واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: محمدرضا وصفي در نشست «بررسي كتاب تاريخ تئوريهاي حقوقي»:«وائل بن حلاق» معتقد است حجم آيات حقوقي قابل استخراج از قرآن بسيار بالاست
گروه انديشه: «وائل بن حلاق» در ارتباط با آياتي كه مربوط به حوزه احكام است ميگويد نسبت آيات حقوقي به نسبت بقيه آيات كم نيست و حجم آيات حقوقي بسيار بالاست و بايد آنها را استخراج كنيم.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، دكتر «محمدرضا وصفي» نويسنده و محقق انديشههاي ديني عصر روز گذشته 4 شهريورماه در نشست بررسي كتاب «تاريخ تئوريهاي حقوقي اسلامي» كه در سراي اهل قلم برگزار شد، ضمن بيان مطالب فوق در مورد كتاب تاريخ تئوريهاي حقوقي اسلامي گفت: كتاب حاضر از بهترين آثار موجود در حوزه تئوري حقوقي اسلامي در حوزه زبان انگليسي است.
وصفي شخصيت «حلاق» را مانند «ادوارد سعيد» دانست و گفت: «حلاق» در دنياي انگليسيزبان و در حال حاضر در مجامع آكادميك نخستين شخص است و از ويژگي وي اين است كه مسلمان نيست، مسيحي و فلسطيني است. «حلاق» از نظر شخصيتي شبيه «ادوارد سعيد» است.
وي افزود: حلاق به دليل نزديكياش به دنياي اسلام آمده به سرعت به حوزه اسلام پيوسته و به طور خاص روي حقوق اسلام كار كرده است و به اين دليل شخصيتي براي ما محترم و گرامي است. به هرحال كسي در خارج دنياي اسلام در مورد اسلام صحبت كند براي ما قابل ارزش است.
وي در ادامه سخنانش از دكتر «راسخ» تشكر كرد و گفت: جاي سپاس است كه دكتر راسخ اين كتاب را براي فارسي زبانها قبل از دنياي عرب ترجمه كرده است. در اين كتاب استثنائاتي نيز وجود دارد؛ زيرا نويسنده كتاب متأثر از افكار دنياي اهل سنت است و در اين كتاب بعضي چيزها را حذف كرده و به طور خاص به انديشه تئوريهاي حقوقي نپرداخته است.
وصفي در مورد نپرداختن «حلاق» به انديشه حنبلي گفت: «حلاق» در اين كتاب به انديشههاي حنبلي نپرداخته و ظاهرا معتقد است با توجه به رويكرد متنگرايي كه در انديشه حنبلي وجود دارد. ما اصول فقه نداريم و اصولفقه در سه مذهب ديگر؛ يعني شافعي، حنفي و مالكي رشد پيدا كرده است. در اين كتاب ايشان بيشترين رويكرد را به انديشه شافعي دارد، چون با دنياي سروكار دارد كه شافعي هستند.
وصفي تصريح كرد: «حلاق» در اين كتاب مباني را بيان ميكند و به عنوان يك خاورشناس مباني خاورشناسيغربي را به چالش ميكشد. اولين كسي را كه به چالش بزرگ ميكشد «شاخت» است، چون شاخت معتقد است سنت با فاصله وارد دستگاه اسلامي شد و زمان برده است. «حلاق» معتقد است از همان اول ميتوان سراغ سنت رفت.
وي تأكيد كرد: تعبير زيبايي كه حلاق در مورد آيات فقهي دارد اين است كه او بر خلاف بقيه در ارتباط با آياتي كه مربوط به حوزه احكام است ميگويد حجم آيات حقوقي بسيار بالاست، اگر در آياتي كه غير حقوقي هستند آيات تكراري را حذف كنيم ميبينيم كه نسبت آيات حقوقي به نسبت بقيه آيات كم نيست.
وي در مورد ديگر ويژگيهاي «حلاق» يادآور شد: از ديگر ويژگيهاي حلاق اين است كه با اهل سنت مخالفت ميكند و ميگويد شافعي پايهگذار اهل سنت نيست، اگر كسي معتقد به اين است كه شافعي پايهگذار است. اين نظر به مرور زمان شكل گرفته است. اين كتاب معتقد است مقوله اصول فقه در دايره مصلحت جاي ميگيرد و به عبارتي مصلحت ميتواند بر اساس مصلحت جامعه دگرگون شود.
دكتر وصفي در پايان خاطرنشان كرد: كتاب حلاق با اين رويكرد تمام ميشود كه ما در عصر حاضر نيازمند يك رويكرد جديد هستيم.
نشست «بررسي كتاب تاريخ تئوريهاي حقوقي اسلامي» تأليف «وائل بن حلاق» و ترجمه «محمد راسخ»، روز گذشته دوشنبه 4 شهريورماه از ساعت 17 تا 19 در سراي اهل قلم خانه كتاب با حضور «محمدحسين ساكت»، دكتر «محمدرضا وصفي»، «محمود آموزگار» و مترجم كتاب دكتر «محمد راسخ» برگزار شد.
سه شنبه 5 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 225]