واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: رئيس سابق موسسه تحقيقات كشاورزي:واردات محصولات غذايى تاوان ندانمكارىهاى گذشته است
رئيس سابق موسسه تحقيقات كشاورزى ايران گفت: اگر به هشدارهايى كه طى سه سال گذشته چه از طرف خودم و چه از طرف دهها نفر از استاتيد دانشگاههاى سراسر كشور، صاحبنظران، خبرگان و كارشناسان دلسوز بخش كشاورزى در مورد روند تخريبى عوامل پايه توليد در بخش كشاورزى داده شده است توجه مى شد و اگر به مجموع مكاتبات و ملاقاتهايى كه با مسئولان ارشد كشاورزى كشور صورت گرفت، رسيدگى مى شد، امروز ناگزير نيازى به كشاندن بحث به رسانهها نبود ولى نمى توان واقعيتها را كتمان كرد .بهزاد قرهياضى به تشريح اقدامات وزارت جهاد كشاورزى در سه سال گذشته پرداخت و افزود: آنچه كه در بخش كشاورزى مىتوان بيان كرد را در دو دسته بايد تقسيمبندى كرد:اول وعدههايى كه مهندس اسكندرى هنگام اخذ راى اعتماد در مجلس به نمايندگان داده بود و نيز سند چشمانداز توسعه نظام در افق 1404 و همچنين سياستهاى كلى برنامه چهارم توسعه كشور و دوم وضعيتى كه كشاورزى كشور در انتهاى سال 83 داشت و مقايسه آن با وضعيتى كه امروز شاهد هستيم.او خاطرنشان كرد: بر اساس چشمانداز ايران در افق 1404، كشورمان هم از لحاظ اقتصادى و هم از نظر علمىو فناورى در منطقه بايد مقام اول را به خود اختصاص دهد. اين در حالى است كه در حوزه كشاورزى از هر دو منظر، كشور با سير نزولى مواجه است، به اين معنا كه در سه سال اخير نسبت به سالهاى قبل محصولات كشاورزى با واردات بيشترى صورت گرفته و از سوى ديگر در اين حوزه از خودكفايى دورتر شدهايم. نتيجه اين وضعيت وابستگى بيشتر اقتصاد به فروش نفت خام و منابع زير زمينى است. نشان بارز اين مسئله را بايد در منفى شدن شديدتر نسبت واردات و صادرات محصولات كشاورزى ارزيابى كرد چرا كه در حال حاضر واردات محصولات كشاورزى به مراتب بيشتر از صادرات آن است.قره ياضى گفت: روزگارى كشور ايران در منطقه خاورميانه و شاخ آفريقا تنها كشورى بود كه توان توليد محصولات مهندسى ژنتيك را دارا بود، اما امروز نام ايران از فهرست كشورهاى توليدكننده اين قبيل محصولات دانائى محور حذف شده و كشور مصر جاى آن را گرفته است .
بررسى چگونگى وضعيت حال حاضر كشاورزى كشور در مقايسه با وضعيت آن در پايان سال 1383 نكتهاى در خور تامل است. در سال 83 نزديك به يك دهه بود كه سيبزمينى خوراكى وارد كشور نمىشد، با توجه به برنامههاى وزارت جهاد كشاورزى در اين سه سال از واردات سيب زمينى بذرى به كشور جلوگيرى به عمل آمد و در انتهاى همان سال دولت براى اولين بار بعد از يك دهه مجبور به واردات سيب زمينى خوراكى شد، اين در حالى بود كه تا سال 83 ما ركورد 240 هزار تن صادرات سيب زمينى خوراكى را نيز شاهد بوديم. عضو هيئت مديره انجمن بيوتكنولوژى كشاورزى ايران افزود: در سال 1383 واردات شكر به كشور تنها 190 هزار تن و با تعرفه 150 درصدى بود، در عين حال در سال 83 شكر هرگز با تورم و افزايش قيمت مواجه نشد. اما با روى كار آمدن آقاى اسكندرى در اواسط سال 84 به تدريج عوارض گمركى به سمت عدد صفر هدايت شد به طورى كه در حال حاضر براى واردات شكر تنها 4 درصد عوارض گمركى اخذ مىشود.قرهياضى خاطرنشان كرد: طى سه سال گذشته (منهاى سال 1387) كشور با بيشترين ميزان بارندگى طى دو دهه اخير همراه بوده است، اما در انتهاى سال 86 نزديك به 5/4 ميليون تن شكر وارد كشور شد، اين در حالى بود كه در برخى مواقع به رغم واردات 25 برابر مازاد بر مصرف شكر به كشور در مقاطع مختلف با بحران شكر مواجه شد. وى با اشاره به اينكه سطح زير كشت چغندر قند از سال 84 تا انتهاى سال 86 به به يك سوم ميزان سال 83 كاهش پيدا كرده است افزود: چه كسى بايد پاسخگوى نابودى صنعت يكصد ساله قند كشور باشد؟قرهياضى با بيان اينكه در سالهاى 85 و 86 بيشترين ميانگين بارندگى در كشور در مقايسه با سى سال گذشته را داشتيم، اما با وجود بارندگى فوقالعاده مناسب بخصوص در مناطق ديم خيز كه بيشتر در غرب كشور قرار دارند، گفت: دولت اقدام به واردات 5/1 ميليون تن گندم كرد، اين در حالى بود كه با صادرات 500 هزار تن از همين 5/1 ميليون تن گندم وارداتى آقايان به خود مدال ورود به جرگه صادركنندگان گندم را دادند.او افزود: آقاى اسكندرى در اين جشنها به گونهاى وانمود كرد كه وزراى كشاورزى دولتهاى قبلى ناكارآمد بوده و توان بالا بردن توليد محصولات كشاورزى را نداشتهاند، اما آقاى اسكندرى در كنار اعلام صادرات 500 هزار تن گندم هرگز به آمار رسمى اعلام شده از سوى وزارت بازرگانى دولت نهم مبنى بر واردات 5/1 ميليون تنى گندم در همان سال اشاره نكرد.
