واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مصاحبه اختصاصي هاتفي:دستگاههاموظف به اختصاص يك درصداعتبارات خودبه صنايع دستي شدند-۱
فرهنگي. ميراث فرهنگي . ساير
معاون صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گفت:بر اساس مصوبه دولت به منظور احيا، حفظ و تقويت هنرهاي سنتي و صنايع دستي دستگاه هاي اجرايي ازجمله وزارتخانه ها، شركتها و موسسههاي دولتي موظف شده اند يك درصد اعتبارات خود را به اين بخش اختصاص دهند.
حسين هاتفي فارمد روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگي ايرنا افزود: دولت پيش از اين دستگاهها را به تجهيز مكانهاي مناسب و خريد اقلام صنايع دستي براي نمايش آنها مجاز كرده بود كه با پيگيريهاي معاونت صنايع دستي در اين مصوبه كلمه مجاز به موظف تغيير يافت.
وي گفت: همچنين جوايز مديران و هداياي دولت به صنايع دستي اختصاص يافته است و ۲۰درصد جوايز بانكها بايد صنايع دستي باشد.
هاتفي به تاريخچه شكلگيري معاونت صنايع دستي اشاره كرد و گفت: براساس بررسيهاي دولت نهم در مورد صنايع دستي كشور و مطالعاتي كه در مورد صنايع دستي ساير كشورها مانند تايلند، هند، تركيه و چين صورت گرفت، صنايع دستي از وزارت صنايع منفك و به سازمان ميراث فرهنگي پيوست.
وي افزود: اين سازمان نتوانست وامهايي كه از بانكها گرفته بود و بدهي كه به هنرمندان داشت را پرداخت كند در نتيجه سازمان صنايع دستي منحل و براي پرداخت بدهي ها، اموال سازمان به فروش گذاشته شد و سازمان ميراث فرهنگي از آن پس متولي صنايع دستي كشور شد.
وي گفت: در اين زمان صنايع دستي بيش از ۵۰ميليارد ريال بدهي داشت و با توجه به تامين مواد اوليه بخش كوچكي از توليدكنندگان صنايع دستي و هزينه هاي اياب و ذهاب، خريد، فروش و صادرات صنايع دستي و پرداخت اجاره كارگاه ها، زيان ده بود.
وي افزود: سازمان ميراث فرهنگي ميتواند به صنايع دستي كمك كند تا دوباره جان بگيرد و به جايگاهي برسد كه بتواند در سطح ملي و در زندگي روزمره مردم جاري و ساري شود.
هاتفي گفت: ساختار سازماني، جانمايي مديريتها و وضعيت پرسنلي صنايع دستي از مهر ماه سال گذشته تعيين شد. از ۱۰ماه گذشته مديران كل آن در سازمان مستقر و مجموعه سازمان به صورت تشكيلاتي در بخش صنايع دستي فعاليت خود را آغاز كرد.
معاون صنايع دستي گفت: براساس يافتههاي علمي و مطالعات كارشناسان سازمان و پژوهشهاي كشورهاي موفق، شش محور مهم در مورد صنايع دستي كشور بايد مورد توجه قرار ميگرفت كه در چيدمان مديران سازماني به آن توجه شده است.
وي افزود: حفظ هنرهاي سنتي و صنايع دستي موجود كشور، احياي صنايع دستي منسوخ شده، حمايت از توليد، بازرگاني و هنرمندان صنايع دستي و هنرهاي سنتي و توسعه و ترويج صنايع دستي از جمله آموزش، استفاده از فناوريهاي جديد و آي تي از اهداف اين معاونت است كه براي هر كدام يك اداره كل در سازمان ميراث فرهنگي تشكيل شده است.
*** حمايت از توليد، بازرگاني و هنرمندان صنايع دستي
هاتفي با بيان اين كه بودجه صنايع دستي براي انجام برنامههاي اين معاونت كافي نيست، گفت: ما نميتوانيم تنها به بودجههاي صنايع دستي و آنچه كه در سازمان برنامه و سازمان ميراث فرهنگي تعريف ميشود، متكي باشيم.
وي افزود: با اتكاي به اين بودجه، هيچ اتفاقي در صنايع دستي نخواهد افتاد، مگر اينكه بتوان سهمي را از ساير دستگاهها مانند مخابرات، راه و بانكها براي صنايع دستي گرفت.
