واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: در زمستان بيشتر مراقب فشار خونتان باشيد.
http://www.parsiteb.com/images/normall/feshar%20khoon1.jpg
تغييرات آب و هوا و گذر فصلها ميتواند روي خلقوخو و رفتارهاي ما تأثير بگذارد؛ اين را اکثر ما ميدانيم.
اما چيزي که شايد کمتر به آن توجه کرده باشيم، اين است که وقتي هوا سرد ميشود، ممکن است احتمال بيماريهاي قلبي بالاتر برود يا فشار خونمان خوب کنترل نشود.
اين، حاصل مطالعهاي است که تعدادي از محققان انجام دادهاند و نتايج آن را چند روز پيش در نشست انجمن قلب آمريکا، ارائه کردهاند.
به گزارش بيبيسي، اين مطالعه که بهطور مشخص روي فشار خون بيماران مبتلا به پرفشاري خون انجام شده، نشان ميدهد پاسخ به درمان بيماران در فصل زمستان، اندکي کمتر از تابستان است.
البته کار اين محققان نه روي خود بيماران، بلکه روي پروندههاي الکترونيک حدود 500 هزار بيمار آمريکايي بوده که در مناطق جغرافيايي کاملا متفاوت در اين کشور زندگي ميکنند؛ از آلاسکا گرفته تا سنخوان در پورتوريکو. مناطقي که هر کدام از آنها آب و هواي لزوما يکساني ندارند.
در اين مطالعه روشن شده که در فصل تابستان، تعداد افرادي که پاسخ مناسب به درمان ضد فشار خون داشتهاند و فشار خون آنها به سطح طبيعي برگشته، حدود 9 درصد بيشتر از فصل زمستان بوده است.
به گفته مجريان اين طرح، يکي از مهمترين دلايل اين موضوع، احتمالا تغييرات رفتاري و تغيير در سبک زندگي بيماران، در فصل زمستان است.
آنها ميگويند، مشاهدات نشان ميدهد اشتهاي مردم در اين فصل بيشتر است، بيشتر تمايل دارند غذاهاي با کالري بالا مصرف کنند و علاقهشان به ورزش کمتر است. در صورتي که تمام اين شرايط در تابستان معکوس است.
ضمن اين که بهدليل گرماي هوا، ميزان تعريق هم بيشتر است و به اين ترتيب احتمال کاهش وزن و نيز پايين آمدن فشار خون هم بيشتر ميشود. يکي از اين محققان احتمال داده که بيماران، بهدليل نامشخصي، در زمستان بيشتر از خوراکيهاي شور استفاده مي کنند يا پرهيزهاي غذاييشان را کنار مي گذارند.
اين نتايج را در کنار اين نکته بگذاريد که در زمستان، بهدليل سردي هوا، عروق تغذيهکننده قلب تنگتر ميشوند و به همين علت احتمال افزايش تنگي يا حتي انسداد کامل اين عروق، در زمستان بيشتر ميشود.
بالا رفتن جزئي فشار خون، به اضافه اين تنگي اضافه، دست به دست هم ميدهند و زمينه را براي بروز يک حمله قلبي يا حتي مغزي، فراهم ميکنند.
البته فشارخون همه افراد، اعم از سالم و بيمار، در موقعيتهاي مختلف، نوسانهاي جزئي دارد.
سيگار کشيدن، مصرف چاي و قهوه، پر بودن مثانه، فشار عصبي و استرس، همه و همه ميتوانند فشار خون را بهطور موقت بالا ببرند؛ که اينها همه براي بيمار مبتلا به فشار خون مزمن، خطرناک است و بايد حتيالامکان از آنها اجتناب کند.
اما مسئله مشکل بودن کنترل فشار خون در فصل زمستان، نکته تازهاي است که بهنظر ميرسد در اين ميان اهميت بيشتري داشته باشد.
بيماران مبتلا به فشارخون بايد توجه داشته باشند که اين بيماري، هيچ علامت مشخصه قابلاعتمادي ندارد و جز با اندازهگيري آن با دستگاه، راه ديگري براي اطلاع از ميزان دقيق آن توصيه نشده است.به همين علت، به همه آنها توصيه ميشود اندازهگيري مرتب فشارخون خود را، به ويژه در فصل زمستان، از ياد نبرند.
همچنين بهتر است در اين فصل، بيشتر مراقب مواردي مانند خودداري از مصرف غذاهاي شور و چرب، ورزش و عدم مصرف سيگار باشند؛ چرا که همين موارد جزئي ميتواند در سلامت آنها، تاثير بسيار زيادي داشته باشد.
http://www.parsiteb.com/images/normall/beet4.jpg
چغندر، فشار خون را كم میكند
محققان میگویند مصرف روزانه 500 میلیلیتر(حدود 2 لیوان) آب چغندر میتواند فشار خون را تا حد قابلتوجهی كاهش دهد.
