واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري مهر/مشكلات جنگلهاي شمال نيازمند سياستگذاري و نياز سنجي است
گرگان - خبرگزاري مهر : جنگلهاي شمال معروف به جنگلهاي هيركاني يا خزري با ميليونها سال قدمت با مشكلات بسياري روبرو هستند از اين رو به اعتقاد جمعي از كارشناسان و صاحبنظران منابع طبيعي براي صيانت و مديريت جامع بر اين منابع ملي و تجديد ناپذير بايد برنامه اي جامع تدوين و به ضرورتهاي توسعه اين بخش توجه ويژه اي شود.
به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، تنوع اقليم، وجود گونه هاي ارزشمند درختي، درختچه اي و گياهي، پوشش گياهي منحصر به فرد، وجود وحوش، جنگلهاي طبيعي و درختان دير زيست و دارويي توجه ويژه به حفاظت آب و خاك و رفع مشكلات موجود فراروي صيانت از اين عرصه هاي ملي را ضروري مي سازد.
وجود دام در جنگل، تخريب عرصه هاي ملي، كمبود نيروهاي حفاظتي، فرسايش خاك، تجاوز، تغيير كاربري، كم بودن شمار طرحهاي جنگلداري، رانش زمين و حريق از جمله مشكلات و محدوديتهاي فراروي جنگلهاي خزري است كه بايد با مديريت اصولي و تدوين برنامه كلان نگر رفع شود.
طبق آمار روزانه 40 هكتار از جنگلهاي شمال جنگل زدايي مي شود، سالانه 40 هكتار از اين عرصه ها بر اثر آتش سوزي از بين مي رود و ميزان فرسايش خاك در اين مناطق 15 تا 25 ميليون تن در سال است.
به اعتقاد جمعي از كارشناسان منابع طبيعي شمال كشور، بروز سيلاب، كاهش عمر مفيد سدها، افزايش خسارتهاي اقتصادي و حوادث غيرمترقبه و گسترش بيابان زايي از جمله دلايل توجه كم به رفع مشكلات در حوزه جنگل هاي شمال است.
وجود بيش ازسه ميليون واحد دامي، شيوه دامداري سنتي متكي بر مراتع، كم توجهي به طرحهاي بومي و سنتي ضرورت صيانت و برنامه ريزي براي حفاظت از جنگلهاي ارزشمند خزري را دو چندان مي كند.
در اين زمينه جمعي از كارشناسان معتقدند: اگر چاره اصولي درباره صيانت و رفع تنش ها و مشكلات اجتماعي و اقتصادي نشود، روند تخريب عرصه هاي ملي روزافزون خواهد شد.
دانشجوي دكتري دانشگاه منابع طبيعي كرج و دانشگاه گرايفسوالد آلمان در اين خصوص گفت: رفع مشكلات اقتصادي و اجتماعي جنگلهاي خزري شمال ضروري است.
الياس رمضاني عنوان كرد: دخالت انسان در جنگل و افزايش مناطق مسكوني از جمله مسايلي است كه روند تخريب عرصه هاي جنگلي را شدت بخشيده است.
وي اظهار داشت: قطع درختان در حاشيه روستاها و حضور بيش از حد دام در عرصه نيز از ديگر مشكلات است.
وي خاطرنشان كرد: اگرچه سيستم جنگل شناسي سازمان جنگلها در دهه اخير به سيستم تك گزيني تغيير يافته اما در گذشته قطع يكسره درختان وجود داشت كه از جمله تهديدها بود.
به گته رمضاني، به كارگيري روش پناهي در گذشته با توجه به شيب عرصه هاي طبيعي و وجود دام متناسب با جنگلهاي خزري شمال نبوده است.
اين دانشجوي دكتري منابع طبيعي كه درباره تغيير و تحول پديده هاي جنگلي شمال كشور تحقيق مي كند، ادامه داد: اين كار ديرينه بوم شناسي است كه در آن از ابزاري به نام گرده استفاده مي شود.
وي بيان داشت: گرده شناسي ابزاري براي بازسازي پوشش گياهي و محيط زيست گذشته است و گرده ها از نظر ريخت شناسي، روزنه و شكاف و نقش و نگار سطح با هم متفاوت هستند.
يك محقق و استاد منابع طبيعي دانشگاه رايفسوالد آلمان گفت: پيتلندها يا تورپزارهاي طبيعي جهان به شدت در حال تخريب است.
پرفسور هانس يونسن در گفتگو با خبرنگار مهر در گرگان افزود: تاكنون حدود چهار ميليون كيلومتر مربع از اين عرصه هاي طبيعي قرقابي در سطح جهان شناسايي شده كه بخشي از آن در ايران قرار دارد.
