واضح آرشیو وب فارسی:قدس: گفتگويي با حسين سهيلي زاده كارگردان مجموعه « ترانه مادري » ؛ قصه كاراكترهاي خاكستري
* تكتم بهاردوست
پخش هر شب داستاني خانوادگي در قالب يك مجموعه، ويژگي هاي خاصي را مي طلبد و البته تلاشي بيشتر وخلاقيتي مضاعف.
«ترانه مادري» از آن دسته مجموعه هايي است كه با وجود پخش هر شبه اش و مشكلات خاص اين نوع كارها، توانسته ظرف همين مدت مخاطبان زيادي را با خود همراه سازد. به اين بهانه با حسين سهيلي زاده كارگردان اين مجموعه گفتگويي كرده ايم كه از نظرتان مي گذرد.
* از چگونگي ملحق شدنتان به پروژه «ترانه مادري» بگوييد؟ وقتي به گروه پيوستيد، كل فيلمنامه نوشته شده بود؟
** اواسط اسفند سال گذشته تهيه كنندگان مجموعه (ايرج محمدي و مهران مهام ) با من تماس گرفتند. نشستي با هم داشتيم و قرار شد كاري براي تابستان امسال در 50 قسمت بسازيم. آن زمان من فقط يك طرح كلي داشتم كه حدود 19قسمت آن به صورت سيناپس آماده بود و هنوز متن ديالوگي نوشته نشده بود. پس از آن، كار در فروردين ماه وارد مرحله پيش توليد شد و من تازه آن زمان فقط 7 قسمت از متن ها را به طور كامل در اختيار داشتم و درست زمان كليد خوردن كار يعني اواخر ارديبهشت، تعداد متن ها به 15قسمت رسيد.
* يعني در جريان كار و نوشتن فيلمنامه بوديد؟
** بله، اگر نظرهايي راجع به كار داشتم، با نويسنده در ميان مي گذاشتم.
* «ترانه مادري» دومين مجموعه ملودرام روتين است. خصوصيت اين نوع كارها پيچيده كردن يك موضوع ساده است؛ مثل موضوعي كه همين حالا در ترانه مادري دنبال مي شود؛ جدا كردن دو برادر كه پدر و مادرشان را وقتي بچه بوده اند از دست داده اند و ... ما در اين كار بارها شاهد تكرار بعضي صحنه ها بوده ايم. به نظر شما اين تكرارها ملال آورنيست؟
**همان طور كه مي دانيد «ترانه مادري» بعد از مجموعه «نرگس» دومين كاري است كه به صورت روتين از شبكه سه سيما پخش مي شود. نرگس در زمان خودش بازتاب خيلي خوبي داشت و همين انگيزه خيلي خوبي بود تا من هم اين كار را تجربه كنم. در خصوص تكرار صحنه ها بايد بگويم تكرار صحنه ها همه به خاطر اين است كه ما جدال ميان 5-4نفر را مي بينيم كه فكر مي كنم همين تكرارها كار را جذاب كرده است و وجود همين تنشها قصه را جلو مي برد. حتما مي دانيد كه «ترانه مادري» حين پخش، ضبط مي شود و همين كار را سخت مي كند. پس مي بينيد كه ما از لحاظ توليد با «نرگس» فرق داريم. كارگردان «نرگس» فقط در زمان پخش كارهاي فني آن را انجام مي داد، در حالي كه ما همه اين كارها را با هم انجام مي دهيم.
* و قطعاً هم مثل خيلي از كارهايي از اين دست، روزانه بيش از پانزده ساعت فيلمبرداري داشتيد؟
** بله كاملا درست است! با وجود روزي بيش از شانزده ساعت فيلمبرداري، امكان انجام خيلي از خلاقيتها از بين مي رود؛ يعني عملاً غير ممكن مي شود. ولي خوشبختانه من در اين كار با گروه حرفه اي همكار بودم و به راحتي توانستم از پس كار بر بيايم. ضبط 50 قسمت 35دقيقه اي كار آساني نبود.
* ولي بيننده در هر قسمت شاهد پخش حداقل پنج شش دقيقه از بخشهاي كوتاهي از پايان قسمت قبل هم بود و ما تا به امروز درامي كه، به صورت تك دوربين و با اين عجله به پخش برسد، نداشته ايم؟
** دقيقا. من هم مي خواستم همين را بگويم. من مجبور بودم در هر قسمت لحظاتي از پايان قسمت قبل را هم نشان بدهم. به تصوير كشيدن متنهايي كه در دست داشتم، كار آساني نبود. راضي نگه داشتن مخاطبي كه هر شب سر يك ساعت معين مقابل تلويزيون مي نشيند هم آسان نبود.
