واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: خطر ابتلا به آسيبهاي مغزي در بيماران ايدزي بيشتر است /كشف ويروس جديد در پشه آنوفل اميدي تازه براي درمان مالاريا/ زنان نسبت به درد حساستر از مردان هستند/ كپسول رباتيك با قابليت انجام ماموريتهاي پزشكي در بدن ابداع شد / عامل ايجاد حس خواب آلودگي كشف شد/ درمان سرطان به كمك گل ياس
متخصصان هشدار دادند: يك پنجم از بيماران مبتلا به ايدز در معرض خطر آسيبهاي مغزي هستند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از رويترز تحقيقات نشان ميدهد؛ از آنجا كه ويروس ايدز وارد جريان خون ميشود و ميتواند به مغز برسد لذا يك پنجم از بيماران ايدزي در معرض ابتلا به اختلالات مغزي مانند زوال عقل و ساير مشكلات قرار دارند.
دانشمندان در كالج پزشكي آلبرت انيشتين به شواهد علمي مهمي دست يافتند كه نشان ميدهند تركيبي در ديواره سلولي باكتريهاي روده، ماده شيميايي كه در خون بيماران آلوده به ايدز وجود دارد، به ويروس ايدز كمك ميكند كه به داخل مانع مغزي خون (BBB) نفوذ كند.
اين يافتهها ميتواند به كشف راه كارهايي براي جلوگيري از ورود ويروس ايدز به مغز و در نتيجه پيشگيري از مشكلات خطرناك ناشي از آن، منجر شود.
هاريس گلداشتين رييس مركز پزشكي تحقيقات ايدز انيشتين - مونتفيور كه در اين مطالعات همكاري داشته خاطرنشان ساخت؛ تحقيقات ابتدايي نشان داده است كه خود ويروسهاي ايدز وارد مغز نميشوند بلكه سلولهاي ايمني آلوده به ايدز موسوم به مونوسيتها عامل بروز اين حالت هستند.
نتايج تحقيقات بسيار آشكارا نشان داد كه آلوده شدن به ويروس ايدز اين قابليت را به مونوسيتها ميدهد كه بتوانند با BBBها تماس حاصل كرده و به داخل آنها نفوذ كنند. اين پديده باعث بروز اختلالات مغزي در بيمار ميشود.
جزئيات اين پژوهش در مجله «ويروس شناسي» منتشر شده است.
****كشف ويروس جديد در پشه آنوفل اميدي تازه براي درمان مالاريا
همچنين به گزارش بي بي سي ،كشف ويروس جديد پشه آنوفل، پژوهشگران را به سوي شيوههاي نوين درمان بيماري مالاريا سوق خواهد داد.
پژوهشگران انستيتو تحقيقات مالاريا در دانشكده بهداشت عمومي جان هاپكينز موفق به شناسايي يك ويروس ناشناخته شدهاند كه پشه آنوفل، ناقل بيماري مالاريا در انسان را آلوده ميكند.
به گفته پژوهشگران؛ كشف ويروس جديد ميتواند اطلاعات ژنتيكي جديدي درباره اين حشره بيماري زا در اختيار مردم قرار دهد كه در نتيجه آن امكان دسترسي به راه كاري تازه براي كنترل مالاريا فراهم خواهد شد.
اين بيماري هم اكنون جان يك ميليون نفر را سالانه در جهان ميگيرد.
ويروس جديد AgDNV نام دارد كه در بين پشهها و ساير حشرات مشترك است اما در مهره داران از جمله انسان يافت نميشود.
پژوهشگران دريافتند كه اين ويروس لارو پشه آنوفل را به شدت آلوده ميكند و به راحتي به پشههاي بالغ منتقل ميشود.
اين دانشمندان ميگويند؛ با شناسايي ويروس جديد ميتوان آن را به گونهاي تغيير داد كه يا پشه را از بين ببرد و يا مانع از انتقال ميكروب مالاريا به انسان شود.
