واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: ايران به دنبال جايگاه در اجلاس شانگهاي
سرمايه: محمود احمدي نژاد رئيس جمهوري به منظور شركت در هشتمين نشست سران سازمان همكاري شانگهاي ديروز عازم دوشنبه پايتخت تاجيكستان شد. هشتمين نشست سران سازمان همكاري شانگهاي در تاريخ هفت شهريورماه در شهر دوشنبه (تاجيكستان) برگزار مي شود. احمدي نژاد پيش از ترك تهران، حضور ايران را در شرايطي كه در آستانه تحولات مهم بين المللي قرار داريم، در اجلاس شانگهاي مهم توصيف كرد.
رئيس جمهوري، پيمان شانگهاي را يكي از پيمان هاي مهم منطقه اي توصيف كرد كه كشورهاي بسيار مهمي عضو آن هستند و همكاري هاي بخش هاي امنيتي و اقتصادي بين دول عضو در حال گسترش است.
احمدي نژاد در ادامه به ملاقات هاي خود با سران كشورهاي عضو اشاره كرد و گفت: «در حاشيه اين اجلاس ملاقات هايي با كشورهاي عضو خواهيم داشت كه در آن در مورد مسائل دوجانبه و شرايط بين الملل و منطقه بحث خواهيم كرد.»
وي افزود: «موضوعات مهمي در دستور كار اين اجلاس و نشست ها قرار دارد كه اميدواريم نتايج مهمي براي كشورهاي عضو، منطقه و بين الملل حاصل شود.»
رئيس جمهوري همچنين از برگزاري نشست سه جانبه ايران، تاجيكستان و افغانستان خبر داد و گفت: «اين سه كشور در حوزه فرهنگ مشترك قرار دارند و ارتباطات فرهنگي و زباني آنها عميق است و زبان فارسي ويژگي مشتركي است كه اين پيوند را عميق كرده است.»
وي افزود: «در نشست هاي گذشته توافقات خوبي براي تقويت ارتباطات بين دو كشور حاصل شد و در نشستي كه برگزار مي شود آنها را دنبال مي كنيم.»
احمدي نژاد صبح امروز در اجلاس شانگهاي سخنراني مي كند و در حاشيه آن با شماري از روساي جمهور حاضر در اين اجلاس ديدار و در زمينه تقويت و گسترش مناسبات دوجانبه، مسائل منطقه اي و بين المللي گفت وگو و تبادل نظر مي كند.
پيدايي ايده تاسيس سازمان همكاري شانگهاي رويدادي شاخص در معادلات منطقه اي و بين المللي به شمار مي آيد، چنانكه شكل گيري سازمان امري اجتناب ناپذير و برآيند همين شرايط مبهم و پيچيده اوضاع جاري جهاني، شرايطي كه چشم اندازي غيرقابل پيش بيني و آسيب پذير و همزمان آكنده از چالش هاي تمدني، زيست محيطي، جمعيتي، قومي، نظامي، نژادي و فرهنگي جديدي را فرا روي جامعه جهاني قرار داده است، بر اين اساس و در چنين اوضاعي ايجاد و گسترش و استقرار سازمان همكاري شانگهاي امري معقول و موجه شمرده مي شود.
شكل گيري و گسترش سازمان همكاري شانگهاي در بستر گرايش جهان به سوي منطقه گرايي و سرعت بخشيدن به روند خودجوش و يافتن جايگاهي بر پايه ارزش هاي تمدني و قاره اي كم و بيش مشترك انجام مي يابد.
طبيعي است در چنين بستري همگرايي ملت هاي منطقه براساس معيارهاي قاره اي و منطقه اي به منظور رويارويي با چالش ها و تهديدهاي جهاني و فجايع تقويت مي شود.
بر اين اساس در 26 آوريل سال 1996 و در شهر شانگهاي چين پنج كشور، روسيه، چين، قزاقستان، قرقيزستان و تاجيكستان با هدف تقويت اعتماد متقابل و خلع سلاح در مرزهاي طولاني خود تشكلي به نام «شانگهاي 5» را تاسيس كردند.