* از اول چنين به نظر مي آمد كه قرار است مادر بزرگ (هما روستا) نقش محوري و پررنگي داشته باشد، ولي عملاً اين طور نشد؟
** نه از اول هم طرح چنين بود كه پويا و بهرام نقشهاي محوري را داشته باشند و همان طور هم پيش رفت. ولي خب يك كار درام بايد براي بيننده غير قابل پيش بيني و شوكه كننده باشد. از اول هم قرارمان بر اين بود كه «مادر» در نيمه داستان از قصه حذف شود، ولي داستان ما را تا قسمت بيست وهشتم پيش برد وآنجا كنار گذاشته شد.
* در اول داستان، بيننده مرتب با درگيري هاي سميرا براي فاش كردن حقيقت و هويت پسرها مواجه است، ولي عملا با مرگ مادر همه چيز فرق مي كند؟
** بله، همان طور كه گفتم، اين داستان درام است و درام ايجاب مي كند. به دليل تسلطي كه مادر بر همه افراد خانواده داشت، اين طبيعي است كه بعد از مرگش شرايط براي همه، فرق كند. همه كاراكترهاي ما در «ترانه مادري» خاكستري هستند. همه آدمها در موقعيتهاي مختلف تصميم ها و در نتيجه رفتارهاي متفاوتي از خود نشان مي دهند.
* به نظر شما، گاهي همين شخصيتهاي خاكستري اغراق آميز نيستند؟ بزرگ نمي شوند؟ گاهي رفتارهاي فرخ، ليلا يا ... براي من بيننده باور ناپذير مي شود؟
** درست است، ولي متأسفانه اين كه من بيننده يك شخصيت را يا سياه مي بينم يا سفيد، سالهاست جا افتاده وبه اصطلاح يك غلط مصطلح شده است. اينكه رفتار يك نفر اصلاً قابل پيش بيني نيست، اين كه الان خوب است و دقايق ديگر بد، از خصوصيات درام است. قرار نيست فرخ بد جنس همه كارهايش بد باشد كه؟!
* ولي همين غلط به قول شما مصطلح، سالهاست در خصوص شخصيتهاي خاكستري هم اتفاق مي افتد؟
** نه اين طور نيست. خود شما تا به حال نشده با يك نفر خوب باشيد و بعد شرايطي پيش بيايد كه با او مشكل پيدا كنيد و به اصطلاح بد بشويد؟
* تصور مي كنيد سرعت و شرايط سخت اين گونه كارها بيشتر به كدام بخش از كار لطمه وارد مي كند؟
** در مورد «ترانه مادري» بايد بگويم من فكر مي كنم تنها فضاسازي مجموعه قدري لطمه ديده باشد، و گرنه به كمك بازيگردان توانستم بازيهاي خوبي را كه مورد نظرم بود، از بازيگرها بگيرم و مشكلي را كه در اين گونه مجموعه ها بيشتر به چشم مي آيد، نداشته باشيم.
* گفتيد حضور بازيگردان بخصوص براي چنين مجموعه هاي طولاني و پرزحمت، لازم است. انتخاب بازيگران بر عهده چه كسي بود و شما چقدر در انتخاب آنها دخيل بوديد؟
** در مورد انتخاب بازيگران من هميشه با گروه كارگرداني و خود تهيه كننده مشورت مي كنم و براي تك تك شخصيتها گزينه هايي دارم. در مورد اين گروه هم در پيش توليد با هم مشورت كرديم و طي يك ماه بازيگران انتخاب شدند.
* و براي انتخاب دو برادر چطورعمل كرديد؟
**براي نقش پسرها (بهرام و پويا) حدود150نفر را تست زديم و در نهايت به سياوش خيرابي و محسن افشاني رسيديم. افشاني را براي نقش پويا، دستيارم آقاي حمزه اي پيشنهاد داد و از سياوش خيرابي هم تله فيلم «تلخون» آقاي اميني را ديدم كه به نظرم بازي خوبي ارائه داده بود.
يکشنبه 10 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]