واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: يك تحليلگر مسائل عراق در گفتگو با آفتاب مطرح كرد: مالكي خط قرمز ايران است
سخنان آيتالله سيد علي سيستاني، مرجع ايراني شيعيان جهان كه در عراق سكونت دارد و رهبري مذهبي و سياسي شيعيان اين كشور را عهدهدار است، اين هفته در صدر اخبار مربوط به عراق جاي گرفت. آيتالله سيستاني در اين هفته، ابتدا در سخناني كه به نقل از او در يك پايگاه خبري اينترنتي عراق منتشر شد، ضمن تاكيد بر اين امر كه توافقنامه امنيتي بغداد و واشنگتن لكه ننگي در تاريخ عراق است از نوري المالكي نخست وزير عراق خواست كه توافقنامه مذكور را تا زماني كه تضمين كننده حقوق ملت عراق و حاكميت اين كشور نباشد، امضا نكند. آيتالله سيستاني كه پيش از اين مخالفت خود را با ادامه حضور اشغالگران اعلام كرده بود از نوري المالكي نخست وزير عراق خواسته است كه توافقنامه امنيتي را تا زماني كه تضمين كننده حقوق ملت عراق و حاكميت اين كشور نباشد، امضا نكند. آيتالله سيستاني اين مطلب را در ديدار اخير مالكي با وي در نجف اشرف و زماني كه دستش را براي دست دادن به سوي اين مرجع دراز كرده بود، بيان داشت. آيتالله سيستاني در اين ديدار گفت: «من نميخواهم كه اين دست توافقنامهاي را امضاء كند كه لكه ننگي در طول تاريخ عراق باقي بماند و به عراق زيان وارد كند». با اين حال، آيتالله سيستاني، روز چهارشنبه از مردم عراق خواست تا براي مشاركت در انتخابات سرنوشت ساز شوراهاي استاني در فهرستهاي انتخاباتي ثبت نام كنند. يك منبع آگاه در دفتر آيت الله سيستاني اعلام كرد مرجع تقليد شيعيان عراق از مردم اين كشور خواست تا در فهرستهاي انتخاباتي ثبتنام كنند زيرا اين فهرستها از نگاه سازمان ملل اسناد مهمي است. سرويس بينالملل آفتاب، براي بررسي نقش آيتالله سيستاني در صحنه پيچيده سياست در عراق، و نيز تحولات تازه در روابط ايران و عراق، گفتگويي با سيد محمد صادقالحسيني، از تحليلگران برجسته جهان عرب انجام دادهاست. آنچه در پي ميآيد، بخش نخست اين گفتگو است.
آفتاب: يك تحليلگر مسائل عراق در مورد عدم موضع آيتالله سيستاني در مورد تصويب پيماننامه امنيتي عراق و آمريكا گفت: «آيتالله سيستاني گفتهاند كه بايد از جسد ايشان رد شوند تا اين توافقنامه امضاء شود. نبايد تصور شود كه آقاي مالكي بدون نقطهنظر ايران و آيتالله سيستاني در قدرت باقي مانده است».
سيدمحمدصادق الحسيني تحليلگر جهان عرب كه با خبرنگار سرويس بينالملل آفتاب گفتگو ميكرد، با بيان مطلب فوق، در مورد تلاش سعدحريري براي جابهجايي عقبه مذهبي شيعيان لبنان از ايران به عراق كه طي ملاقات اخير او با آيتالله سيستاني انجام شد، گفت: «هيچ مرجع شيعي در دنيا با توجه به جامعه و تمدن ايران بدون در نظر گرفتن حاكميت موجود، از اين سرزمين صرفهنظر نميكند؛ آيتالله سيستاني اكنون در ايران ميليونها نفر مقلد دارد و ارتباط مالي و شبكه اقتصادي ايشان از عراق تا شبه قاره هند گسترده شده است».
وي درباره جايگاه مرجعيت شيعه عراق در جهان اسلام خاطرنشان كرد: «عالمان شيعه بسيار هوشمندتر از اين هستند كه افرادي نظير سعد حريري بتواند آنها را فريب دهد. سعد حريري دست خالي از عراق خارج شده است و ايران نيز توجهي به او نكردهاست. در واقع، با اين حساب تئوري حريري كه تلاش ميكرد شيعه عرب را در مقابل شيعه عجم قرار دهد شكست خورده است».
اين كارشناس مسائل عراق
” تئوري حريري كه تلاش ميكرد شيعه عرب در مقابل شيعه عجم قرار دهد شكست خورده است.... “
در مورد واكنش مقامات عراقي به طرح موضوع شيعه عرب و ايراني افزود: «دولت عراق نيز معتقد است كه شيعه عرب و عجم وجود ندارد؛ بلكه بايد شيعيان عراق تقويت شوند تا بتوانند حكومت را در اختيار داشته باشند. بنابراين سعد حريري بايد مشكل خودش را در جاي ديگري حل كند».
وي گفت: «حريري بحث شيعه راديكال و معتدل را مطرح كرد و عراقيها در پاسخ گفتند كه اعتدال به معني تسليم نيست و در موقع لزوم مقاومت خواهند كرد».
صادق الحسيني درباره نظر مرجع شيعه عراق در مورد پيمان امنيتي عراق گفت: «آيتالله سيستاني گفتهاند كه بايد از جسد ايشان رد شوند تا اين توافقنامه امضاء شود».
صادقالحسيني با اشاره به حمايتهاي ايران و آيتالله سيستاني از نوريالمالكي، نخستوزير
” نبايد تصور شود كه آقاي مالكي بدون نقطهنظر ايران و آيتا.... سيستاني در قدرت باقي مانده است.... “
عراق تأكيد كرد: «نبايد تصور شود كه آقاي مالكي بدون نقطهنظر ايران و آيتالله سيستاني در قدرت باقي مانده است».
وي در ادامه افزود: «ايران در آخرين مذاكراتي كه با آقاي كراكر داشت اعلام كرد كه تغيير آقاي مالكي خط قرمز ايران است و آنها نميتوانند اقدام به تغيير مالكي كنند. در كنار اين موضوع آيتالله سيستاني به مالكي گفته است كه اگر به وظيفه خودش درباره پيمان امنيتي عمل نكند خودش وارد قضيه ميشود».
اين كارشناس مسائل خاورميانه در مورد تاريخ خروج سربازان آمريكايي از عراق طي توافق پيمان امنيتي عراق خاطرنشان كرد: «تصويب توافقنامه امنيتي در اين شرايط به هيچ عنوان امكانپذير نيست».
وي افزود: «در واقع اگر اين پيمان تصويب شود عراق منفجر ميشود. مقامات آمريكايي اعلام كردهاند كه از ژوئن سال 2009 خروج سربازارن آمريكايي از شهرها شروع ميشود و تا سال 2011 به طور كامل از عراق خارج ميشوند ولي اين موضوع ترفندي است كه سعي ميكنند از اين طريق امتياز بيشتري از دولت عراق بگيرند».
جمعه 8 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 254]