****زنان نسبت به درد حساستر از مردان هستند
هم زمان تحقيقات جديد نشان داده است كه زنان نسبت به درد حساستر از مردان هستند.
يك تيم بينالمللي از پژوهشگران با انجام اين مطالعات دريافتند: زنان در طول عمر خود درد بيشتري را تجربه ميكنند كه البته دفعات و طول دوره درد كشيدن آنها در مقايسه با مردان بيشتر است.
نكته جالب توجه ديگر اين كه زنان كمتر به سراغ درمان درست بيماريهايشان ميروند چرا كه بيشتر داروها اغلب روي آنها تاثير كمتري دارد.
به گفته پژوهشگران؛ انجمن بين المللي مطالعه درد، عواملي چون تفاوتهاي هورموني، تركيبات بدن و سيستم اعصاب مركزي باعث ميشود كه زنان نسبت به طيف بيشتري از ناراحتيهاي دردناك در مقايسه با مردان آسيب پذير باشند.
دكتر بورلي كولت از مركز اتحاديه خط مشي دردهاي مزمن در انگليس ميگويد؛ بيشتر پزشكان و پرستاران از اين تفاوتها كه پيامدهاي خطرناكي براي زنان دارد، بي خبر هستند.
هم چنين كارشناسان عكس برداري از مغز در دانشگاه آكسفورد دريافتهاند؛ زناني كه دورههاي دردناك عادت ماهانه آنها تحت معالجه قرار نگيرد، بيشتر به ساير محركهاي درد آور واكنش نشان ميدهند كه علت آن تغييرات در مغز است.
بنابراين يافتههاي فوق نشان ميدهد كه دردهاي مداوم درمان نشده ميتوانند زنان را نسبت به بيماريهاي درد آور، آسيب پذيرتر كنند.
اين پژوهشگران هشدار دادند: جدي نگرفتن دردهاي عادت ماهانه،عواقب بلند مدتي روي سلامت زنان دارد؛ به طوري كه در شرايط درد كشيدن فعاليت نواحي مختلف مغز افزايش پيدا ميكند و اگر درمان نشود ميتواند تغييرات دائمي روي مغز و سيستم اعصاب مركزي برجاي بگذارد.
****كپسول رباتيك با قابليت انجام ماموريتهاي پزشكي در بدن ابداع شد
در همين حال به گزارش بي بي سي، گروهي از پژوهشگران دانشگاه كارنگي ملون موفق به ابداع نمونه اوليه يك كپسول رباتيك شدهاند كه بدون آسيب رساندن به بافت به روده ميچسبد.
اين كپسول رباتيك به حدي چسبنده است كه داخل روده محكم قرار ميگيرد و به قدر كافي نرم است كه آسيبي به بافت روده نميرساند.
پژوهشگران ميگويند كه اين ربات چسبنده كه ميتوان آن را مانند يك قرص معمولي بلعيد، پس از آن در بدن حركت ميكند تا به روده برسد.
اين پژوهشگران مي افزايند: پس از بلعيدن كپسول رباتيك، پزشك ميتواند با كمك يك قسمت كنترل بي سيم به ربات فرمان دهد كه چه موقع پاهايش را آزاد كرده و به روده متصل شود.
اين تيم تحقيقاتي معتقدند كه چنين رباتي ميتواند امكان مشاهده دقيق و بدون درد را در داخل بدن فراهم كرده و انجام بيوپسيها (نمونه برداريهاي بافتي) تحويل داروها، درمان قلب و ساير كاربرد پزشكي ــ درماني را متحول كند.
پژوهشگران معتقدند با استفاده از چنين ابزار رباتيك ميتوان به كنترل جابهجايي و حركت قرصهاي دوربيني براي تصويربرداري از داخل روده كمك كرد. البته كاربرد درجه يك اين كپسول ظريف انجام بيوپسي است.
كاربرد مهم ديگر آن كنترل خونريزيهاي داخلي ميباشد.
