واضح آرشیو وب فارسی:مهر: جليليان به مهر خبرداد:جزئيات طرح ويژه نظارتي ماه رمضان وزارت بازرگاني
معاون وزير بازرگاني با تشريح جزئيات طرح ويژه نظارتي ماه مبارك رمضان وزارت بازرگاني گفت: تشديد نظارت بر واحدهاي صنفي و مراكز عرضه كالا توسط بازرسان سازمان حمايت مصرف كنندگان و توليدكنندگان بسيار مشهود خواهد بود.
كيومرث جليليان در گفتگو با مهر در خصوص طرح ويژه نظارتي سازمان حمايت مصرف كنندگان و توليدكنندگان براي ايام ماه مبارك رمضان گفت: ثبات نسبي قيمتها و ممانعت از افزايش بي رويه و خودسرانه قيمتها در شرايط فعلي از اهميت ويژه اي برخوردار بوده و از انتظارات دولت و مردم است كه مقدمات تحقق آن فراهم شده و نيازمند عزم جدي و اقدامات متناسب اجرايي و عملياتي در مقاطع زماني مناسب است.
معاون وزير بازرگاني افزود: با عنايت به فرارسيدن ايام ماه مبارك رمضان و افزايش تقاضا براي انواع مواد غذايي به ويژه اقلام لبني، پروتئيني، ميوه و سبزيجات، خرما و شيريني هاي مرسوم در اين ماه از يك سو و تقارن ايام پاياني آن با زمان بازگشايي مدارس، دانشگاه ها، مراكز آموزش عالي و بالارفتن تقاضا براي اقلام آموزشي و لوازم التحرير از سوي ديگر، لازم است ضمن توجه به نياز بازارهاي داخلي طرحهاي نظارتي با هدف تنظيم بازار و رصد كردن عملكرد واحدهاي توليدي، توزيعي و خدماتي اجرا شود.
وي تصريح كرد: در اين راستا براي برخورد با تخلفات احتمالي در راستاي طرح تشديد بازرسي و تسريع در رسيدگي به تخلفات، طرح ويژه ماه مبارك رمضان و بازگشايي مدارس در دو مرحله زماني از سوي اين سازمان اجرا مي شود.
به گفته جليليان، مرحله مقدماتي اين طرح از اول شهريورماه جاري شامل محورهاي عمومي طرح نظارتي از جمله تبليغات، اطلاع رساني و هماهنگي با مراجع ذيربط آغاز شده؛ ضمن اينكه مرحله اجرايي و عملياتي اين طرح از دهم شهريورماه آغاز شده و تا دهم مهرماه سال جاري ادامه مي يابد.
رئيس سازمان حمايت مصرف كنندگان و توليدكنندگان افزود: در اين راستا با توجه به راه اندازي مراكز بازرسي در مجامع امور صنفي، از ظرفيت بازرسي اصناف در سطوح عمده و خرده فروشي استفاده مي شود و از سوي ديگر، با هدف حضور مشهود در سطح بازار نيز بازرسان جديد در كنار ساير بازرسان و پرسنل اين سازمان به كار گرفته مي شود.
وي اظهار داشت: همچنين از بازرسان و كارشناسان سازمان حمايت مصرف كنندگان و توليدكنندگان نيز پس از توجيه در اعمال نظارت بيشتر بر واحدهاي توليدي، انبارها و سردخانه ها استفاده خواهد شد تا پوشش وسيعي از طرحهاي نظارتي در بازار اعمال شود.
جليليان از فعال كردن ستادهاي خبري دريافت شكايات و گزارشهاي مردمي به صورت حضوري در ساعات اداري و غيرحضوري به وسيله اپراتور سيستم خبرداد و گفت: مردم مي توانند موارد تخلف را از طريق تلفن 124 اطلاع دهند كه البته در اين راستا زمان رسيدگي به شكايات نيز به حداقل ممكن كاهش يافته است. از سوي ديگر، مردم به ستادهاي خبري از طريق استقرار در مراكز عمده عرضه كالا و خدمات دسترسي سهل تري خواهند داشت.
معاون وزير بازرگاني از تمركز نيروها و امكانات در تحقق اهداف و عرصه فعاليت طرح بازرسي ويژه ايام ماه مبارك رمضان و بازگشايي مدارس خبرداد و تصريح كرد: هماهنگي با اعضاي هيئت هاي بدوي و تجديدنظر رسيدگي به تخلفات صنفي و ادارات تعزيرات حكومتي صورت گرفته تا رسيدگي سريعي به پرونده هاي متشكله داشته باشند، همچنين در صورت امكان رسيدگي به اين پرونده ها به صورت سيار و همزمان با تشكيل پرونده خواهد بود.
به گفته وي، حضور مشهود بازرسان در مراكز عمده عرضه كالا و خدمات از قبيل نمايشگاه هاي عرضه مستقيم كالا، بازار مركزي شهر، پايانه هاي حمل و نقل بين شهري و ميادين اصلي ميوه و تره بار توسط مردم قابل لمس خواهد بود.
جليليان خاطرنشان كرد: از سازمان بازرگاني استانها نيز خواسته شده نسبت به تهيه برنامه كشيك ستاد خبري و هيئتهاي رسيدگي به تخلفات صنفي در بعد از وقت اداري و ايام تعطيل اقدام كنند. برهمين اساس، سازمان حمايت مصرف كنندگان و توليدكنندگان برنامه هاي دقيق و منسجم نظارتي را براي جلوگيري از بروز هرگونه تخلف از سوي واحدهاي عرضه كننده كالاهاي مورد نياز مردم تهيه و تدوين كرده است.
جمعه 8 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 152]