واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: فاينشنال تايمز: سايه درگيري گرجستان بر گفتوگوهاي سازمان ملل در خصوص تحريم ايران
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي هستهيي
پنج عضو دايم شوراي امنيت قرار است ماه آينده ميلادي مذاكرات درباره دور جديد تحريمها عليه ايران را با هدف پايان دادن به برنامه هستهيي تهران آغاز كنند. مسالهاي كه باعث ميشود بحران گرجستان مانند يك طوفان تابستاني گذرا به نظر برسد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، روزنامه فايننشيال تايمز با اشاره به مطلب افزود: اين كه اين گفتوگو تا چه اندازه و چگونه به پيش رود به اين امر بستگي دارد كه اقدامات روسيه در قفقاز و پاسخ غرب به آن تا چه اندازه به اجماع بين المللي گستردهتر صدمه خواهد زد.
موضع روسيه در قبال ايران و ديگر مسايل از جمله اين كه آيا به رغم سوء تفاهمات روسيه هم چنان عضو گروه چهارجانبه بين المللي در خاورميانه خواهد بود يا خير، نيز نشانههايي را در خصوص احتمال اعمال هرگونه تحريم جديد ارايه خواهد داد.
براساس اين گزارش، موضع مسكو در شوراي امنيت پس از شوروي سابق در كل يكي از بهترين همكاريهاي روسيه با شركاي غربياش بوده است. اين كشور بارها ملاحظاتش را براي همراهي با ديگران ناديده گرفته است؛ به عنوان مثال در خصوص خاورميانه روسيه از اين كه سازمان ملل با آمريكا و اعضاي اروپايي گروه چهارجانبه از طريق ممنوع كردن تماسها با حماس كه كنترل غزه را به دست دارد ناخرسند شد. با اين حال حتي پيش از بحران گرجستان استراتژي قدرتهاي غربي كه مسكو آن را مداخله گرايانه در نظر گرفت با ارزيابيهاي جديد كرملين در خصوص امور خارجي مغاير بود.
روسيه كه همواره در سياست اعمال فشار عليه ايران براي واداشتن تهران به تعليق غني سازي اورانيوم محتاطانه عمل كرده، ممكن است پس از بحران گرجستان تصميم بگيرد كه از حق وتوي خود در شوراي امنيت براي سركوب كردن اقدامات جهاني بيشتركه براي اعضاي سازمان ملل الزام آور بوده است استفاده كند.
اين روزنامه ادامه داد: به نفع روسيه به عنوان همسايه هستهيي ايران است كه اطمينان داشته باشد ايران به بمب هستهيي نيازي ندارد. اما سطح همكاريش ممكن است به اين بستگي داشته باشد كه پس از واكنشها به اقداماتش در قفقاز، روابطش را چگونه در نظر بگيرد. پشت كردن روسيه به استراتژي تحريمهاي جاري سازمان ملل، ضربهاي به تلاشها براي حل مساله ايران از طريق ديپلماسي است؛ در حالي كه هر گونه عقب نشيني از گروه چهارجانبه ميتواند نشانه بازگشت به سياستهاي يك قدرت در خاوميانه باشد.
ديپلماتهاي سازمان ملل درباره برهم زدن نمايش سياسي با بازگشت به سياستهاي جنگ سرد هشدار ميدهند؛ روابط در چارچوب شوراي امنيت نسبت به دوران اتحاد جماهير شوروي كمتر سياه و سفيد است؛ به عنوان مثال اروپاييها با پيش نويس ابتدايي قطعنامه آمريكا در خصوص گرجستان كه روسيه را به گوشهاي مي راند كه مجبور ميشد آن را وتو كند، مخالفت كرد.
به رغم جبههاي متحد عليه اقدام نظامي روسيه در گرجستان برخي اروپاييها ناشكيباييشان را در خصوص نقش مسكو در تحريك اين بحران پنهان كردند.
يك سفير اروپايي گفت كه عبارت محكوم كردن پاسخ "نامناسب" روسيه به دقت تهيه شده كه تلويحا ميگويد روسيه براي دادن پاسخي مناسبتر به آنچه تهاجم گرجستان در نظر مي گيرد، بخشيده ميشود.
در آن زمان غرب هشدار ويتالي چوركين، نماينده مسكو در سازمان ملل را مبني بر اين كه اعلام به رسميت شناختن كوزو و ديگر جنبشهاي جدايي طلب از جمله در اوستياي جنوبي و آنجازيا را ترغيب خواهد كرد.
عصبانيت روسيه در بهار بيشتر شد و راي وتوي اين كشور به تحريمهاي پيشنهادي غرب عليه رژيم رابرت موگابه در زيمبابوه در زماني كه مسكو براي تعامل بيشتر شوراي امنيت در اوضاع رو به وخامت گرجستان اعمال فشار ميكرد، نشان دهنده اين خشم بود.
نبود اجماع در خصوص زيمبابوه و اختلافات در خصوص چگونگي پرداختن به رژيمهايي نظير برمه و سودان به كارايي شوراي امنيت در خصوص طيفي از مسايل صدمه زد.
در پايان اين مطلب آمده است كه اعضاي شوراي امنيت نميتوانند در خصوص مسايل مختلف مطرح در شورا به حمايت روسيه تكيه كنند؛ زيرا وقتي مساله به گرجستان مربوط ميشود آنها موضع ضدمداخلهجويانه خود را حفظ كردند و مسكو در شورا هيچ متحدي را پيدا نكرد كه حاضر باشد به صورت علني اقداماتش را توجيه كند.
انتهاي پيام
چهارشنبه 6 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]