واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: سرمقاله
ابهام در آينده پاكستان
دعواي دو شريك اصلي ائتلاف حاكم كشور پاكستان بر سر جانشين رئيس جمهور مستعفي اين كشور، دولت ائتلافي را در لبه پرتگاه سقوط قرار داده است. براين اساس، نواز شريف، رهبر حزب مسلم ليگ شاخه نواز كه دومين حزب پارلمان است، به حزب حاكم مردم پاكستان به رهبري آصف علي زرداري اعلام كرده در صورتي از زرداري براي رياست جمهوري حمايت خواهد كرد كه اختيارات و قدرت رئيس جمهور را بسيار كاهش داده و قضات دادگاه عالي پاكستان را بازگرداند.
نواز شريف از اعلام نامزدي آصف علي زرداري دچار شوك شده است; چرا كه وي بخاطر وجهه منفي در بين مردم، روي نام اشخاصي مانور مي داد تا حداقل بتواند در آينده روي آنان نفوذ داشته باشد. اما پس ازمواجهه با حمايت جنبش متحد قوي و مجالس ايالتي سنداز كانديداتوري زرداري ، ناگزير از قراردادن شروطي در پيش پاي وي گرديد كه از جمله آنها بازگرداندن قضات بود.
در اين ميان زرداري صراحتا اعلام كرده كه با بازگشت افتخار محمد چودري مخالف است و ترجيح مي دهد عبدالحميد دوگار، شخصي كه مشرف منصوب كرده و در عين حال از دوستان زرداري است، در اين سمت باقي بماند.
البته مسئله اصلي دراين ميان نگراني زرداري از احياي پرونده هاي فسادمالي اوست كه در گذشته مطرح بوده است. به عبارتي با بازگشت افتخار محمد چودري كه نزديك به نواز شريف است، احتمال احياي پرونده هاي قضائي زرداري وجود دارد و وي حاضر نيست در اين باره ريسك كند. زرداري پيش از رسيدن به پست رياست حزب مردم، به مدت هشت سال به اتهام فساد مالي در حبس بود. وي پس از رسيدن به پست رياست حزب، از مصونيت قضايي برخوردار شد و وي را به عنوان سمبل فساد دانستند تا جايي كه مردم در زمان نخست وزيري بوتو به وي لقب "آقاي 10 درصدي" مي دادند. بنايراين وي اكنون بيم دارد با بازگشت قضات بركنار شده كه رابطه خوبي با نوازشريف دارند، مصونيت قضايي او از بين رفته و پرونده هاي فساد دوباره مطرح شود.
از سوي ديگر تمركز نواز شريف بر روي بازگشت قضات به اين دليل است كه اين موضوع يكي از شعارهاي انتخاباتي حزب نوازشريف بوده است. بنابراين وي تهديد كرده است اگر امروز مردم موضعش را در اين مورد اعلام نكند و يا مخالفت كند، از دولت ائتلافي خارج خواهند شد.
نواز شريف كه در سال 1999 و در پي كودتاي بدون خون ريزي پرويز مشرف بركنارشد در صدد است با بازگرداندن قضات بركنار شده ديوان عالي انتقام خود را از مشرف بگيرد و چنانچه بتواند وي را محاكمه كند موفقيتي براي خود و حزب مسلم ليگ تلقي خواهد كرد. به همين دليل است كه آصف علي زرداري در صدد است در مسير خواسته هاي نواز شريف كه ممكن است منجر به از دست دادن قدرت از سوي اين حزب شود حركت نكند و با ترغيب نواز شريف به مدارا و همكاري، مانع از بي ثباتي سياسي پاكستان شود. در صورتي كه حزب مردم به طور جدي قصد رويا رويي با مشرف را نداشته باشد ممكن است راه ائتلاف با ساير احزاب را برگزيند. با توجه به توافق خانم بوتو رهبر فقيد حزب مردم با مشرف براي تقسيم قدرت ميان نظاميان و سياستمداران به نظر ميرسد آصف علي زرداري شرايط دشواري را براي مقابله با رئيس جمهوري و حفظ دولت ائتلافي پيش رو دارد.
موضع اخير شاخه نواز حزب مسلم ليگ و تهديد به خروج از ائتلاف،هم اين تحليل را تاييد مي كند كه ائتلاف در آستانه وضعيتي دشوار و حساس قرار گرفته است و به نظر مي رسد خروج از ائتلاف به صورت جدي در دستور كار نواز شريف قرار گرفته است. اين در حالي است كه هفته نامه انگليسي تايمز در يك گمانه زني با اشاره به محبوبيت دانشمند معروف هسته اي پاكستان در ميان مردم اين كشور، عبدالقدير خان را گزينه احتمالي رياست جمهوري پاكستان عنوان كرد. اين در حالي است كه انتخاب او به عنوان رئيس جمهوري مي تواند بهت و حيرت جهان را به همراه داشته باشد.
با اين حال به نظر مي رسد اختلافات نواز شريف و زرداري از يك سو و بحران فعلي پاكستان از سوي ديگر پاكستان را با تهديدي جديد مواجه كند. درشرايط كنوني ودرآستانه انتخابات رياست جمهوري پاكستان(16 شهريور) درگيري داخلي سياسي باعث منحرف شدن توجهات از خشونت شبه نظاميان در شمال غرب اين كشور شده است; خشونتي كه در تازه ترين دور آن و در انتقام از موجي از بمب گذاري هاي مرگ بار انتحاري، 37 شبه نظامي كشته شدند. اين وضعيت درحالي مطرح شده است كه اين كشور پس از كنار گذاشتن پرويز مشرف، بدون رئيس جمهور بوده و اوضاع داخلي نيز از دست خارج شده و اين كشور را با بحران اقتصادي روبه رو كردهاست. به طوريكه بين ماه مه سال 2007 تا ماه جاري بهاي مواد غذايي تا 28 درصد و بهاي سوخت تا 46 درصد افزايش داشته است.از سوي ديگر مساله امنيت، فعاليت طالبان، شبه نظاميان و ساير گروه هاي تندروي مذهبي شديدتر شده است. چنانكه در يك هفته گذشته ميزان تحركات طالبان با نيروهاي امنيتي افزايش يافته است. بنابراين از هم اكنون حزب مردم، حزب حاكم پاكستان با بيش بيني تحولات آتي در اين كشور و احتمال خروج و جدايي حزب نواز از ائتلاف تلاش دارد تا حمايت اعضاي پارلمان حزب مسلم ليگ شاخه قائداعظم و طرفدار مشرف و همچنين 16 عضو از حزب جنبش متحد قومي را به دست آورد. حزب مردم اگر موفق به اين عمل شده و با وعده هايي احزاب كوچك تر را به سوي خود جلب كند، احتمال مي رود كه كابينه اين حزب سقوط كند.اما به هر حال حزب مردم با توجه به وضعيت بحراني كشور، تلاش مي كند تا به بحران ها نيفزايد به ويژه آنكه علاوه بر مشكلات اقتصادي و امنيتي كه به آن اشاره شد، در طول چهارماه گذشته حزب نوازشريف در بين افكار عمومي محبوبيت بيشتري يافته است.
دوشنبه 4 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]