بیبیسی گزارش میدهد محققان دانشكده پزشكی لندن، این موضوع را از بررسی تعدادی از افراد سالم به دست آوردهاند و امیدوارند بررسیهای بیشتر، بتواند راهی كمعارضه و كمهزینه برای درمان بیماری پرفشاری خون پیشنهاد دهد. در مطالعه این محققان مشخص شده ماده مفیدی كه احتمالا مسئول چنین خاصیت باارزشی است، نوعی نیتریت باشد كه در برخی گیاهان خوراكی با برگهای سبز پررنگ و رنگی، وجود دارد.
پیش از این فایده انواع سبزیجات و میوهجات در كاهش میزان بروز انواع بیماریها از جمله سرطان، به خاطر وجود آنتیاكسیدانها، مشخص شده بود، اما این اولین بار است كه تأثیر نوع خاصی از آنها، در كاهش فشار خون مطرح میشود. بررسیها نشان داده است كه كاهش فشار خون بعد از خوردن آب چغندر، از یك ساعت بعد از مصرف آن شروع میشود و تا 4-3 ساعت بعد از آن به اوج میرسد و آثاری از آن حتی تا 24 ساعت بعد نیز باقی میماند. جزئیات این مطالعه در نشریه علمی پرفشاری خون منتشر شده است.
رژیم غذایی برای کاهش فشار خون بالا
http://www.parsiteb.com/images/normall/fesharkhoon.jpg
رژیم های غذایی و پرهیزات لازم برای فشار خون
چاقی و اضافه وزن مسلماً با فشارخون بالا ارتباط دارد. شیوع فشار خون بالا در افراد جوان و چاق دو برابر و در افراد مسن و چاق 50 درصد بیشتر از افراد دارای وزن طبیعی است. در مردان به ازای هر 10 درصد افزایش وزن، فشار خون 6/6 میلیمترجیوه بالاتر میرود.
اكثر افراد مبتلا به پُرفشاری علایمی ندارند، اما این مشكل میتواند سبب آسیب حاد یا مزمن به بخشهای مختلف بدن شود. در مغز این مشكل به مویرگهای خونی آسیب میرساند، در نتیجه سكته مغزی بروز میكند. در چشمها، پرفشاری سبب آسیب به مویرگهای خونی و بروز اختلال بینایی و در كلیهها نیز سبب نارسایی كلیه میشود. ممكن است علایمی از قبیل سردرد، دردهای قفسه سینه و تنگی نفس نیز بروز كند.
مواردی از پُرفشاری كه در حد مرزی هستند، اغلب بدون درمان باقی میمانند. درمان غیردارویی شامل: كاهش نمك در رژیم غذایی، ترك سیگار، انجام ورزش منظم و استفاده از روشهای شلكردن عضلات است. داروهای ضد فشارخون نیز ممكن است تجویز شوند.
چه غذاهایی مفید هستند ؟
مصرف مواد غذایی حاوی پتاسیم، منیزیم و کلسیم در بهبود فشار خون بسیار موثر است و مصرف کم مواد غذایی حاوی سدیم و چربی های اشباع موجب کاهش فشار خون خواهد شد.
ـ موز ، زردآلو ، پرتقال ، انجیر ، گریپفروت، هلو، انگور و آلو میوههایی سرشار از پتاسیم هستند و سیبزمینی، سیر، کلم بروكلی ، كدو سبز، قارچ و گوجهفرنگی و سبزیها سرشار از پتاسیم هستند. حبوبات نیز از این نظر غنیاند. منابع منیزیم شامل جوانه گندم برشته ، بادام زمینی، سیب زمینی، اسفناج، شیر، نان سبوس دار و مرغ است. منابع غذایی کلسیم شامل شیر و لبنیات و ماهی است.
میوهها و سبزیها دارای مقدار كم سدیم هستند و باید به وفور مصرف شوند. در مطالعات مقایسهای میان گیاهخواران با افراد غیرگیاهخوار، مشاهده شده است كه متوسط فشارخون گیاهخواران كمتر است. یكی از علل این تفاوت را دریافت بیشتر پتاسیم در گیاهخواران دانستهاند.
مصرف مواد غذایی حاوی پتاسیم، منیزیم و کلسیم در بهبود فشار خون بسیار موثر است و مصرف کم مواد غذایی حاوی سدیم و چربی های اشباع موجب کاهش فشار خون خواهد شد.
ـ مركبات، توتها و سبزیهای دارای برگ سبز، منابع غنی ویتامین C هستند . دریافت كم این ویتامین باعث پرفشاری می شود. مصرف مكمل ویتامین C درافراد دچار پُرفشاری و همچنین افراد سالم سبب كاهش فشارخون میشود.
