واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به آداب و رسوم مردم كرمان در ماه مبارك رمضان
داخلي. فرهنگي. رمضان.
مردم كرمان همچون ديگر هموطنان در ماه مبارك رمضان در تزكيه نفس و انجام عبادات و فرايض مقدس اين ماه مقيد هستند و بر انجام آيينهاي مذهبي خاص ماه مبارك تاكيد دارند.
يكي از كارشناسان مركز كرمانشناسي در خصوص رسوم آداب و سنن كرمانيها در ماه مبارك رمضان به ايرنا گفت: مردم كرمان سعي ميكنند تا هرگونه جشن و مراسمي را كه تدارك ديدهاند قبل از حلول ماه مبارك رمضان در ماه شعبان برگزار كنند كه از آنها به عنوان "كلوخانداز" نام ميبرند.
بتول امينيان افزود: كرمانيها از بيست و پنجم شعبانالمعظم مقدمات آماده شدن براي استقبال از ماه مبارك رمضان را فراهم ميكنند.
وي گفت: در قديم در اوايل ماه مبارك رمضان در بين خانمها به ويژه زنان سالخورده مرسوم بود به جهت خواصي كه در قهوه(قاووت كرماني) وجود داشت پس از حل كردن در آب، آن را به پيشاني خود ميماليدند.
كارشناس مركز كرمانشناسي اضافه كرد: همچنين كودكان به گرفتن روزه كله گنجشكي تشويق ميشدند تا كمكم به روزه گرفتن كامل عادت كنند.
وي گفت: علاوه بر آن بزرگترها با دادن "سر روزهاي" به دختران و پسران كه نوعي هديه و كادو مناسب بود بچههايي را كه به سن تكليف ميرسيدند ترغيب به فريضه مقدس روزه ميكردند.
او گفت: با آغاز ماه مبارك رمضان كسبه نيز نزديك افطار شروع به بستن محل كسب و كار خود ميكنند.
وي افزود: در واقع ساعتي پيش از افطار شهر كرمان كاملا در آرامش فرو ميرود، حالت قداست ماه مبارك رمضان مشخص ميشود و خانهها بوي فضيلت، عبادت و رحمت رمضان به خود ميگيرند.
يكي از روحانيون كرماني نيز از ماه مبارك رمضان به عنوان ماه ميهماني خداوند بر بندگان خود ياد كرد و گفت: با فرارسيدن اين ماه مردم بيشتر در مساجد حضور مييابند و قبل از صرف افطار نماز خود را به جماعت برگزار ميكنند.
حجتالاسلام موسوي افزود: مردم در اين ماه علاوه بر تزكيه نفس و نيايش با خداوند، فرصت ديدن يكديگر را بيشتر پيدا ميكنند.
وي از حضور مردم خداجو در آيينهاي احيا در شبهاي قدر و نذر زولوبيا و باميه به معتكفين در مساجد و تكايا به قصد برآورده شدن حاجات، به عنوان رسم و رسوم مردم كرمان در اين ماه نام برد.
او افزود: افطاري دادن به آشنايان روزهدار براي كسب ثواب از سنتهاي خانوادههاي كرماني در ماه مبارك رمضان ميباشد.
وي گفت: با نزديك شدن به شبهاي قدر كرمانيها علاوه بر دادن افطاري خانوادگي، افراد خير و متمكن نيز اقدام به دادن افطاريهاي عمومي در مساجد و تكيهها ميكنند و با تواضع و فروتني از آشنايان و نيازمندان ميخواهند بر سر سفره آنان حضور يابند.
يكي از زنان سالخورده كرماني هم در خصوص غذاها و خوراكيهاي ماه مبارك رمضان گفت: اكثر خانوادهها در ماه مبارك رمضان در هنگام افطار و سحر "قاتق عدس، شيربرنج، شلهزرد، فرني، نان برنج، قاووت، پشمك، زلوبيا و باميه" ميل ميكنند.
فاطمه ايرانمنش در مورد آيينهاي رايج در بين مردم گفت: براي احترام شهادت امام علي(ع) در ايام شبهاي قدر و ملزم نشدن ميزبان به پرداخت فطريه به ويژه در روزهاي ۲۸و ۲۹اين ماه، از رفتن به منزل يكديگر خودداري ميكنند.
وي افزود: با پايان ماه مبارك و رويت هلال ماه و حلول عيد سعيد فطر علاوه بر حضور در نماز عيد، كوچكترها به ديدار بزرگترها ميروند و پايان ماه ميهماني خداوند را جشن ميگيرند.
او يكي ديگر از سنتهاي ماه مبارك رمضان را كه بيشتر در گذشته رايج بود خواندن "اللهرمضوني" توسط پسران و "كليدزني" دختران در شبهاي قدر ذكر كرد.
اين شهروند كرماني گفت: در اين شبها تعدادي از پسران به منازل ميرفتند و با خواندن شعرهاي مخصوص ماه مبارك از خانوادهها كمك ميگرفتند.
وي گفت: دختران نيز با پوشيدن كامل چهره خود با چادر سياه و با استفاده از يك كليد و يك الك در منازل را ميزدند و بدون گفتن هيچگونه حرفي با نيت برآورده شدن حاجات خود اقدام به كليد زدن ميكردند.ك/۴
شنبه 9 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 367]