واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: «دين و باور ديني در انديشه ويتگنشتاين» منتشر شد
گروه انديشه: كتاب «دين و باور ديني در انديشه ويتگنشتاين»، تأليف «عطيه زنديه» به همت انتشارات نگاه معاصر روانه بازار كتاب شد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، لودويگ ويتگنشتاين (1889 ـ 1951) داراي دو فلسفه متفاوت است، اما بستري كه انديشه ديني او بر آن گسترده شده است، بستر واحدي است و او يك طرز تلقي واحدي از دين در دو فلسفه خود ارائه ميدهد. اين كتاب براي نشان دادن چنين مقصودي در سه بخش تنظيم شده است.
بخش اول، با عنوان مدخل، جنبه مقدماتي و تمهيداتي دارد و راه را براي غرض اصلي كه ورود به بحث دين و باور ديني است همواره ميكند. در اين بخش نويسنده تلاش كرده است تنها مباحثي كه مستقيما با بحث باورهاي ديني در ارتباط است مطرح كند.
اين كار طي دو فصل اول اين بخش تحت عنوان «مباني فلسفي مرتبط با باورهاي ديني» در فلسفه اول و دوم ويتگنشتاين انجام شده است. فصل سوم اين بخش با نام «ويتگنشتاين و دين» ابتدا امكان وجود باور ديني را در او مورد بررسي قرار ميدهد، سپس در مورد نگرش او به يهوديت و مسيحيت نكاتي مطرح ميكند و در آخر آثار ديني ويتگنشتاين معرفي شده است.
بخش دوم تحت عنوان «امور راز آميز و ارزشهاي استعلايي»، نظريات اخلاقي ـ ديني ويتگنشتاين در فلسفه اول او را مطرح ميكند. اين بخش نيز متشكل از سه فصل است. فصل اول اين بخش به آشنايي با قلمرو ارزشهاي استعلايي از نظر ويتگنشتاين اختصاص يافته است. ويتگنشتاين در قلمرو ارزش از چند اصطلاح استفاده ميكند كه از نظر معنايي ارتباط تنگاتنگي با هم دارند و اركان آراي ديني او را تشكيل ميدهند. اين اصطلاحات عبارتند از :«امر استعلايي»، «امر برتر» و «امر راز آميز».
دو اصطلاح نخست؛ يعني «امر استعلايي» و «امر برتر»، در فصل اول مورد بحث قرار گرفته است و بحث از «امر راز آميز» و ملحقات ان در فصل دوم بحث شده است. در نهايت در فصل سوم تحت عنوان «باورهاي اخلاقي _ديني»، موضوعات خاصي كه ويتگنشتاين در بحث دين و اخلاق بدانها ميپردازد و عمدتا شامل بحث از خدا و سعادت ميشود بحث شده است.
در بخش سوم تحت عنوان «دين و باورهاي ديني در فلسفه ويتگنشتاين» ساختار كلي باورهاي ديني و به ويژه جايگاه صورت زندگي، بازي زباني و باور بنيادين در فصل اول مرود بررسي قرار گرفته و فصل دوم به بررسي نظر ويتگنشتاين در مورد اعمال و آيينهاي ديني اختصاص يافته است. تفسير بيانگر مخالفت با تبين و نقش غريزه در انسان از اهم مطالب اين فصل است.
طبيعت باوري ديني و بيان ويژگيهاي سلبي و ايجابي آن و تفاوت ميان فرد معتقد و غير معتقد از جمله مباحث فصل سوم است كه اين فصل به آن پرداخته است.
در فصل چهارم از سويي به موضوع الهيات و واقعيت از نظر ويتگنشتاين پرداخته است و از سوي ديگر و به نحو اجمالي از تأثير تفكر او در قرن بيستم با تآكيد بر آراي «وينچ» و «فيليپس» سخن گفته شده است.
لودويگ يوزف يوهان ويتگنشتاين (متولد 26 آوريل 1889 در وين اتريش و مرگ 29 آوريل 1951 در كمبريج انگلستان) فيلسوف اتريشي قرن بيستم است كه بابهاي زيادي را در فلسفه گشود، مهمترين آنها فلسفه رياضي، فلسفه زبان، فلسفه ذهن است.« رساله منطقي ـ فلسفي» و «پژوهشهاي فلسفي» از آثار اوست.
كتاب «دين و باور ديني در انديشه ويتگنشتاين» تأليف «عطيه زنديه» در 504 صفحه به همت انتشارات نگاه معاصر با بهاي 69000 ريال در سال گذشته روانه بازار كتاب شده است.
چهارشنبه 6 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 444]