واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: به مناسبت هفته جهاني مساجد مسجد؛ كانون باز توليد هويت اسلامي سينما
مسجد يكي از پايگاه هاي اصلي اجتماعي و فرهنگي در جهان اسلام است.
بنابراين سينماي ايران، براي نزديك شدن به آرمان هاي ملي و مذهبي، لاجرم نمي تواند ارتباط خود را با اين كانون قطع كند. اما اين ارتباط شرايط و بايدها و نبايدهايي را لازم دارد. آنچه در پي مي آيد، ديدگاه هاي برخي سينماگران و كارشناسان دراين زمينه است. گفتني است اين مصاحبه ها از سوي ستاد خبري همايش انديشه هاي آسماني كه به مناسبت هفته جهاني مساجد در مشهد مقدس برگزار شد تهيه شده كه به صورت تلخيص شده ارائه مي گردد.
مسجد؛ كانون تربيت هنرمندان
«جواد اردكاني» كارگردان سينما و تلويزيون گفت: فقط بچه هاي مسجدي مي توانند از طريق پرورش سينماگران ارزشي، ناجي اين سينما باشند.
وي ادامه داد: انقلاب با تغيير عادت هاي رفتاري مردم در مورد مسجد در دهه اول انقلاب و دوران جنگ آنها را به طور جدي، هوشمندانه و هدفمند درگير امور فرهنگي و هنري در مساجد كشور كرد.
اردكاني با اشاره به اين كه در دوران ابتدايي انقلاب، مسجد كانون تربيت هنرمندان مسلمان انقلابي بود افزود: اين هنرمندان معتقد، بعدها وارد عرصه هاي فرهنگي و هنري كشور شدند و امروز بسياري از آنها سكان داران اين عرصه هستند.
وي با اشاره به سينماي بعد از انقلاب اظهار داشت: بسياري از فيلم سازان حرفه اي و تأثيرگذار سينما كه آثار فاخر ارزشي در اين عرصه توليد مي كنند، پرورش يافته كانون مقدس مسجد هستند.
اين فيلم ساز مشهدي تاكيد كرد: من به عنوان يك فيلم ساز برخاسته از مسجد روز به روز نگران تر مي شوم از اين كه نسل فعلي هنرمندان كشور ما مسجدي نيستند و در مساجد براي آينده فرهنگي و هنري كشور كادرسازي نمي شود.
وي تاكيد كرد: درحالي كه مساجد ما پتانسيل و ظرفيت پرورش هنرمندان خبره و مؤمن را دارند اما متأسفانه مساجد به سوي خمودگي فرهنگي و هنري در حركتند.
اردكاني با بيان اين كه مساجد بايد مصرف كننده توليدات ارزشي فرهنگي و هنري باشند افزود: اگر آثار فاخر ارزشي فرهنگي و هنري در مساجد مورد توجه قرار گيرند توليد اين آثار افزايش مي يابد.
عدم تصوير مناسب مسجد در سينما
يك فيلمساز با بيان اين كه مسجد در متن زندگي و باورهاي اعتقادي مردم جاي دارد گفت: علي رغم اين كه مردم نسبت به مسجد اعتقاد عميق قلبي دارند اما در سينما تصوير مناسب و شايسته اي از مسجد ارايه نشده است.
جواد شمقدري انعكاس كليسا در سينماي غرب را با تصوير انعكاس مسجد در سينماي ايران مقايسه كرد و گفت: در سينماي غرب، كليسا پناهگاه و مأمن انسان ها نشان داده مي شود درحالي كه در واقعيت مردم چنين ارتباط قلبي و تنگاتنگي با كليسا ندارند.
مشاور هنري رئيس جمهور با بيان اين كه دركشور ما هنوز پيوند مسجد و سينما برقرار نشده است گفت: مساجد پايگاه انقلاب و دفاع مقدس بوده است اما حتي در فيلم هايي كه درباره انقلاب و جنگ ساخته شده، مسجد جايگاه برجسته اي ندارد.
خالق سريال «فرستاده» افزود: برخي فيلم سازان معتقد و مسجدي دراين سال ها كوشيده اند كه تصوير مثبت و مطلوب از مسجد ارايه كنند، اما روند كلي سينماي ما در جهت زيبا نشان دادن مسجد نيست.
شمقدري ادامه داد: در سينماي ما تصويري كه از مسجد ارايه مي شود گاه مغاير با باورهاي مردم است، مسجد به عنوان مكاني بي رمق و بي هويت و خنثي كه هيچ نقشي در باورها و تحول دروني آدم ها ندارد نشان داده مي شود، در حالي كه واقعيت خلاف اين است.
مشاور هنري رئيس جمهوري تصريح كرد: از مسجد انتظار نمي رود كه فيلم ساز تربيت كند ولي همه از مسجد انتظار دارند كه شالوده فكري و اعتقادي فيلم سازان را تعيين كند تا آن ها با فكر سالم اثر هنري شان را ارائه كنند.
كارگردان طوفان شن درباره ارتباطش با مسجد اظهار خرسندي كرد: من در گذشته ارتباط زيادي با مسجد داشتم و هنوز هم اين ارتباط را حفظ كرده ام.
توجه عميق به مسجد
يك نويسنده و منتقد سينمايي معتقد است: متاسفانه نظام فرهنگي و تاثير گذار كشور و نهادهاي اجرايي فهم و درك درستي از كاركردهاي مسجد در روزگار فعلي ندارند و نوع نگاه آنها سنتي و تاريخ مصرف گذشته است.
اكبر نبوي تاكيد كرد: در پرداخت هنر و فرهنگ مسجدي نبايد تصور كرد كه با نشان دادن صحنه اي از نماز و دعا وظيفه خود را انجام داده ايم، بلكه ضرورت پرداختن به اين موضوع در زمان حاضر مي طلبد كه به سراغ لايه هاي زيرين فرهنگي و تاثيرگذاري آن برويم.
وي درباره اهميت تصوير مسجد ادامه داد: هديه مدرنيزم به انسان امروز چيزي جز بريدن از اجتماع و تنهايي نيست و مسجد با تكيه بر تاريخ سراسر افتخار خود مي تواند انسان را از تنهايي ياس آلود خارج كند.
مسجد نماد تذكر الهي
حسن فتحي، فيلمنامه نويس و كارگردان با بيان اين كه در سينما مي توان نگاه نمادين و معناگرايانه نسبت به مفهوم مسجد داشت گفت: علاوه بر نگاه رئاليستي و واقع گرايانه نسبت مسجد به عنوان محل عبادت و خلوت با خدا، در سينما مي توان به وجه معنايي مسجد به عنوان نمادي كه انسان را دعوت به آرامش مي كند و به او متذكر مي شود كه عالم محضر خداست، پرداخت.
كارگردان «مدار صفر درجه» با يادآوري اين كه براي جذب مردم به سوي مسجد بايد مساجد در آثار سينمايي زيبا نشان داده شود گفت: هر فيلم سازي كه فيلمش وارد فضاي مسجد مي شود موظف است آن فضا را بسيار زيبا نشان دهد، فيلم ساز بايد از زوايايي فيلم بگيرد كه فضاي مسجد به زيباترين شكل ممكن، نشان داده شود.
پنجشنبه 7 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 408]