ـ گوشت و مرغ طبخ شده بدون نمك برای افراد دچار پُرفشاری توصیه میشود. برای معطركردن گوشت میتوان از سبزی های معطر، ادویهها و میوهها استفاده كرد. به عنوان مثال برای گوشت گوسفند از مرزنگوش و مریم گلی، برای مرغ از شوید و ترخون و برای جگر از پرتقال میتوان استفاده كرد.
ـ ماهی تازه، منجمد یا كنسروشده ی بدون آب نمك ، خوب هستند. میتوان ماهی را با برگبو، شوید، فلفل قرمز و سیاه، ادویهها، مركبات، سسهای خانگی بدون نمك و سایر سبزیها معطر كرد. ماهیهای حاوی اسیدهای چرب مفید از قبیل حلوا، قزلآلا و قباد چندین بار در هفته توصیه میشوند.
ـ سبزیهای ریشهای از قبیل سیبزمینی، همچنین برنج، ماكارونی، رشتهها و حلیم بدون نمك و همچنین مواد نشاستهای دارای سدیم كم هستند و میتوان به عنوان پایهای برای وعده غذایی از آنها استفاده كرد.
ـ دانه كنجد و سبزیهای برگ سبز، منابع كم سدیم و تامین كننده كلسیم هستند.
ـ سیر نیز به كاهش فشارخون كمك میكند.
از چه غذاهایی باید پرهیز كرد؟
ـ از سوسیس، كالباس، كنسرو گوشت، برگرها و سایر فرآوردههای گوشتی به علت دارا بودن مقادیر بالای سدیم باید پرهیز كرد. سبزیهای كنسروشده در آب نمك، زیتون شور، چیپس و سایر تنقلات شور نیز نباید مصرف شوند.
ـ ماهی دودی یا كنسروشده و تن ماهی سرشار از سدیم هستند.
ـ سسها، سوپها، قرصهای گوشت، كنسرو لوبیا و سایر غذاهای آماده مصرف میتواند سبب تشدید بیماری شود.
افراد دچار فشار خون بالا سوسیس، كالباس، كنسرو گوشت، برگرها ، سبزیهای كنسروشده در آب نمك، زیتون شور، چیپس و سایر تنقلات شور را نباید مصرف کنند.
ـ مصرف الكل با فشار خون بالا ارتباط داشته و میتواند سبب تشدید بیماری شود.
ـ در طبخ به جای كره و روغن نباتی جامد بهتر است از روغن زیتون، ذرت، سویا و كانولا استفاده كرد.
ـ مواد حاوی كافئین از قبیل قهوه ، چای ، نوشابههای كولا و شكلات، سبب افزایش فشارخون میشوند و باید در حد اعتدال مصرف شوند.
چند نكته :
ـ كاهش وزن و حفظ وزن طبیعی از اركان اساسی هر برنامه طراحی شده جهت مقابله با پرفشاری هستند.
ـ نیاز روزانه یك فرد بزرگسال به نمك یك دهم قاشق چایخوری است. مقادیر بیشتر نمك فقط در شرایط آب و هوایی گرم و یا در طول شیردهی لازم است. در این موارد یك قاشق چای خوری نمك كافی خواهد بود.
ـ برای كاهش فشارخون پیاده روی سریع 30 تا 45 دقیقه در روز و 3 تا 5 بار در هفته توصیه می شود.
ـ مصرف سیگار سبب تشدید پرفشاری می شود، بنابراین توصیه به ترك سیگار میشود
فشار خون بالا در كودكان
http://www.parsiteb.com/images/normall/baby21.jpg
بسیاری از کودکانی مبتلا به فشارخون بالا هستند و درمان نشدهاند، دچار نارحتی قلبی بنام "بزرگی بطن چپ" میشوند.
برخلاف افزایش فشارخون در بزرگسالان، پزشکان همیشه علت افزایش فشارخون در کودکان را موارد زیر می دانند:
بیماری های کلیه، گرفتگی رگهای خونی، مقادیر غیرطبیعی هورمونها، باریک شدن رگهای اصلی خونی یا چاقی.
بسیاری از کودکانی مبتلا به فشارخون بالا هستند و درمان نشدهاند، دچار نارحتی قلبی بنام "بزرگی بطن چپ" میشوند.
شیوع فشارخون بالا در کودکان رو به افزایش است که احتمالاً به دلیل افزایش شیوع چاقی در آنهاست.
در هر صورت، کودک شما باید بداند چگونه وزن خود را با ورزش بیشتر و دریافت کمتر کالری کنترل کند. برای کاهش کالری باید مصرف غذاهای پرچرب و شیرین محدود شود.
گاهی اوقات نیز کودک برای کاهش فشارخون باید تحت نظر پزشک دارو مصرف کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2683]