قرهياضى در بخش ديگرى از گفتوگوى خود با سايت «عصر ايران» با اشاره به مشكلات به وجود آمده در بخش آب گفت: در حالى كه در سالهاى گذشته بارندگى مناسبى داشتيم نبايد به منابع زيرزمينى آبها دستاندازى مىكرديم تا مثلا وارد جرگه صادركنندگان گندم بشويم. ريشه خسارت ناشى از خشكسالى اخير در واقع در ندانمكارىهاى وزارت جهاد كشاورزى و بخشهاى ديگر نهفته است، براى مثال ما ميلياردها دلار براى احداث سدها هزينه كرديم، اين در حالى است كه اصلىترين فلسفه احداث سدها به ذخيره كردن آب در فصول پرآب سال و بهرهمندى از آن در فصول كمآبى و بىآبى باز مىگردد.
او افزود: وقتى در زمستان سال 86 به دليل كمبود گاز، آب پشت سدها را رها مىكنيم تا از آن انرژى برق توليد كنيم و كمبود انرژى گاز را جبران سازيم در واقع ضربات مهلكى را به كشاورزى كشور وارد كردهايم، چرا كه در حال حاضر كه با خشكسالى مواجه هستيم نه تنها براى مصارف كشاورزى آب به اندازه كافى نداريم بلكه براى توليد برق نيز آب كافى در اختيار نداريم كه از اين ناحيه نيز ضربات جبرانناپذيرى به ديگر صنايع كشور وارد مىشود.
قرهياضى خاطرنشان كرد: زمانى در وزارت جهاد كشاورزى مجموعهاى با عنوان «كميته خشكسالي» مركب از اساتيد برجسته دانشگاهى در حوزههاى مختلف و مرتبط با كشاورزى زير نظر مهندس شريعتمدار فعاليت و تلاش مىكرد تا به مديران ارشد جامعه بقبولاند كه ما در كشورى خشك زندگى مىكنيم و خشكى پديدهاى دائمى به رغم وجود بارندگى مناسب در برخى از سالها است، از اين رو اين كميته حتى در سالهاى پر باران نيز به كار خود ادامه مىداد. او تاكيد كرد: از اولين اقدامات آقاى اسكندرى پس از تصدى وزارت جهاد كشاورزى انحلال اين كميته بود . يكى از اقداماتى كه در اين كميته انجام مىگرفت انتشار مجلهاى تحت عنوان «خشكى و خشكسالي» بود كه به مدت 5 سال به صورت مستمر ادامه داشت. در اين مجله راهكارهاى مقابله با خشكسالى و راهحلهاى لازم جهت كاهش خسارت ناشى از خشكسالى ارائه مىشد كه با انحلال كميته انتشار مجله نيز متوقف شد.قرهياضى گفت: در حوزه شيلات ما با وضعيتى مواجه هستيم كه به دليل عدم احداث يك آزمايشگاه ، واردات ميگوى ايران از سوى كشورهاى اروپايى تقريبا ممنوع مىشود و پرورش دهندگان ميگوى كشور دچار وضعيتى بسيار اسفناك مىشوند .
اين در حالى است كه براى جبران خسارات پرورشدهندگان ميگو از خزانه بيت المال به صورت مكرر پول پرداخت مىشود و در نهايت نيز صنعت ميگوى ايران به صنعتى شكست خورده بدل شده است.رئيس سابق موسسه تحقيقات كشاورزى خاطرنشان كرد: با وجود اينكه آقاى اسكندرى وعده داده بود كشور را در عرض يك سال در رابطه با محصول جو خودكفا مىكند و در عرض سه سال در زمينه محصول ذرت خودكفا مىشويم، شاهد ركورد 2 ميليون و 909 هزار تنى واردات ذرت در سال 85 بوديم. در سال 86 نيز با وجود بارندگى بسيار زياد ركورد بالغ بر 5/2 ميليون تن واردات اين محصول را به ثبت رسانديم.وى افزود: آقاى اسكندرى وعده داده بود اگر در عرض يكسال در محصول جو خودكفا نشويم استعفا خواهد داد، در حالى كه با گذشت سه سال از آن وعده با افزايش واردات محصول جو به كشور و افزايش چند برابرى قيمت آن مواجه هستيم.او گفت: در حالى كه در وزارت جهاد كشاورزى برجستهترين و پيشروترين پژوهشگران كشور را داريم كدام دستاورد تحقيقاتى و پيشرفت را در عرصه كشاورزى شاهد بودهايم كه به آن دلخوش باشيم؟ بسيارى از پژوهشگران وزارت جهاد كشاورزى را به وزارتخانههاى ديگر رفته يا از كشور خارج شدهاند.
چهارشنبه 6 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]