تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 27 اسفند 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):زكاتِ رفاه، نيكى با همسايگان و صله رحم است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

خرید پرینتر سه بعدی

سایبان ماشین

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

خرید از چین

خرید از چین

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

خودارزیابی چیست

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

مهاجرت به استرالیا

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

خرید عسل

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

دفترچه تبلیغاتی

خرید سی پی

قالیشویی کرج

سررسید 1404

تقویم رومیزی 1404

ویزای توریستی ژاپن

قالیشویی اسلامشهر

قفسه فروشگاهی

چراغ خطی

ابزارهای هوش مصنوعی

آموزش مکالمه عربی

اینتیتر

استابلایزر

خرید لباس

7 little words daily answers

7 little words daily answers

7 little words daily answers

گوشی موبایل اقساطی

ماساژور تفنگی

قیمت ساندویچ پانل

مجوز آژانس مسافرتی

پنجره دوجداره

خرید رنگ نمای ساختمان

ناب مووی

خرید عطر

قرص اسلیم پلاس

nyt mini crossword answers

مشاوره تبلیغاتی رایگان

دانلود فیلم

قیمت ایکس باکس

نمایندگی دوو تهران

مهد کودک

پخش زنده شبکه ورزش

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1865873804




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

گزارش تحليلي مهر/بحران قفقاز ؛ معادلات هزينه منفعت افزايش قدرت بازيگري ايران


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش تحليلي مهر/بحران قفقاز ؛ معادلات هزينه منفعت افزايش قدرت بازيگري ايران
خبرگزاري مهر-گروه بين الملل: با توجه به بحران قفقاز و بالاگرفتن تنشها بين آمريكا و روسيه در فضاي نزديك جغرافيايي -سياسي كشورمان، قدرت بازيگري ايران بويژه در مسئله هسته اي افزايش يافته است.

بعد از پايان مذاكرات ‍ژنو كه تنها چند هفته با آغاز جنگ در قفقاز فاصله داشت، عملا روند گفتگوهاي رسمي ايران و 1+5 در موضوع هسته اي دچار حالت " فريز" شد و اعضاي 1+5 ترجيح دادند به مسائلي غير از موضوع ايران ( مثل آغاز دوره جديد جنگ سرد بين آمريكا و روسيه) بپردازند.

بي گمان ‌اين حالت فريز شدگي در مذاكرات هسته اي ايران و غرب همزمان با گسترش و حادتر شدن بحران قفقاز، " ابزارها و موازنه هاي جديدي" را در فرايند مديريت پرونده هسته اي ايران خلق مي كند كه توجه به اين شرايط جديد مي تواند در درك بهتر موقعيت پرونده هسته اي ايران موثر باشد.

به گزارش مهر، شايد در پهنه بين المللي وحتي منطقه اي به جرات بتوان گفت كه اولين اثرمستقيم جنگ قفقاز"افزايش روند صعودي محبوبيت مك كين در برابر اوباما " مي باشد كه دستاوردي طلايي جمهوريخواهان از بحران قفقاز محسوب مي شود و طبيعي است كه شاهد باشيم دولت بوش با همين استدلال علاقه مند است بر ابعاد بحران گرجستان بيافزايد تا شانس بقاي جمهوري خواهان در كاخ سفيد را بيشتر كند.

دومين اثربلند مدت جنگ گرجستان، ناكارايي و بن بست "شوراي امنيت سازمان ملل" در معادله قدرت هاي جهاني براي مديريت بحران بود كه راه را براي تصميمات وتوافقات پشت پرده و خارج از سازمان ملل براي حل و فصل بحران هايي از اين دست باز مي كند.

اين وضعيت باعث خواهد شد رقابت آمريكا و روسيه خارج ازشوراي امنيت جدي ترشود و ‌ايران و موضوع هسته اي آن كه خود به خود به بخشي از اين رقابت "خارج نهادي" تبديل شده، مي تواند اثرات مثبت يا منفي مستقيمي بر ايران بگذارد. ‌بر اين اساس آمريكا براي مهار و مديريت و مقابله با برنامه هسته اي ايران بايد يك تصميم استرات‍ژيك اتخاذ كند.

اين دو راهي عبارت از اين است كه ايالات متحده آمريكا بالاخره بايد تصميم بگيرد كه مي خواهد موضوع ايران را همچنان در چارچوب شوراي امنيت و فرايند كند 1+5 به پيش ببرد يا روزنه باز شده در بحران گرجستان را ادامه دهد و سعي كند موضوع ايران را هم از راههاي خارج از شوراي امنيت بپيمايد.