هر چند هنوز اين ربات براي چنين كاربردهاي پيچيده آماده نيست، اما تحقيقات دانشمندان براي به ثمر رساندن آن براي انجام كارهاي مهم پزشكي ادامه دارد.
****عامل ايجاد حس خواب آلودگي كشف شد
محققان دانشگاه آكسفورد اعلام كردند: ميزان خواب انسان توسط يك رشته سلول عصبي درون چشم كنترل مي شود.
چرخه خواب و بيداري بر عملكرد بسياري از سيستمهاي حياتي بدن تاثير گذار بوده و بروز اختلال در آن مي تواند مشكلات و بيماري هاي بسياري از قبيل افسردگي، اختلال در سيستم ايمني بدن و در شرايط پيچيده تر سرطان را براي انسان ايجاد كند. در عين حال داروهايي كه براي تعديل اين چرخه توليد شده اند، تاثيرات سوء بر قسمت هاي مختلف مغز خواهند گذاشت.
در راستاي كنترل سيستم خواب و بيداري در انسان، محققان دانشگاه آكسفورد اعلام كردند كه رشته اي از سلولهاي عصبي وابسته به شبكيه در چشم را يافته اند كه به نور حساس بوده و عامل ايجاد حس خواب آلودگي يا شادابي در انسان هستند كه عملكرد آن مستقيما با شدت نور در ارتباط بوده و در صورت از كار افتادن آن، نور هيچ گونه تاثيري بر احساس خواب در انسان نخواهد گذاشت.
محققان در پي آزمايش بر روي موشها، دريافتند كه در حالت عادي، موشها در تاريكي به فعاليت پرداخته و 20 دقيقه بعد از روشن كردن محيط، به خواب مي روند. پس از از كار انداختن اين رشته اعصاب در چشم موشها، مشاهده شد كه اين جانوران حساسيت خود را نسبت به ميزان نور از دست داده و در روشنايي نيز به خواب نرفته و به فعاليت شان ادامه مي دهند.
با رديابي اين رشته هاي عصبي در چشم انسان، محققان دريافتند كه دو مركز عصبي در مغز به صورت مستقيم توسط اين اعصاب فعال و كنترل شده و در انسان ايجاد حس خواب و بيداري مي كنند.
متخصصان اميدوارند با مشخص كردن كامل اين سيستم بتوانند شيوه جديدي درماني براي جلوگيري از بروز اختلالات در سيستم خواب انسان و همچنين درمان آن ارائه دهند.
****درمان سرطان به كمك گل ياس
هم زمان بر اساس گزارش ScienceDaily، محققان موفق به توليد داروي ضد سرطاني شده اند كه عناصر سازنده آن از گل ياس حاصل شده است.
مشتقات اين گياه از گذشته به صورت گسترده اي در صنايع كشاورزي و آرايشي مورد استفاده قرار گرفته كه اين امر نشانگر غيرسمي بودن آن است.
محققان پس از ده سال بررسي بر روي اين گياه موفق به توليد دارويي از مشتقات آن شده اند كه مي تواند در درمان سرطان تاثير مشهود و چشمگيري داشته باشد.
آزمايشات نشان مي دهند كه تاثيرات اين دارو بر روي سرطان خون و تومورهاي بدخيم بيشتر از ساير انواع سرطان بوده و تا به حال اثر سويي از اين دارو در مصرف كنندگان ديده نشده است.
محققان اعلام كردند داروي جديد كه از مشتقات شيميايي گياه ياس به دست آمده است از نظر ايمني و سازگاري با بدن خود را به اثبات رسانده و در مراحل اوليه استفاده، اين دارو فعاليتهاي گزينشي ضد سرطاني از خود نشان داده است. اين امر مي تواند آغازگر گسترش در توليد داروهاي گياهي ضد سرطان و دليلي براي ادامه تحقيقات بر روي اين داروي جديد باشد.
چهارشنبه 6 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 320]