيرويه، اتفاق افتاد و متعاقب آن دسترسي به منابع اصلي خاك پر عيار اين معدن محدود شد. عمليات باطلهبرداري در انگوران كماكان ادامه دارد و اين در حالي است كه شركتهاي توليد كننده، مجبور به مصرف خاك كم عيار و حتي استفاده از باطلهها و ضايعات روي جهت جلوگيري از توقف توليد شده اند كه اين روند در نهايت منجر به كاهش قابل ملاحظه تناژ توليد اين شركتها و افزايش بهاي تمام شدهگرديد. علت مورد اخير به طور عمده كاهش عيار خاك مصرفي (ماده اوليه) به كمتر از 15درصد است كه راندمان و بهرهوري كارخانجات توليدكننده را به نحو قابلملاحظهاي كاهش داده است.
در چنين شرايطي علاوه بر افزايش استهلاك ماشينآلات، هزينه مصرف انرژي براي مقادير كمتري از توليد (نسبت به گذشته) افزايش يافته و از سوي ديگر ضريب استفاده از افزودنيها (نظير اسيد سولفوريك) نيز با رشد مواجه ميشود. بدين ترتيب شركتهاي اين صنعت، براي دسترسي به ظرفيت كمتري از توليد، مقدار بيشتري هزينه سربار را متحمل شده و حاشيه سود با سقوط چشمگيري مواجه شده است.
ريسك سيستماتيك ديگر به ماهيت فعاليت اين صنعت بازميگردد به طوري كه سايه نوسانات نرخهاي جهاني همواره بر بازدهي سهام اينگروه سنگيني كرده و در شرايط كنوني نيز افت قابل ملاحظه قيمتهاي جهاني سرب و روي، گريبانگير شركتهاي اين صنعت شده است كه كالسيمين نيز از اين واقعه مستثنا نبوده است. در حال حاضر نيز نماد معاملاتي كالسيمين با صف فروش مواجه است و با توجه به مشكلات مورد اشاره و روند كاهنده قيمتهاي جهاني راه دشواري جهت پوشش كامل پيشبيني EPS ر1805ريالي كنوني پيش روي «فاسمين» خواهد بود.
در مجموع با مطالعه تاريخچه نوسانات بازدهي شركتهايي نظير كالسيمين ميتوان به نتايج ارزندهاي جهت تنظيم استراتژي مناسب سرمايهگذاري در بازار سرمايه رسيد ؛ نخست اينكه سرمايهگذاران بايد قبل از اقدام به خريد سهام هر شركت، ريسكهاي موجود در صنعت و شركت مزبور را ارزيابي كنند و متناسب با انتظار بازدهي خود، سهام مربوطه را خريداري كنند تا در صورت بروز ريسكهاي سيستماتيك، شاهد غافلگيري نباشند.
مهمتر از آن ضرورت تشكيل سبد سهام آشكار ميشود. بازار سرمايه معمولا مشحون از موقعيتهايي است كهگروه خاصي از شركتها را به عنوان «سهام پيش رو» معرفي ميكند؛ اين شرايط معمولا معاملهگران را اغوا ميكند تا با صرفنظر از تشكيل سبد سهام، سرمايه خود را بر روي سهم ياگروه خاصي به منظور كسب بيشترين بازدهي متمركز كنند كه اغلب در بلند مدت نتايج مطلوبي در پي ندارد. درخصوص افق آينده وضعيت شركت كالسيمين، علاوه بر پيگيري قيمتهاي جهاني و روند باطلهبرداري در انگوران بايد به تحولات تركيب سهام داري در شركت توسعه معادن روي (مالك عمده كالسيمين) نيز توجه خاص مبذول كرد. به نظر ميرسد روند كنوني معاملات «كروي» منجر به برخي تغييرات مديريتي در آينده در اين هلدينگ شود كه نتايج نهايي ميتواند با ايجاد تغيير احتمالي در وضعيت كنوني تعامل شركتهاي اينگروه با معدن انگوران، افق بنيادي سهام شركتهاي مربوطه را با تحولات مهمي روبهرو كند.
[email protected]
يکشنبه 10 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]