واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان:
هر شاخه گل در بازار جهانی حدود 2 دلار ارزش دارد و با توجه به اینکه پایه اقتصاد ایران نفت رو به پایان است می تواند جایگزین تجارت نفت شود.
واحد مرکزی خبر : گل در فرهنگ های مختلف مظهر زیبایی و لطافت است و به همین دلیل مردم در مناسبت های مختلف آن را به هم هدیه می دهند و با این حال توجه به این مظهر زیبایی از منظر اقتصادی اعداد و ارقام جالبی را نشان می دهد .
این موضوع برای کشورهای نفت خیزی مثل ایران می تواند جایگزین مناسبی برای نفت باشد.
پرورش گل از پر زحمت ترین فعالیت های کشاورزی است که به گفته کارشناسان و متخصصان این رشته ، در عمل آوری آن ، عواملی چون فناوری روز و وضعیت بازار دخالت دارد.
البته پرورش گل از طرفی هم با توجه به مصرف آب کم بهره وری بیشتر دارد و در واحد سطح کوچک ، اشتغال زایی بیشتر.
ایرانیان از نخستین ملت هایی هستند که گل را به یکدیگر هدیه می داده اند و رواج آن در فضای سبز به بیش از 3 هزار سال پیش بر می گردد اما با این وجود توسعه و اقتصادی کردن آن به بیش از 80 سال برمی گردد.
قدیمی ترین گل خانه مدرن کشور به 75 سال و در استان مرکزی به 60 سال پیش برمی گردد.
ایران با داشتن 12 اقلیم از 14 گونه اقلیم شناخته شده در جهان ، با تفاوت درجه حرارت هوای بین 25 تا 40 درجه سانتی گراد ، از نظر شرایط وضعیت مناسبی برای تولید گل و گیاه دارد و جزو 15 کشور اول جهان است.
صنعت گل وگیاه نقش موثری نیز در اشتغال زایی دارد و با احداث هر 3 هزار متر مربع گل خانه مدرن ، برای 8 نفر شغل ایجاد می شود .
شرایط مناسب آب و هوایی در کنار انرژی و نیروی کار ارزان توجه به این استعداد را دو چندان کرده است.
اکنون سطح زیر کشت گل های زینتی در کشور1800 هکتار است و ایران از نظر تنوع گل ، رتبه نخست ، در میزان تولید جایگاه 17 و از نظر صادرات هم رتبه 107 جهان را دارد.
با وجود این ظرفیتها کشورمان در رتبه های آخر صادرات قرار دارد که نشان از بی توجهی به ظرفیت های تولید است.
کارشناسان معتقدند با توجه به توان بالقوه ایران ، سال جهاد اقتصادی فرصتی برای احیای جایگاه اقتصادی گل و گیاهان زینتی کشور است.
استان مرکزی در تولید گل بین استان های کشور سابقه ای طولانی دارد و اکنون رتبه دوم پس از استان مازندران را با خود اختصاص داده است.
شهرستان محلات در جنوب استان مرکزی مهد پرورش انواع گل و گیاهان زنیتی است و به هلند ایران معروف است.
بهار محلات بهار دیدنی و رنگارنگ از گل هایی است که با دست های پینه بسته باغبانان و گل کاران این شهرستان ایجاد می شود.
غیر از محلات ، خمین و اراک هم در پرورش گل و گیاهان زینتی در استان مرکزی نقش مهمی دارند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان محلات گفت : پارسال 8 میلیون 804 هزار دلار گل و گیاهان زینتی از این شهرستان به ژاپن ، امارات ، هلند ، استرالیا ، قطر و فرانسه صادر شد.
علی صفری افزود : صادرات در سال 89 به علت بی توجهی به ایجاد زیر ساخت ها با کاهش 15میلیون دلاری مواجه شد.
ابراهیمی رئیس اتحادیه گل و گیاهان زینتی استان مرکزی نیز با اشاره به اینکه گل خانه های این شهرستان سنتی است گفت : با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها گل کاران با مشکلاتی مواجه شده اند که میزان تولید و صادرات را کم کرده است.
رز ، مریم ، زنبق ، گلایول و داوودی گلهای شاخه بریده و انواع مینیاتور ، ساناز ، میخک ، اطلسی و شمعدانی گلهای فضای سبز و باغچه ای صادر شده را شامل می شود.
شهرستان محلات بزرگترین سطح زیر کشت گل و گیاه زینتی کشور را دارد و سالانه18درصد گل و گیاه کشور در این شهرستان تولید می شود.
بیش از 700 واحد گل خانه ای در شهرستان محلات وجود دارد و سطح زیر کشت گل و گیاهان زینتی این شهرستان به 900 هکتار می رسد.
برخی کارشناسان معتقدند : شهرستان محلات به عنوان شهر گل و گیاه به لحاظ داشتن شرایط اقلیمی و ویژگیهای منحصر به فرد یکی از مناطق مناسب برای کشت گلهای گل خانه ای است.
آنان می گویند : شاید کمتر منطقه ای در جهان دارای خصوصیات مناسب این شهرستان برای تولید گل باشد.
رئیس ایستگاه ملی تحقیقات گل و گیاهان زینتی محلات می گوید : 850 نوع گل داوودی در رنگ ها و اندازه های مختلف در فضایی به وسعت 3 هزار متر مربع در محلات در معرض دید عموم قرار گرفته است.
محمد بنی جمالی افزود : کار ثبت 300 نوع جدید گل داوودی که در این ایستگاه تولید شده در دست اقدام است و تا پایان امسال با نامگذاری این ارقام ، انواع گلهای داوودی ایستگاه تحقیقات محلات به هزار و 150 عدد افزایش می یابد.
مدیر عامل تعاونی گل و گیاه محلات هم گفت : وجود بیشترین تنوع تولید گل در کشور ، وجود یکی از 3 پایانه صادراتی گل کشور در منطقه ، تاسیس باغ رز ، تاسیس نخستین دهکده گل کشور در این شهرستان و توپوگرافی مناسب منطقه از ویژگیهای مهم این شهرستان در تولید گل است .
ابراهیم علی پور افزود : انواع گلهای شاخه بریده ، گلهای فضای سبز و گلدان های آپارتمانی ، عمده ترین تولیدات این شهرستان است و رز باغچه ای ، مینیاتور ، ساناز ، داوودی باغچه ای ، کلم زینتی و انواع درختان زینتی گلهای فضای باز را شامل می شود .
او سهم محلات در تولید درخت و درختچه زینتی را سالانه حدود100میلیون درخت و درختچه زینتی در کشور اعلام کرد.
علی پور گفت : گلهای آپارتمانی تولیدی این شهرستان از نوع یوکا ، دیفین باخیا ، آگلونما و نخل زینتی است و گلهای شاخه بریده شامل مریم ، رز ، داوودی و گلایل است.
برای توسعه پرورش گل و گیاهان زینتی در سال 75 مرکز تحقیقات گل و گیاهان زینتی در محلات راه اندازی شده است.
در این ایستگاه 10جلد کتاب ، 11 جلد نشریه علمی و فنی ، 11اختراع در بخش های خاک وآب تهیه و تدوین شده است.
رئیس سازمان بازرگانی استان مرکزی از پرداخت یارانه به پایانه های گل و گیاه خبر داد و گفت : بر اساس مصوبه دور سوم سفر هیئت دولت به استان مرکزی10درصد هزینه های بخش خصوصی بلاعوض به سرمایه گذاران بخش خصوصی پرداخت می شود.
اصغر عالیخانی با اشاره به نقش و جایگاه گل و گیاهان زینتی در بازارهای بین المللی و صادرات غیر نفتی کشور افزود : این کمک در زمینه توسعه و تجهیز پایانه گل و گیاه در قالب مشوق های صادراتی صورت می گیرد.
او گفت : در دور اول سفر هیئت دولت به استان فاز اول توسعه پایانه گل و گیاهان زینتی در شهرستان محلات به صورت 100 در صد اجرا شد.
جلوگیری از پرت گل و گیاهان زینتی یکی از راهکارهای دیگر توسعه صادرات این بخش است.
بابک اریجانی از گل کاران و صادر کنندگان گل در محلات برگزاری جشنواره ها در ارتقای کمی و کیفی تولید ، آشنایی تولید کنندگان با مسائل علمی جدید روز دنیا ، بازاریابی و ایجاد زمینه لازم برای افزایش تولید و صادرات را کارساز می داند.
رضا فروتن دیگر گل کار محلاتی هم مشکلات گمرکی هواپیمایی و حمل و نقل، تدوام نداشتن تولید به علت بیشتر بودن هزینه های تمام شده تولید ، کاشت غیر تخصصی ، واردات گل های مصنوعی و نبود حمایت را از جمله ی مشکلات گل کاران عنوان کرد.
ابراهیمی رئیس اتحادیه گل و گیاهان زینتی محلات نیز بازار پر نوسان گل و گیاه ، نبود ارتباط منسجم بین بخشی ، حضور نداشتن ایران در پایگاههای آماری بین المللی و رشد تورم را از موانع اصلی بر سر راه تولید و صادرات گل اعلام و تاکید کرد باتوجه به پتانسیل موجود در ایران ازنظر پرورش و تولید گل با برنامه ریزی کلان می توان ، گل را جایگزین صادرات نفت کرد و دریچه چاههای نفت را بست .
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 325]