واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: «محمد راسخ» در نشست «بررسي كتاب تاريخ تئوريهاي حقوقي اسلامي»:«وائل بن حلاق» اصول و كلام را به تار و پود اسلام تشبيه ميكند
گروه انديشه: «وائل بن حلاق» اصول و كلام را به تار و پود اسلام تشبيه ميكند. وي معتقد است كه اصول از بستر كلام برخاسته است، اما اين به اين معني نيست كه اصول مساوي نظريه حقوقي است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، دكتر «محمد راسخ»، عضو هيئت علمي دانشگاه شهيد بهشتي و مترجم كتاب «تاريخ تئوريهاي حقوقي اسلامي» و «تاريخ مختصر تئوري حقوقي در غرب» عصر روز گذشته 4 شهريورماه در نشست بررسي كتاب «تاريخ تئوريهاي حقوقي اسلامي» كه در سراي اهل قلم برگزار شد، ضمن بيان مطالب فوق گفت: ما از دو امر جدا و در دو دنيا غريب هستيم، يكي دنياي واقعيت و ديگري دنياي معارف بشري ماهوي است و چندان ارتباطي با واقعيات زندگي نداريم.
وي افزود: قبل از انقلاب كه حقوق سعي ميكرد مدرن و معطوف با جامعه مدرن باشد و ارتباط چنداني با جامعه نداشت و من بعدها متوجه شدم كه حقوق در بين ما يك فن است، نه يك رشته معرفتشناسي، گويي كه ما مهندسي حقوق ميخوانيم.
دكتر راسخ تصريح كرد: حقوق هم با واقعيت و هم با ديگر حوزههاي معرفتي بشر ارتباط دارد و در انگلستان قانونگذاري كند است و قانون در دادگاهها پويش جديدي پيدا ميكند و دليلش اين است كه اگر قانون تند و سريع تغيير پيدا كند، نشان دهنده شتابزدگي يك ملت است. پس قانون بايد تدريجي شكل گيرد و كند حركت كند. اولين كار مهم و منحصر به فردي كه خواندم كتاب «تاريخ مختصر تئوري حقوقي در غرب» بود كه اولين كتابي بود كه ترجمه كردم.
مترجم كتاب «تاريخ مختصر تئوري حقوقي در غرب» گفت: حقوق يك هويت نظري و تاريخي است و بريده از نظر نيست و اين هويت نظري در بستر تاريخ متطور شده است و شكل گرفته و امروزه آنچه در دست ماست به يكباره از آسمان نيفتاده است. خاصيت تاريخ اين است كه تقدسزدايي ميكند.
اين محقق در مورد سه ادعاي مؤلف كتاب اظهار كرد: «وائل بن حلاق» سه ادعا و نظر خوب دارد. اولين ادعا «شكل گيري فقه» است. وي در كتاب «آغاز تطور حقوق اسلامي» به خوبي شرح ميدهد، چرا چيزي به عنوان فقه در اسلام شكل گرفته است.
وي در مورد دومين ادعا گفت: دومين مسأله «تطور فقه» است و او توجه خوبي به تعامل فقه اسلامي با نظريههاي جاري داشته است. حلاق از اولين كساني است كه چهار مقام نبوت، ولايت، سياست، قانونگذاري براي حضرت محمد(ص) در نظر ميگيرد و ميگويد محمد(ص) در مقام نبوت، نبي است.
راسخ تأكيد كرد: حلاق توجه خوبي هم به شكلگيري فقه و هم به تطور فقه داشته است و آن را در كتاب خود توضيح ميدهد و به آن توجه دارد.
وي در مورد سومين نكته گفت: سومين نكته توجه «حلاق» به مسائل معاصر مسلمانان است. حلاق بحران مفهوم حقوق در بين مسلمانان را خوب متوجه ميشود و ميگويد چرا مسلمانان در زمان بيداري شريعتمدارند نه عرفانمدار و فلسهمدار.
مترجم كتاب «تاريخ تئوريهاي حقوقي اسلامي» يادآور شد: «حلاق» اصول و كلام را به تار و پود اسلام تشبيه ميكند. اصول از بستر كلام برخاسته است، اما اين به اين معني نيست كه اصول مساوي نظريه حقوقي است.
وي در پايان خاطرنشان كرد: تمام حرفهايي كه علما اسلامي ميزنند شرح و تفسيري از قواعد فقه است و اين حرفها را شرح و بسط ميدهند.
سه شنبه 5 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 419]