وي گفت: نخستين گام تعيين سهمي بود كه سازمان ميراث فرهنگي ميتوانست به صنايع دستي اختصاص دهد. اين سهم رقم ريالي ندارد. در بسياري از ساختمان هاي تاريخي مرمت شده در اكثر استان ها، به دستور سازمان فضاهايي براي حضور هنرمندان و معرفي صنايع دستي درنظرگرفته شد.
وي افزود: با هدف حمايت از هنرمندان صنايع دستي و كمك به تكميل جاذبه هاي گردشگري، تعداد قابل توجهي از اين مكانها در اختيار صنايع دستي استانهاي مختلف قرار داده شد.
* شهرك و بازارچههاي صنايع دستي
معاون صنايع دستي گفت: دولت در همه سفرهاي استاني حداقل تاسيس يك بازارچه و يك شهرك صنايع دستي را براي كمك به صنايع دستي كشور مصوب كرده است.
وي افزود: براساس مصوبه راه اندازي شهرك صنايع دستي، همه استانهاي كشور موظف شدهاند بازارچه و شهرك صنايع دستي راه اندازي و زيرساختهاي آن شامل زمين، آب، برق، راه، تلفن و گاز را استانداري و اداره كل استان ها تامين كنند.
وي با بيان اين كه مطالعات آن را سازمان ميراث فرهنگي انجام ميدهد، افزود: تاكنون مطالعات هفت استان تمام شده و تا پايان شهريور ماه كارشناسان بايد نتيجه مطالعات خود را به سازمان ارايه دهند تا به صورت فراخوان عمومي بخش خصوصي براي سرمايهگذاري دعوت شود.
هاتفي گفت: اتحاديهها و تعاونيهاي صنايع دستي و توليدكنندگان بزرگ مي توانند براي سرمايهگذاري در اين بخش اعلام آمادگي كنند.
وي افزود: در مورد بازارچههاي دائمي صنايع دستي اولويت به اين صورت است كه بازارهاي قديمي مرمت شده، در اختيار صنايع دستي قرار گيرد كه تاكنون ۴۰مركز به اين امر اختصاص يافته است.
وي بابيان اين كه بازارچههاي موقت نيزدر بسياري از استانها در ايام خاص برپا ميشود، گفت: در نوروز امسال استانها از ۴تا ۴۰بازارچه موقت راه اندازي كردند كه درآمد خوبي را براي توليدكنندگان صنايع دستي در سراسر كشور ايجاد كرد.
* ساخت كيوسك فروش صنايع دستي
هاتفي گفت: ايجاد يك هزار كيوسك يا فضاي فروش صنايع دستي در اماكن تاريخي و فرهنگي كشور مانند تخت جمشيد، يكي ديگر از اقدامات دولت در بخش حمايت از صنايع دستي است كه فراخوان آن تا پايان شهريور ماه براي عموم مردم اعلام ميشود.
وي به ايجاد نمايشگاههاي داخل كشور با عنوان نمايشگاه صنايع دستي سراسري با حضور همه استانها اشاره كرد و افزود: طي پنج ماه گذشته هفت نمايشگاه سراسري برگزار شده است.
وي گفت: نمايشگاههاي منطقهاي حدود هشت استان پيراموني يك استان در آن شركت ميكنند و نمايشگاههاي استاني خود استان و شهرستانهاي آن شركت مي كنند.
*** تشكيل NGOها، اتحاديهها و تعاونيهاي صنايع دستي
هاتفي گفت: بخش عمدهاي از مشكلات صنايع دستي به بازاريابي مربوط است.چون بازاريابي مناسبي نداريم، نميتوانيم فروش خوب و گردش مالي خوبي در عرضه و تقاضا داشته باشيم.
وي با بيان اين كه ما بازارشناسي نداريم و بازارهاي داخلي و خارجي را نمي شناسيم، افزود: وقتي بازار را نميشناسيم، بازارياب خوبي هم نيستيم و نميتوانيم بازار خود را حفظ كنيم در نتيجه آن را به رقيب خود مي سپاريم.
وي افزود: در اين زمينه نيز دولت نميتواند به تنهايي وارد شود، بلكه بايد تعاونيها و اتحاديهها شكل بگيرد تا بتواند فضاي مناسبي را براي بازريابي و بازارشناسي در داخل و خارج از كشور فراهم كند.
