واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: چگونگي ارائه خلاقانه مفاهيم ديني در برنامههاي رسانه ملي / 36اكبر تحويليان:برنامههاي تلويزيون بايد پاسخگوي شبهات جوانان در مسائل ديني باشد
گروه هنر: مهمترين نوآوري كه ميتواند در برنامههاي تلويزيون ايجاد شود اين است كه برنامههايي تهيه و توليد شود كه پاسخگوي شبهات جوانان و نوجوانان امروز باشد.
«اكبر تحويليان» تهيهكننده سينما و تلويزيون در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) در مورد چگونگي ايجاد نوآوري در برنامههاي ديني رسانه ملي گفت: به اعتقاد من مهمترين نوآوري كه ميتواند در برنامههاي تلويزيون ايجاد شود اين است كه برنامههايي تهيه و توليد شود كه پاسخگوي شبهات جوانان و نوجوانان امروز باشد.
وي افزود: اين روزها جوانان با شبهات زيادي دست به گريبانند، اما بخش زيادي از برنامهها به همان موضوعات قديمي كه بارها تكرار شده و هيچ جاي سوالي براي كسي باقي نگذاشته، ميپردازد، اين برنامهها نميتواند آگاهي لازم را نسبت به موضوعات روز به مخاطبان بدهد.
اين تهيهكننده ادامه داد: گاهي برخي جوانان در مورد مسائل ديني و مذهبي دچار ترديد يا درگير سوالات متعددي در ذهن خود ميشوند و متأسفانه وقتي اين سوالات را مطرح ميكنند برخوردهاي نامناسبي با آنها صورت ميگيرد.
وي افزود: اين قبيل برخوردها سبب دوري و گريز جوانان از مسائل ديني و مذهبي ميشود، در حالي كه وقتي اشكال قديمي ارائه مسائل مذهبي نميتواند پاسخگوي نياز جوان امروز باشد، لازم است كه علما از اجتهادات قديمي استفتائات جديدي استخراج و به جوانان ارائه كنند.
تحويليان همچنين يكي ديگر از راهكارهاي ايجاد خلاقيت و نوآوري را ايجاد رقابت مذهبي عنوان كرد و گفت: متأسفانه جوانان ما اطلاعات كافي در مورد ساير اديان ندارند، يكي از بزرگترين اشكالات برنامههاي ديني ما اين است كه فقط به دين اسلام ميپردازد، در حالي كه لازم است جوانان ما نسبت به ساير اديان نيز شناخت و آگاهي كافي داشته باشند و خودشان به برتري دين اسلام پي ببرند.
وي ادامه داد: ما هيچگاه نديدهايم كه در تلويزيون برنامهاي ساخته شود كه مثلاً چند جوان با اديان و مذهبهاي گوناگون در آن حضور يابند و با هم به بحث و تبادل نظر بپردازند، در صورتي كه احتمال بسيار زيادي وجود دارد كه اينگونه بحثها در نهايت به گرايش پيروان ساير اديان به دين مبين اسلام نيز بيانجامد.
تهيهكننده مجموعه تلويزيوني ستاره سهيل عنوان كرد: پرداختن تك بعدي به مسائل، به مرور سبب ايجاد رخوت و كندي و در نهايت تكرار و عدم شكوفايي خلاقيتها ميشود. برخي ترسها سبب ميشود كه نوآوري ايجاد نشود و گاهي اهميت ندادن به همين نكات ريز ميتواند زمينهساز انحرافات نيز باشد.
وي ادامه داد: اگر ما نتوانيم جذابيتهاي دين اسلام را براي جوانانمان هويدا كنيم، جذابيتهايي هر چند كوچك در ساير اديان و مذاهب آنها را به سوي خود جذب ميكند. ما بايد در استدلال ثابت كنيم كه دين اسلام برترين است و اين استدلالها در جنبه مقايسه تأثير پررنگتر و مستحكمتري دارد.
تحويليان اظهار كرد: اطلاعرساني واضح و روشن و پاسخگويي به سوالات و شبهات جوانان مسئله بسيار مهمي است. جوانهاي امروز سوالات بسياري دارند كه بايد مجال مطرح كردن آن را بيابند تا افراد آگاه نيز بتوانند آنها را به درستي هدايت كنند.
وي افزود: ما نبايد فكر كنيم كه بيان اين گونه مسائل كفر است و با مطرح شدن آنها كائنات به هم ميريزد. حرف نزدنها تبعات بسيار بدتري در بر دارد، در حالي كه اگر مسئلهاي مطرح شود و سپس با آرامش و استدلال به آن پاسخ گفته شود و نكات مبهم آن روشن و تصريح شود، بسياري از مشكلات به سادگي و به خودي خود حل خواهد شد.
اين تهيهكننده در مورد اينكه تاكنون چقدر از آموزههاي قرآني در برنامههاي ديني رسانه ملي به صورت نوگرايانه ارائه شدهاند، ابراز كرد: تاكنون اين گونه نوآوريها بسيار اندك بوده، شايد فقط بتوان گفت كه برنامه درسهايي از قرآن توانسته تا حدودي در ايجاد نوآوري در پاسخگويي به مسائل جوانان موفق عمل كند.
وي ادامه داد: البته دليل اين موفقيت نيز اين است كه آقاي قرائتي با توجه به روحاني بودن و اطلاعات كامل و كافي داشتن مسائلي را مطرح كرده و سپس خود پاسخگوي آنها بوده است، ولي حتي اين برنامه نيز مخاطب خاص خود را دارد و قشر به خصوصي را جذب ميكند و نميتواند پاسخگوي نياز اكثريت قشر مخاطب جوان و نوجوان ما باشد.
وي افزود: بنابراين نياز به برنامههايي از اين دست و با شكلهاي گوناگوني داريم تا بتوانيم كمبودهاي اطلاعاتي و نيازهاي جوانانمان را پاسخگو باشيم كه اين امر نيز مستلزم همكاري تنگاتنگ علما با اهالي هنر به ويژه در رسانه ملي است.
تحويليان در پاسخ به پرسش خبرنگار ما مبني بر اينكه چه موانعي در اين راه وجود دارد، گفت: مهمترين مانع، عدم وجود هماهنگي در آرا است، وقتي كه مسئلهاي پيش ميآيد نظرات و آراي متفاوتي در مورد آن مسئله عنوان ميشود كه فاصله زيادي نيز با هم دارد و به هيچ وجه قابل اغماض نيست.
وي ادامه داد: در نهايت اين چندگانگيها سبب شكل گرفتن مسئلهاي به نام احتياط ميشود و اين احتياطهاي زياد موجب ركود شده و آرام آرام همه را به سكوت و سكون واميدارد و متأسفانه اگر اين احتياط بيش از حدي كه در تلويزيون به وجود آمده ادامه يابد، عواقب بدي در پي خواهد داشت.
اين تهيهكننده در پايان اظهار كرد: تلويزيون و به طور كلي رسانه فرصت خوبي براي رفع ابهامات و اطلاعرساني و در نهايت هدايت صحيح افراد جامعه دارد كه ما نيز بايد از اين فرصت مناسب و مغتنم به بهترين نحو ممكن بهره ببريم.
دوشنبه 4 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 185]