در پنجمين نشست سران در شهر شانگهاي چين در تاريخ 25 خرداد 1380 (15 ژوئن 2001) كشورهاي عضو شانگهاي 5، جمهوري ازبكستان را نيز به عضويت پذيرفتند و با امضاي بيانيه اي تشكل سازمان همكاري شانگهاي را اعلام كردند. يك سال پس از آن و در نشست سران در شهر سن پترزبورگ (ژوئن 2002) ساختار سازماني SCO مورد توافق قرار گرفت و سند آن به امضا رسيد. در آن سند مباحث مربوط به تشكيلات حقوقي، سياسي، اصول و اهداف سازمان مشخص شد.
اهداف اصلي سازمان نيز شامل، تقويت اعتماد، دوستي و حسن همجواري متقابل بين دولت هاي عضو، تحكيم همكاري هاي منظم در ايجاد و تقويت صلح، امنيت و ثبات در منطقه و ايجاد يك نظم بين المللي اقتصادي و سياسي عقلايي جديد مبتني بر دموكراسي، عدالت و عقلانيت، مقابله مشترك با تروريسم، جدايي طلبي و افراط گرايي، مبارزه با قاچاق مواد مخدر و حمل ونقل سلاح و ساير فعاليت هاي مجرمانه فراملي و همچنين مهاجرت غير قانوني، تشويق همكاري كارآمد منطقه اي در حوزه هايي مانند سياست، تجارت و اقتصاد، دفاع، اجراي قوانين، حفاظت محيط زيست، فرهنگ، علوم و فناوري، آموزش، انرژي، حمل ونقل، مسائل مالي و اعتباري و ساير حوزه مورد علاقه، تسهيل رشد فراگير و متوازن اقتصادي، توسعه اجتماعي و فرهنگي در منطقه از طريق اقدام مشترك براساس مشاركت برابر به منظور دستيابي به رشد پايدار شاخص هاي زندگي و توسعه وضعيت زندگي مردم كشورهاي عضو، هماهنگ سازي روش ها براي همگرايي در اقتصاد جهاني، بهبود وضعيت حقوق بشر و آزادي هاي اساسي در انطباق با تعهدات بين المللي و قوانين ملي دولت هاي عضو، حمايت و توسعه روابط با ساير دولت ها و سازمان هاي بين المللي، همكاري در پيشگيري از درگيري هاي بين المللي و حل و فصل صلح آميز آنها، تلاش مشترك براي بررسي راه حل هاي مسائلي كه ممكن است در قرن 21 بروز كنند، است.
جمهوري اسلامي ايران به همراه دو كشور هند و پاكستان در جريان نشست سران سازمان در تاريخ 14 تير 1384 در شهر آستانه (پايتخت قزاقستان) به عضويت ناظر سازمان پذيرفته شدند پيش از اين سه كشور، مغولستان نخستين و تنها عضو ناظر سازمان به شمار مي رفت.
هم اكنون اعضاي اصلي اين سازمان شامل چين، روسيه، ازبكستان، قزاقستان، تاجيكستان و قرقيزستان هستند كه مغولستان، جمهوري اسلامي ايران، هند و پاكستان به عنوان اعضاي ناظر به شمار مي روند و افغانستان و تركمنستان نيز كشورهاي ميهمان هستند كه مجموعاً بيش از 35 ميليون كيلومتر مربع يا سه پنجم اوراسيا را در اختيار دارند. جمعيت اعضاي اصلي و ناظر بالغ بر دو ميليارد و ششصد ميليون نفر معادل يك سوم جمعيت كل دنيا و زبان رسمي سازمان نيز روسي و چيني است.
نظر به پيش بيني روند توسعه و چشم انداز تاثيرگذاري سازمان همكاري شانگهاي بر تحولات سياسي و اقتصادي منطقه در آن زمان از اوايل سال 1380 نخستين بررسي هاي كارشناسي در خصوص برقراري نوعي تعامل مثبت بين ايران و سازمان ياد شده در وزارت امور خارجه آغاز شد.
نتايج بررسي ها نشان مي داد بين منافع ملي كشورمان و بيشتر اهداف تعريف شده سازمان در ابعاد سياسي، اقتصادي و امنيتي، همسويي و سازگاري وجود دارد، ضمن آنكه كشورهاي عضو و به خصوص بازيگران اصلي آن يعني روسيه و چين، به روشني علاقه مندي و تمايل خود را براي عضويت در سازمان ارائه داد كه در جريان نشست سران سازمان همكاري شانگهاي در تاريخ 14 تير 1384 در شهر آستانه (پايتخت قزاقستان) به عضويت ناظر سازمان پذيرفته شد.