در اين چارچوب، قابل پيش بيني است كه اهميت و حساسيت ايران به عنوان يك برگ قوي در بازي آمريكا- روسيه افزايش مي يابد، ‌البته به همان ميزان هم ممكن است موضوع ايران به صورت سريع مورد توافق و معامله طرفين بازي بزرگ قرار گيرد.

اما با توجه به شرايط موجود، چند فرض مسلم را مي توان در شرايط فعلي در نظر گرفت :

در شرايط فعلي، ناتواني ر‍ژيم صهيونيستي از مقابله تنها با ايران و انجام هرگونه حمله پيش دستانه به دليل برهم خوردن موازانه هاي منطقه اي مسلم شده است، چون رژيم صهيونيستي درشرايطي كه آمريكا درگيربحران قفقاز است،عملا نمي تواند به تنهايي با جمهوري اسلامي ايران هماوردي داشته باشد.

دومين پيش فرض شرايط جديد اين است كه گزينه حمله مشترك آمريكا-اسرائيل تا اتمام انتخابات رياست جمهوري آمريكا و انتخاب احتمالي مك كين به عنوان رئيس جمهور آمريكا و تعيين تكليف نهايي بحران قفقاز متوقف مي شود و بحران قفقاز، موضوع هسته اي ايران را موقتا تحت الشعاع قرار مي دهد.

از سوي ديگر به نظر مي رسد در ميان مدت، بحران قفقاز قطب بندي هاي موجود جهاني را تا حدودي به نفع ايالات متحده تحت تاثير قرار خواهد داد، اروپا با تداوم بحران قفقاز و ورود مستقيم آمريكا به بحران گرجستان،‌ دغدغه هاي امنيتي بيشتري پيدا خواهد كرد و همين موضوع زمينه نزديكي بيشتر آمريكا با اروپا را در پي خواهد داشت،‌ چنان كه شاهد بوديم در كشاكش جنگ گرجستان،‌ معاهده سپر موشكي بين آمريكا و لهستان منعقد شد و سيطره آمريكايي بر اروپاي شرقي به عنوان "حياط خلوت روسيه" تشديد خواهد شد.

يكي از مصاديق احتمالي اين وضعيت و همراهي اروپا با آمريكا مي تواند اجماع كشورهاي اروپايي و آمريكا براي گسترش هر چه سريع تر ناتو به شرق و حتي در نظر گرفتن برخي از مناطق حساس خاورميانه به عنوان يكي از اهداف استراتژيك پيمان ناتو در دراز مدت باشد.البته با اين فرض، مي توان پيش بيني كرد كه روسيه نيز با توجه به حساسيتي كه در قبال گسترش ناتو دارد، به سمت نزديكي و نوعي همگرايي تاكتيكي اما به صورت غيررسمي با ايران پيش خواهد رفت.

البته روسيه همواره اثبات كرده كه هميشه به دنبال بازي يك طرفه و تكبرآميز با كارت ايران است و نمي توان روي روسها به عنوان متحدان استراتژيك و دائمي حساب نمود، هرچند كه نزديكي تاكتيكي احتمالي هم براي ايران خالي از فايده نيست، براي تعيين صحت و سقم اين گمانه ها بايد پالس هايي را كه در هفته هاي آتي ميان ايران و روسيه رد و بدل خواهد شد را به دقت رصد نمود.

اما فرض ديگر اين است كه در ايجاد اين همگرايي تاكتيكي ايران و روسيه، طبعا‌ سرعت اخذ تصميمات در گروه 1+5 عليه ايران بسيار كند خواهد شد كه در اين صورت بازهم امكان برخوردهاي خارج از شوراي امنيت با ايران مثل تشديد بازرسي هاي معنا دار- كه در لفافه قطعنامه هاي 1747 و 1803 شوراي امنيت عليه ايران گنجانده شده است- از سوي آمريكا افزايش پيدا مي كند.

در صورت تحقق اين فرض نيز، مي توان پيش بيني كرد كه آمريكا ناتو را براي برخورد-مهار ايران وارد معادله كند و همانطور كه گفته شد، ايران به عنوان هدف استراتژيك و دراز مدت ناتو مطرح شود و به بيان ديگر، پيمان ناتو به عنوان بازوي نظامي 1+5 براي مهار و مقابله با ايران در موضوع هسته اي تبديل شود تا جاي احتمالا خالي روسيه نيز در ائتلاف 1+5 پر شود.

دراين شرايط، تبيين و مصداق يابي منافع ملي ويافتن فرمول عبور از وضعيت فعلي اولويت مهم و حساس دستگاه سياست خارجي كشورمان است كه بايد طي فرايندي همه جانبه بدان نگريسته شود.
 جمعه 8 شهريور 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 152]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن