واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: برای غزل سرا و شاعر تصویرها
امروز ـ ۹ اردیبهشت ماه ـ اولین سالروز درگذشت نعمت حقیقی ـ یكی از قدیمی ترین فیلمبرداران سینمای ایران ـ است كه سال گذشته از دنیا رفت.
امروز ـ ۹ اردیبهشت ماه ـ اولین سالروز درگذشت نعمت حقیقی ـ یكی از قدیمی ترین فیلمبرداران سینمای ایران ـ است كه سال گذشته از دنیا رفت.
او متولد ۱۳۱۸ در تهران است و از آثاری كه مقابل دوربین نعمت حقیقی ثبت شد می توان از «گوزن ها»، «داش آكل»، «بلوچ»، «خاك»، «غزل»، «دشنه»،
«تنگسیر»، «شازده احتجاب»، «سفیر»، «دزد عروسك ها»، «عروس»، «ناصرالدین شاه آكتور سینما»، «روز فرشته»، «معجزه خنده»، «فصل پنجم»،«جهان پهلوان تختی» و «شوكران» نام برد.
نعمت حقیقی درباره كم كاری اش در طول سال های فعالیتش گفته بود: «البته گمان می كنم بخشی از این جریان ناآگاهانه بوده. اما پنجاه شصت درصد دلیلش این بوده كه همیشه روی سناریو خیلی حساسیت داشته ام. همیشه دلم می خواسته كاری را كه می پذیرم دوست داشته باشم، یك علت كلی و مهمش این است كه هرگز به فیلمبرداری به صورت شغل نگاه نكرده ام. كارم فیلمبرداری است، ولی شغلم فیلمبرداری نیست. مثلا همیشه دلم می خواسته فیلم بسازم، ولی چنان ارزشی برای كارگردانی فیلم قایلم كه همیشه فكر می كرده ام زود است. هیچ وقت فكر نمی كنم حالا كه چپ و راست آدم هایی می آیند و اسم كارگردان روی خودشان می گذارند من هم یك قصه را خرد كنم و فیلم بسازم؛ یعنی همان وسوسه ای كه گریبان خیلی ها را می چسبد، شاید هشتاد نود درصد كارگردان ها فكر می كنند همین كه قصه ای را تقطیع كردند و موقع فیلمبرداری اگر فلان آدم از چپ وارد شد بایستی از راست خارج شود، یا این كه اگر پایین را نگاه كند دیگری باید بالا را نگاه كند واقعا كارگردان شده اند، بدون آن كه در نظر داشته باشند چه استعدادها و آگاهی هایی بایستی در وجود هر آدمی باشد كه به سوی این كار برود. من تا آن جاكه ممكن است كوشش كرده ام این كار را نكنم و از یكی دو فیلمی هم كه در تلویزیون و كانون ساخته ام پشیمانم. دلم می خواهد فیلم بسازم، ولی باز هم فكر می كنم زود است. همه می دانند كه هر فیلمبرداری با فیلم اول دومش تكنیك های كارگردانی را یاد می گیرد، ولی من هیچ وقت این جور به قضیه نگاه نمی كنم، و كار را سهل و آسان نمی گیرم، و فكر می كنم سینما ورای این چیزها است».
عزیز ساعتی درباره این فیلمبردار فقید با بیان این كه حقیقی در انتخاب فیلم هایش دقت بسیاری داشت به ایسنا گفته بود: او با هر فیلم گام بلندی برداشت از كار برای سینمای تجاری صرف پرهیز كرد و در كنار كارگردانان جوان سینما به حرفه فیلمبرداری و تصاویر سینمای ما جان تازه ای بخشید.
این فیلمبردار با اشاره به فیلم های «داش آكل»، «چشمه»، «شازده احتجاب»، «رهایی»، «تنگسیر»،«گوزن ها» و ...، تصاویر این فیلم ها را یادگارهای فراموش نشده «نعمت حقیقی» برای تاریخ سینمای ایران خواند و معتقد است: «حقیقی» آرام، خوشرو و در كارش بسیار دقیق و سختگیر بود و یادش همیشه گرامی و آثارش همیشه زنده خواهد ماند.
تورج منصوری هم گفته بود: نعمت حقیقی آخرین نفر از نسلی روشنفكر و در عین حال هنرمند، غزل سرا و شاعر تصاویر بود.
رییس انجمن فیلمبرداران سینمای ایران یادآور شده بود:بقیه ی فیلمبرداران آن نسل یا در ایران نیستند و یا از دنیا رفته اند؛ مانند مهرداد فخیمی كه هنوز داغش آرام نشده بود كه داغ جدیدتری اتفاق افتاد و همه ی ما را آزرد.
وی ادامه داد: شخصی مانند «حقیقی»، جزو آدم هایی بود كه به لحاظ حساسیت و شناخت تصاویری كه از او به یادگار مانده، شناخت از سینما و ادبیات، ظرفیت های بی حدی داشت كه منحصر به فردش كرده بود و شاخص ترین آثار سیاه و سفید دهه ی ۵۰ از «چشمه» تا «داش آكل» متعلق به اوست.
منصوری با بیان این كه فیلم های متفاوت حقیقی كار او را كاملا شاخص كرده بود، تصریح كرد: تفاوت در نگاهش به خوبی دیده می شد و مناسب با هر فیلمنامه كار را طراحی می كرد و نورپردازی بسیار شاعرانه و ماهرانه ای در آثارش داشت و جزو آدم هایی است كه روی فیلمبرداری سینمای ایران تاثیر بسیار جدی گذاشته است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 410]