از آن زمان تاكنون ايران در تمامي نشست هاي ساختار سازمان و در بالاترين سطح ممكن شركت داشته است.از آن جمله در پنجمين نشست سران سازمان همكاري شانگهاي
- آستانه، ششمين نشست سران سازمان همكاري شانگهاي - شانگهاي چين، هفتمين نشست سران سازمان همكار شانگهاي - بيشكك، نشست سران دولت (نخست وزيران و معاونان اول روساي جمهور)، پنجمين نشست سالانه روساي دولت (نخست وزيران) - دوشنبه، ششمين نشست سالانه رئيس دولت (نخست وزيران) - تاشكند شركت داشته است.
همچنين طي سال اخير برخي هيات ها از جمهوري اسلامي ايران براي شركت در مذاكرات يا برنامه هاي سازمان حضور و مشاركت داشته اند كه در كنار برخي همكاري ها به طور مشخص مي توان به دعوت وزيران حمل ونقل و بازرگاني و نيز روساي بانك مركزي و سازمان حفاظت محيط زيست در نشست هاي سازمان اشاره كرد.
در طول سال هاي اخير تهران تلاش گسترده اي را براي تبديل شدن به يك عضو رسمي به كار برده است و اين بار نيز اميد بسياري دارد تا در هشتمين اجلاس سران شانگهاي درخواست عضويت ايران مورد بررسي و پذيرش قرار بگيرد.در همين حال سفير تاجيكستان در ايران با بيان اينكه «ايران يك قدرت پراقتدار در منطقه است»، گفت: «عضويت ايران در سازمان همكاري هاي شانگهاي قوت تازه اي به اين سازمان مي بخشد.» رمضان ميرزايف سفير تاجيكستان در ايران با اعلام اينكه تاجيكستان از عضويت ايران در سازمان شانگهاي حمايت مي كند، مشكلات موجود در آيين نامه را از جمله موانع عضويت ايران در اين سازمان برشمرد و افزود: «در آيين نامه سازمان همكاري هاي شانگهاي مكانيسم وسيع شدن اعضا وجود ندارد اما من باور كامل دارم كه در هشتمين نشست اين موضوع برطرف خواهد شد.»
رمضان ميرزايف با اشاره به حمايت رئيس جمهوري و وزير خارجه تاجيكستان از عضويت ايران در اين سازمان به فارس گفت: «عضويت ايران در سازمان همكاري شانگهاي به اين سازمان قوت تازه اي مي بخشد و به همين دليل مقامات تاجيكستان از نامزدي ايران براي عضويت در اين سازمان طرفداري مي كنند.» سفير تاجيكستان در ايران خاطرنشان كرد: «وضعيت سياسي جهان و از جمله منطقه جغرافيايي كشورهاي عضو سازمان شانگهاي زمينه را براي عضويت دولت هاي ناظر از جمله ايران در اين سازمان فراهم كرده است.»
آغاز هشتمين نشست شانگهاي
نشست شوراي تجار كشورهاي عضو سازمان همكاري هاي شانگهاي از ديروز به طور رسمي در شهر دوشنبه آغاز به كار كرد.
در اين نشست كه در آستانه هشتمين نشست سران كشورهاي عضو سازمان همكاري شانگهاي برگزار مي شود، مسائل مربوط به امنيت غذايي و انرژي، رشد توريسم، صنايع و بخش كشاورزي كشورهاي عضو مورد بحث و بررسي قرار گرفت.
بالات نورگلي اف دبيركل سازمان شانگهاي در مراسم افتتاحيه اين نشست از موفقيت هفت ساله سازمان شانگهاي در عرصه هاي سياسي، اقتصادي و مبارزه با تهديدات امنيتي خبر داد و جلب كشورهاي ناظر سازمان شانگهاي را در اجراي طرح هاي بزرگ اقتصادي خواستار شد. دبيركل سازمان همكاري هاي شانگهاي با اشاره به علاقه مندي كشورهاي ناظر براي حضور فعال در فعاليت هاي مختلف اين سازمان گفت: «ما بايد از همه امكانات براي اجراي خواسته هاي كشورهاي ناظر براي حضور در طرح هاي شانگهاي استفاده كنيم.»
پنجشنبه 7 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]