وي گفت: در اين مورد همه استانها شركت كردند و در تعدادي از استانها حدود ۱۲تعاوني تشكيل شده و اين اقدام منجر به افزايش صادرات شده است.
*** حفظ و احياي صنايع دستي
معاون صنايع دستي گفت: ۲۵۵رشته فعال صنايع دستي در كشور وجود دارد كه هر يك دهها زيررشته دارد و در دنيا از نظر كيفيت و كميت كم نظير و يا بي نظير است اما بسياري از آنها به دليل عدم پردازش كافي و تبليغات نامناسب، در دنيا ناشناخته مانده است.
وي افزود: براي اين منظور در اداره كل حفظ و احياي صنايع دستي، راه اندازي بانك اطلاعات صنايع دستي آغاز شده است.
وي ادامه داد: مشكل ديگر صنايع دستي در سطح داخلي، عدم توجه جدي مردم به اين دسته از صنايع و خروج آن از زندگي روزمره و عدم توجه مديران ارشد و رسانههاي كشور است.
* مستندسازي صنايع دستي
هاتفي گفت: مستندسازي صنايع دستي براي حفظ و انتقال آن به نسلهاي آينده نيز شروع شده و تاكنون ۳۳رشته صنايع دستي كشور مستندسازي و فيلم آن با كمك بهترين كارگردانان فيلم مستند كشور تهيه شده است.
وي با اشاره به تهيه مستند مكتوب صنايع دستي افزود: تهيه مستند مكتوب صنايع دستي با كمك دانشگاهها و دانشجويان و تحقيقات علمي و پژوهشي در استانها آغاز شده است.
وي گفت: در ۲۸دانشگاه كشور رشتههاي صنايع دستي كشور در مقطع كارداني، كارشناسي و كارشناسي ارشد و در مراكز علمي، كاربردي در ۹استان كشور تدريس ميشود كه پايان نامههاي دانشجويان اين رشتهها در مورد صنايع دستي در ابعاد اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و سياسي انجام ميشود.
* راه اندازي كارگاههاي هنرهاي سنتي
هاتفي گفت: راه اندازي كارگاههاي هنرهاي سنتي براي حفظ و احياي رشته هاي منسوخ شده و درحال فراموشي در برخي از استانهاي كشور مانند رشته قالي زربفت كاشان آغاز شده است.
وي با اشاره به احياي رشته نمدمالي و كاربري آن در ۷۰بخش مختلف افزود:
پنج استان مانند چهارمحال و بختياري احياي اين رشته را آغاز كرده اند.
* تهيه بانك اطلاعاتي صنايع دستي
معاون صنايع دستي جمع آوري اطلاعات در مورد مجموعه هنرهاي سنتي از اقسا نقاط دوردست كشور براي تهيه بانك اطلاعاتي صنايع دستي و هنرهاي سنتي را يكي ديگر از اقدامات اين معاونت جهت احياي صنايع دستي ايران و معرفي آن به جهانيان عنوان كرد.
وي افزود: اين بانك اطلاعاتي با كمك همه استانها و ساير ارگانها مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان تبليغات اسلامي كه در اين زمينه دخيل هستند و روي معماري، موسيقي، تئاتر، خوشنويسي و نگارگري كار كردند، تهيه مي شود.
* احياي رشتههاي منسوخ شده صنايع دستي
هاتفي گفت: ۱۵رشته منسوخ شده صنايع دستي در كشور وجود دارد كه تعداد ۵ رشته در سال جاري احيا ميشود و ۱۰رشته باقي مانده نيز طي دو سال آينده احيا ميشود.
وي افزود: همچنين تمهيداتي انديشيده شده تا از منسوخ شدن رشتههايي كه درحال حاضر در كشور فعال هستند، جلوگيري شود.
*** توسعه و ترويج هنرهاي سنتي و صنايع دستي
هاتفي گفت: در اين بخش آموزش صنايع دستي براي انتقال آن به نسلهاي بعدي اهميت بسيار بالايي دارد و سازمان ميراث فرهنگي به طور ميانگين سالانه به ۶۰تا ۷۰هزار نفر آموزش صنايع دستي ميدهد.
وي افزود: همچنين شمار بسيار زيادي از افراد سالانه توسط سازمان فني حرفه
جمعه 8 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 328]