واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: مشت نمونه خروار - وليالله شجاعپوريان
جمهوري اسلامي ايران با كسب رتبه پنجاهويكم در المپيك پكن، ضعيفترين رتبه را در طول تاريخ المپيك كسب و سقوط 22 پلهاي را تجربه كرده است. بزرگترين كاروان ورزشي پس از انقلاب - 55 نفره - و با هزينهكرد بالغ بر 4 ميليارد تومان، از قريب هزار مدال المپيك تنها دو مدال به ارمغان آورد. اين قلم يادداشتنويس ورزشي نيست و قصه تحليل بزرگترين ناكامي و شكست ورزش كشور را در دهههاي اخير دنبال نميكند اما اين شكست را دستمايه رفتارشناسي عملكرد مجموعه مديران دولت نهم در تمامي عرصههاي اقتصادي، سياسي، اجتماعي، داخلي و خارجي قرار داده است تا بگويد مديريت تربيتبدني كشور شبيه و همگن با مديريت كشور در بخشهاي ديگر است و انتظار نتايجي متفاوت و درخشان از آنچه در المپيك پكن كسب كردهايم، توقعي گزاف و نايافتني بوده و وضعيت كشور در عرصههاي مختلف مشابه جايگاه آن در عرصه ورزش است.
در سه سال گذشته، مديران ارشد ورزش دولت نهم، بسان ساير دولتمردان آن، با دستگاه عظيم تبليغاتي و رسانهاي و صرف هزينهها و اعتبارات بيسابقه كه از بركت حساب ذخيره ارزي به سهولت در اختيار آنان قرار گرفت، سعي در بينظير جلوه دادن اقدامات خود كرده و از دستاوردهاي بزرگ در عرصه ورزش سخن ميراندند. ترجيعبند مسوولان اين سازمان، استعمال واژههاي ، و در بزرگنمايي اقدامات خود و بياهميت جلوه دادن عملكرد مديران گذشته بوده است. در همين داستان المپيك، رئيس سازمان تربيتبدني، دهها بار با بهرهمندي از رسانهها، بهويژه صدا و سيما، خبر از اعزام پرتعدادترين كاروان ورزشي دوران انقلاب و نويد كسب حداقل 14 تا 15 مدال را داده است اما چون زمان عمل و نتيجهگيري از عملكردها فرا رسيد، بدترين شكست ورزشي در تاريخ انقلاب رقم خورده است و باطن ادعاها و شعارها و گزافهگوييها عريان و نمايان شد. در ورزش هر شعار و عمل يك تابلو و نتيجه قطعي در پي دارد. مثلا هر تيمي با نتيجه يك بر صفر برنده و با نتيجه دو بريك بازنده است. با كسب بيشترين مدالآوري جايگاه كشورها در ميدانهاي بزرگ جهاني تعيين ميشود. نه پيروزي در المپيك را ميتوان با ادعا و شعار و بزرگنماييها كسب كرد و نه شكست در آن را ميتوان به عوامل غيبي از جمله استكبار جهاني يا عملكرد گذشتگان مرتبط كرد. در اين عرصه، نميتوان با ريخت و پاش پول نفت يا با دلاليها و هزينههاي چندين برابري از جيب ملت مثلا قطعات هواپيماها را از بازار سياه تامين كرد يا به تنظيم مقطعي شوكهاي بازار اقتصاد پرداخت. بسا در ساير حوزهها بتوان با قلب واقعيتها، دستكاري در آمارها، هياهوهاي رسانهاي و دعاوي اثباتنشده، ضعفها و مشكلات عمده كشور را پنهان كرد يا در افكار عمومي با تصويري معكوس و مخدوش به روتوش و آرايش واقعيتها پرداخت ولي در ميادين ورزشي و المپيك نميتوان با هيچ ترفندي حقايق را از مردم كتمان كرد. همچنين در مقوله ورزش برخلاف ساير حوزهها، خيلي نميتوان ناكاميها و شكستها را به گذشتگان نسبت داد، چه آنچه موفقيتها و شكستها، عيني و نقدي و برآيندي از تصميمها و مديريت حاكم و كنوني بر فدراسيونها و مجموعه دستگاه ورزش كشور است. گرچه در مقايسه با گذشته نيز ناكامي در المپيك اسفناك و غيرقابل توجيه بوده است و سقوط 22 پلهاي را شاهد بودهايم. بههر حال، آنچه بر مديريت ورزش كشور گذشت، جدا از روشها و شيوههاي مديريتي دولت نهم در عرصههاي ديگر نيست و بهعبارتي عملكرد اين دولت در اقتصاد و سياست و فرهنگ شبيه ورزش و نتايج ضعيف آن در المپيك است. در ورزش چون با آمار كمي و رياضي مواجه هستيم، راه فرار و توجيه بسته است و در ساير حوزهها راههاي توجيه و تاويل بسي گشوده است. از اين روي و از منظر رفتارشناسي دولتمردان نهم كه به عملكرد پرنقص و خطاي اين دولت در تمامي بخشها انجاميد، به اختصار اشاره ميشود .
الف- بيتجربگي و فقدان مهارت كافي
از مشخصههاي بارز غالب مديران دولت نهم، فقدان تجربه لازم، تخصص و دانش مرتبط و مهارت كافي در مسووليتها و ماموريتهاي مهم و حياتي است كه برعهده آنان گذاشته شده است. امروزه از پيشنيازهاي حتمي مديريت موفق، داشتن تخصص و دانش لازم، وجود مهارتهاي شغلي و فني و نيز تجربه ممتد و كافي در حوزههاي مديريتي است. از اين منظر ترديدي نيست، نتيجه قهري گماردن مديران فاقد تخصص و دانش لازم در حوزههاي تخصصي چيزي جز عقبگرد، ركود و خرابكاري نخواهد بود. دولتمردان نهم را بايد از لحاظ بيتجربگي و فقدان مهارت و دانش كافي، فقط با مديران اوايل انقلاب مقايسه كرد. در بحبوحهاي كه انقلاب نه به مديران گذشته اعتماد داشت و نه خود فرصت كادرسازي و تربيت مديران امين و شايسته، از اين رو از انقلابيون بعضا كمتجربه در مديريتها استفاده كرد و البته چارهاي جز اين نيز نبوده است. اما آيا اكنون پس از سه دهه از انقلاب و صرف هزينههاي زماني و مالي فراوان و تربيت هزاران مدير متخصص و كاردان و امين در كشور بايد بسان اوايل انقلاب عمل كرد؟
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
شنبه 9 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]