وي اظهار داشت: تورپزارها اكوسيستمهاي طبيعي هستند كه مواد عالي مرده را به صورت انباشته در خود دارند و در شرايطي كه قرقابي باشد، تشكيل مي شود.
وي خاطرنشان كرد: متاسفانه در سالهاي اخير روند تخريب و ازبين رفتن اين اكوسيستم هاي طبيعي در جهان شدت يافته است.
به گفته پرفسور يونسن، اين تورپزارها در نتيجه ساخت و سازهاي بي رويه، فعاليتهاي كشاورزي، زهكشي و تغيير و تبديل اراضي درحال از بين رفتن است.
اين محقق دانشگاه آلمان ادامه داد: براي حفاظت و صيانت از اين اكوسيستم هاي طبيعي، عزم ملي و توجه بين المللي نياز است.
وي يادآور شد: طبق بررسيها در بيشتر مناطق جلگه اي خزري از جمله در رامسر در گذشته و اكنون پوشيده از پيتلندها است.
وي ادامه داد: براي نخستين بار در جهان در سال 1971 كنوانسيون بين المللي رامسر براي صيانت از اين اكوسيستم هاي طبيعي هشدار داد.
وي تصريح كرد: تورپزارها، تنوع زيستي اكوسيستم را خود تنظيم مي كند و داراي الگوي خاصي است و متاسفانه در حال حاضر زيستگاههاي آن در حال از بين رفتن است.
مديركل منابع طبيعي گلستان گفت: تخريب منابع طبيعي دغدغه تمام دنيا است و با كلان نگري، مديريت اصولي و برنامه ريزي مي توان رفع كرد.
صفر قلي خواجه افزود: تخريب كمي جنگلها در اين استان به صفر رسيده است ولي تخريب مراتع اين استان تداوم دارد.
وي تاكيد كرد: براي دستيابي به رشد و توسعه پايدار بايد دست اندازي در طبيعت كاسته شود.
وي نقش مردم را در حفاظت از عرصه هاي طبيعي مهم دانست و گفت: رسانه ها در ترويج فرهنگ صيانت از منابع طييعي نقش مهمي دارند.
به باور خواجه، شرايط اقتصادي و اجتماعي از جمله دلايل تخريب منابع طبيعي است و ساز و كارهاي مورد نياز بايد اتخاذ شود.
مديركل منابع طبيع گلستان ادامه داد: توجه بيشتر به فعاليتهاي آبخيزداري موجب صيانت از منابع ملي مي شود.
وي يادآور شد: اكنون فقط در 25 درصد حوزه هاي آبخيز دو ميليون و 200 هزار هكتاري اين استان فعاليتهاي آبخيزداري انجام مي شود.
وي ساماندهي دام و خروج از جنگل را از جمله راه كارهاي صيانت از عرصه هاي طبيعي برشمرد و بيان داشت: تاكنون 295 هزار هكتار از 588 هزار واحد دامي موجود در جنگلهاي منطقه از اين عرصه ها خارج شدند.
وي با اشاره به اينكه در حال حاضر يك ميليون و 200 هزار هكتار مرتع و 430 هزار هكتار جنگل در گلستان وجود دارد، افزود: طبق برنامه بايد تا پايان برنامه چهارم توسعه 70 درصد از دامهاي موجود در عرصه ها خارج شوند كه به دليل كمبود اعتبار از اين برنامه عقب هستيم.
عضو هيئت علمي تحقيقات و منابع طبيعي كشور گفت: فرسايش خاك از نتايج بارز جنگل زدايي به شمار مي آيد كه ميزان فرسايش خاك در شمال 20 تن در هر هكتار است.
محمد اميني عنوان كرد: بحران زباله و انباشت غيربهداشتي آن در جنگل نيز مشكلات زيست محطي عرصه هاي طبيعي را بيشتر كرده است.
وي تصريح كرد: همچنين بر اساس آمار 10 برابر خاكي كه سالانه در كشور توليد مي شود از بين مي رود كه اين امر نگران كننده است.
وي تاكيد كرد: براي رفع مشكلات جنگلهاي شمال به يك برنامه اصولي و همه جانبه نياز داريم تا عوامل تهديد كاهش يابند.
بيش از80 گونه درختي، 50 گونه درختچه اي و صدها گونه گياهي در جنگل هاي 8/1 ميليون هكتاري شمال كشور وجود دارد.
طبق اعلام مسئولان ميراث فرهنگي كشور، امسال پنج نقطه از جنگلهاي شمال در فهرست آثارطبيعي ثبت مي شود كه اين امر ضرورت برنامه ريزي و سياستگذاري بهينه براي صيانت از اين عرصه ها را ضروري مي سازد.
چهارشنبه 6 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]